Megérkezett Horvátországba a Szputnyik V kért dokumentációja

Megérkezett Horvátországba a Szputnyik V orosz oltóanyag dokumentációja, melynek tanulmányozását hétfőn kezdi meg a horvát gyógyszerügynökség (Halmed), és hoz döntést annak esetleges engedélyezése ügyében - közölte vasárnap az index.hr horvát hírportál.

    A Halmed feladata, hogy a következő napokban megvizsgálja, az orosz dokumentáció tartalmaz-e mindent, ami a Szputnyik V oltóanyag hatékonyságának és biztonságosságának megállapításához szükséges - írták.
    Zágráb egy hónappal ezelőtt jelentette be, hogy megvizsgálja annak lehetőségét, hogy még mielőtt az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyná a Szputnyik V vakcinát, hogyan kaphatna az orosz oltóanyag behozatali engedélyt az országba.

    A lap szerint Zágráb még az EMA jóváhagyása előtt engedélyezheti a vakcinát. Ezt a feltételezésüket azzal indokolták, hogy Andrej Plenkovic horvát kormányfő is aláírta Ausztria, Csehország, Szlovénia, Bulgária és Lettország miniszterelnöke mellett azt az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek és az Európai Tanács elnökének, Charles Michelnek címzett levelet, amelyben európai uniós csúcstalálkozó sürgős összehívását kérték, mert szerintük aránytalan a koronavírus elleni vakcina elosztása az uniós tagállamok között.
    Horvátországban vasárnapra 561 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta számuk elérte a 251 045-öt. Egy nap alatt heten haltak bele a fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 5677-re emelkedett. Kórházban 855 beteget ápolnak, közülük 72-en vannak lélegeztetőgépen.
    Szlovéniában az elmúlt egy napban 520-szal 200 ezerre nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában öt beteg hunyt el, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 3934-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 438-an vannak kórházban, 83-en intenzív osztályon.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás: MTI

Ajánlott cikkek