Koronavírus - Romániában megduplázódott a fertőzésszám, megteltek az intenzív osztályok

Romániában - három hónap után először - kedden ismét meghaladta a 6000-et a 24 óra alatt beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma, vagyis egy hónap alatt több mint kétszeresére emelkedett a fertőzésszám, a Covid-kórházak intenzív osztályain pedig szinte mindenütt beteltek a helyek.

    A keddi 6118 új fertőzött az utóbbi két hét átlagának másfélszerese, a 133 haláleset pedig 60 százalékkal több az utóbbi két hét átlagánál.
    A járványügyi szakemberek ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a "rejtőzködő" fertőzöttek miatt a hivatalos adatok nem tükrözik a baj mértékét. Nelu Tataru, a képviselőház egészségügyi bizottságának elnöke rámutatott: csökkent a tesztek száma, sok fertőzött a tesztelés elkerülésével próbálja kicselezni a karantént, aminek az a következménye, hogy a koronavírusos betegek már eleve súlyos állapotban érkeznek kórházba, ugyanakkor egyre több fiatalnál tapasztalnak súlyos szövődményeket.

    A járvány gyorsulásának legaggasztóbb jele az, hogy a Covid-kórházakban a jelenleg rendelkezésre álló 1264 hely 97 százaléka betelt, a katasztrófavédelem pedig arra készül, hogy - a novemberi második hullám legválságosabb időszakához hasonlóan - a legfertőzöttebb térségekből mentőhelikopterekkel és repülőgépekkel helyezze át a súlyos betegeket a kevésbé leterhelt országrészekbe. Florin Citu miniszterelnök szerint az év első két hónapjában túl korán számoltak fel intenzív terápiás helyeket, és szabadítottak fel - korábban koronavírusos betegek számára elkülönített - kórházi kapacitásokat, és elrendelte, hogy az egészségügyi minisztérium emelje 1600-ra az Covid-kórházak intenzív terápiás ágyainak számát.
    Dorel Sandesc, a román intenzív terápiás társaság alelnöke szerint a romániai kórházakban összesen 4174 ágy áll a válságos állapotban lévők rendelkezésére, a lélegeztetőgépek száma pedig a járvány elejéhez képest több mint duplájára - 1300-ról 4174-re - emelkedett. Szerint a legnagyobb gond a szakemberhiány, valamint az, hogy a kórházak a létszámstop miatt nem hirdethetnek versenyvizsgát szakorvosi állásokra.

 

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás: MTI

Ajánlott cikkek