Címke: vírus

Vírusok által termelt inzulinszerű anyagok is okozhatnak diabéteszt

Egy váratlan felfedezés eredményeként a Joslin Diabetes Center kutatói négy olyan vírust azonosítottak, amelyek képesek a humán sejtek működését befolyásoló inzulinszerű hormonok termelésére.

Megjelenés: 2018. 04. 04.
Tovább

Harmadával csökkentette az övsömör elleni oltás a megbetegedések számát

Angliában az övsömör megbetegedések száma 35 százalékkal csökkent azt követően, hogy a 70 év felettieknek felajánlották az oltás lehetőségét.

Megjelenés: 2017. 12. 27.
Tovább

Egy nemrég felfedezett vírusmarker segíthet az influenzafertőzés súlyosságának előrejelzésében

A PLOS Pathogens folyóiratban megjelent új kutatás eredményei szerint az influenzavírusok olyan defektív genetikai anyagot tartalmaznak, amely aktiválhatja az immunrendszert, és ezeknek a molekuláknak az alacsonyabb koncentrációja súlyosbíthatja az influenza lefolyását.

Megjelenés: 2017. 10. 25.
Tovább

Megérkezett az influenza elleni oltás a háziorvosokhoz

Megérkezett az influenza elleni ingyenes védőoltás a háziorvosokhoz, összesen 1,3 millió adag érhető el térítésmentesen - mondta az egészségügyért felelős államtitkár keddi budapesti sajtótájékoztatóján, egy VIII. kerületi háziorvosi rendelőnél.

Megjelenés: 2017. 10. 24.
Tovább

Daganatellenes immunválaszt indukál a poliovírus-oltás

Módosított poliovírust alkalmazó kísérleti terápiával sikerült mozgósítani a szervezet tumorellenes mechanizmusait, amelyek a gyulladásos folyamatok aktiválásán keresztül gátolják a tumorsejtek immunreakciót kivédő képességét.

Megjelenés: 2017. 09. 27.
Tovább

Terjed a chikungunya-vírus Olaszországban

Negyvenhétre emelkedett Olaszországban szombatra a chikungunya-láz betegeinek száma, közülük a legtöbbet a közép-olaszországi Lazio tartományban regisztrálták, de a vírus már Itália más részein is megjelent.

Megjelenés: 2017. 09. 16. | Frissítve: 2017. 09. 16.
Tovább

Trópusi vírusok miatt Olaszország több térségében leállították a véradást

Hét személy fertőzödött meg a szúnyogcsípés útján terjedő chikungunya-vírus által, ezért a a közép-olaszországi Lazio tartománybeli Anzio városában leállították a véradást, és ugyanezt tervezik Rómában is. Másuttl a nyugat nílusi vírus miatt tiltották be a véradást - közölték az olasz egészségügyi hatóságok kedden.

Megjelenés: 2017. 09. 12.
Tovább

Új, a hepatitisz C összes formája ellen hatékony gyógyszert hagyott jóvá az FDA

Az amerikai hatóság által engedélyezett készítmény nyolc hét alatt kifejti a hatását, összehasonlítva a korábbi 12 hetes terápiával.

Megjelenés: 2017. 08. 09.
Tovább

Kulcsszerepe lehet a rejtőzködő herpeszvírusnak a szklerózis multiplex kialakulásában

A mindenütt jelenlévő humán herpeszvírus (HHV-6) meghatározó szerepet játszhat az agy regenerálódó képességének gátlásában szklerózis multiplexben és más agyi betegségekben.

Megjelenés: 2017. 07. 12.
Tovább

A vírusfertőzések károsítják az izomműködést

Az UC Berkeley kutatói az vírusfertőzések eddig nem ismert hatását fedezték fel, amely magyarázattal szolgálhat arra, hogy miért járnak a vírusos betegségek általános rosszulléttel.

Megjelenés: 2017. 06. 14.
Tovább

Régi gyógyszer új indikációban a cytomegalovírus ellen

A Johns Hopkins Egyetem kutatói felfedezték, hogy a régen amőbiázis kezelésére és emetikumként alkalmazott gyógyszer megállítja a cytomegalovírus replikációját. A CMV a herpeszvírus egy fajtája, amely immunhiányos betegekben súlyos betegségeket okozhat.

Megjelenés: 2016. 06. 29.
Tovább