Egy nemrég felfedezett vírusmarker segíthet az influenzafertőzés súlyosságának előrejelzésében

A PLOS Pathogens folyóiratban megjelent új kutatás eredményei szerint az influenzavírusok olyan defektív genetikai anyagot tartalmaznak, amely aktiválhatja az immunrendszert, és ezeknek a molekuláknak az alacsonyabb koncentrációja súlyosbíthatja az influenza lefolyását.

hirdetés

Az influenzafertőzés különösen veszélyes csecsemőknél, időseknél és társbetegségben szenvedőknél, de időnként olyan embereknél is súlyos fertőzés alakul ki, akik egyébként egészségesek, ami arra utal, hogy az évente cirkuláló vírustörzsek között vannak virulensebbek és kevésbé virulensek. Bizonyos törzseknél már azonosították a súlyossággal összefüggő markereket, de sokkal hasznosabb lenne egy olyan általános marker, ami több törzsnél is használható lenne.

Ennek a markernek az azonosítására a spanyol Országos Biotechnológiai Központ kutatói a defektív vírusgenomokra fókuszálták a vizsgálatokat. Ezek a molekulák, amelyeket hiányos vírus-RNS alkot, az influenzavírus számos törzsénél megtalálhatóak. Korábbi kutatások arra utalnak, hogy fertőzött kísérleti állatokban ezek a molekulák aktiválják az immunrendszert, és ez által kihatással vannak a fertőzés súlyosságára.

A kutatók humán és egér sejtkultúrákat fertőztek meg az influenza A H1N1 különböző törzseivel. A kísérlet eredménye igazolta, hogy az alacsonyabb DVG (defektív vírusgenom) akkumulációt eredményező törzsek esetében a kísérleti egereknél súlyosabb volt a fertőzés lefolyása.

A kutatók megvizsgáltak olyan betegektől gyűjtött mintákból származó genomokat is, akiknél a 2009-es vagy későbbi sertésinfluenza pandémiák során súlyos vagy halálos kimenetelű fertőzés fordult elő. A kutatók itt azt találták, hogy a súlyos infekciót okozó H1N1 törzsnél szignifikánsan alacsonyabb volt a DVG-akkumuláció, mint amit az enyhébb tüneteket okozó influenza törzseknél.

Összességében az eredmények alátámasztják, hogy az alacsony DVG-szint a súlyos lefolyású fertőzés magasabb kockázatának előrejelzője lehet, és további kutatásokkal ez felhasználható lehet az influenza súlyosságának előrejelzésére, illetve terápiás és prevenciós irányelvek és stratégiák kidolgozása során.

 

Jasmina Vasilijevic et al, Reduced accumulation of defective viral genomes contributes to severe outcome in influenza virus infected patients, PLOS Pathogens (2017). DOI: 10.1371/journal.ppat.1006650

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Medical Xpress

Ajánlott cikkek