Címke: influenzajárvány

Rekord mennyiségű oltással készülnek az influenzaszezonra Németországban

Az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) járványa miatt minden korábbinál több, 26 millió adag oltással készülnek az ugyancsak légzőszervi megbetegedést okozó szezonális influenzavírus elleni védekezésre Németországban - jelentették be szerdán Berlinben.

Megjelenés: 2020. 10. 14.
Tovább

Országos tisztifőorvos: október 20-ától lesz elérhető az influenza elleni védőoltás

Október 20-ától lesz elérhető a háziorvosi rendelőkben az influenza elleni térítésmentes védőoltás - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján csütörtökön.

Megjelenés: 2020. 10. 08.
Tovább

A COVID-járvány és az influenzavírusok közelgő időszaka

A WHO és a világ vezető szakmai szervezeteinek ajánlása szerint is minden eddiginél fontosabb az influenza elleni oltás beadatása a jelenlegi helyzetben. Bár ez nem hatásos a koronavírus ellen, a kevesebb influenzás eset jelentősen csökkentheti az egészségügyi ellátás terhelését.

Megjelenés: 2020. 09. 23.
Tovább

Tovább csökkent influenzások száma

Az új koronavírus-járvánnyal összefüggő, március 16-tól életbe lépett intézkedések hatására az elmúlt időszakban még tovább csökkent az influenzaszerű tünetekkel rendelkező betegek orvoshoz fordulási gyakorisága, ezért a héten rögzített adatok vélhetően nem mutatják reálisan az influenza járványügyi helyzetét - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ csütörtökön közzétett jelentésében.

Megjelenés: 2020. 03. 26.
Tovább

Csökkent az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma

Országosan csökkent az elmúlt két hétben az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók becsült száma, de voltak olyan megyék, ahol az orvosnál megjelentek száma még növekedett - közölte szerdai jelentésében a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Megjelenés: 2020. 03. 11.
Tovább

Mérsékelten nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint az országban 2020. február 10-16. között 37 200 fő, az előző hetinél 6,7%-kal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

Megjelenés: 2020. 02. 20.
Tovább

Lassan, de tovább terjed az influenza az országban

Február 3. és 9. között 34 900 ember, az előző hetinél 16,3 százalékkal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte szerdai jelentésében a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

Megjelenés: 2020. 02. 12.
Tovább

A spanyolnátha a járvány kitörése előtt akár két évvel korábban is létezhetett

A modern kor legpusztítóbb influenzája, a spanyolnátha már akár két évvel a járvány 1918-as kitörés előtt is létezhetett.

Megjelenés: 2019. 11. 06.
Tovább

Fázis 2b vizsgálat értékeli egy új influenza-A vakcina hatásosságát

Az első betegek megkapták azt az új influenza-A elleni vakcinát, amelynek hatásosságát egy fázis 2b, randomizált, kettős vak, placebo kontrollos vizsgálat értékeli.

Megjelenés: 2019. 09. 03.
Tovább

Csaknem kétszáz halálos áldozatot követelt az influenzajárvány Romániában

Véget ért az influenza járványszerű terjedése Romániában - közölte a tisztiorvosi szolgálat, amelynek csütörtökön közzétett jelentéséből az is kiderült: a betegség a tavalyinál lényegesen több, csaknem kétszáz halálos áldozatot követelt.

Megjelenés: 2019. 04. 18.
Tovább

Kezd lecsengeni az influenzajárvány

A múlt héten tetőzött az influenzajárvány az országban; február 4. és 10. között 12 százalékkal kevesebb, 67 900 beteg fordult panaszával orvoshoz, mint az azt megelőző héten - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdai jelentésében.

Megjelenés: 2019. 02. 13.
Tovább

Országos járványnak nyilvánították az influenzát Romániában

Országos járványnak nyilvánította az influenzát Romániában az egészségügyi miniszter szerdán, miután a fertőzések száma immár harmadik hete járványszerű növekedést mutatott.

Megjelenés: 2019. 01. 30.
Tovább

Tovább nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma

Tovább nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma; január 21-27. között az országban az előző hetinél 70 százalékkal több, 65 000 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ legfrissebb, szerdán közzétett jelentéséből.

Megjelenés: 2019. 01. 30.
Tovább

Tovább nő az influenzás betegek száma, elfogyott az egyik vakcina

Intenzíven terjed az influenza: az év harmadik hetében - január 14. és 20. között - kétszer annyi, 38 200 beteg fordult orvoshoz panaszával, mint egy héttel korábban - derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán közzétett heti jelentéséből.

Megjelenés: 2019. 01. 23.
Tovább

Egyre több egészségügyi intézmény korlátozza a beteglátogatást a járvány miatt

Az influenzajárvány terjedésével egyre több kórház rendel el részleges vagy teljes látogatási tilalmat - derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján hétfőn közzétett legfrissebb adatokból.

Megjelenés: 2019. 01. 21.
Tovább

Horvátországban már hét halálos áldozata van az influenzajárványnak

Horvátországban december óta csaknem kilencezer influenzás beteget regisztráltak, és már hét halálos áldozata van a járványnak - közölte Vladimir Drazenovic, a Nemzeti Influenza Referencia Központ vezetője pénteken a horvát közszolgálati televízióban (HRT).

Megjelenés: 2019. 01. 20.
Tovább

1,3 millió adag influenzavakcina áll a legveszélyeztetettebbek rendelkezésére

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is 1,3 millió adag térítésmentes oltóanyag áll rendelkezésre a rizikócsoportokba tartozók influenza elleni védőoltásához.

Megjelenés: 2018. 11. 09.
Tovább

Az influenzafertőzéssel kapcsolatos legújabb kutatási eredmények

Kutatók már dolgoznak az élethosszig tartó védelmet nyújtó influenzavakcina kifejlesztésén, de születtek új kutatási eredmények az idősek körében előforduló esetek kockázataival és a fertőzés súlyosságának előrejelzésére alkalmas módszerekkel kapcsolatban is.

Megjelenés: 2018. 11. 01. | Frissítve: 2018. 11. 06.
Tovább

Szájon keresztül alkalmazható lehet az új, szintetikus influenzavakcina

Ausztrál és angol kutatók újabb jelentős lépést tettek a vakcinák alkalmazásának két fő hátrányának leküzdésére: megoldódhat az állandó hűtés iránti igény, és elhagyható lehet az injekciós tű.

Megjelenés: 2018. 07. 14.
Tovább

Kézhigiénés kampány indult a Semmelweis Egyetemen

Az Ápolásvezetési és Szakdolgozói Oktatási Igazgatóság a Klinikai Központ elnökségének támogatásával kézhigiénés felvilágosító kampányt indított a Semmelweis-emlékév keretében.

Megjelenés: 2018. 06. 28.
Tovább

Tovább csökkent az influenzaszerű megbetegedések száma

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint a 2018. március 19-25. között az országban 16 400 fő, azelőző hetinél 28%-kal kevesebb beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

Megjelenés: 2018. 03. 29.
Tovább

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma útmutatója a 2018. évi védőoltásokról

A Módszertani Levél az Országos Epidemiológiai Központ által meghatározott, a 2018. évi védőoltási tevékenységre vonatkozó ismereteket, előírásokat illetve ajánlásokat foglalja össze.

Megjelenés: 2018. 03. 14. | Frissítve: 2018. 03. 20.
Tovább

Több mint 70 ember halt meg eddig Csehországban az idei influenzajárványban

Több mint hetven ember halt már meg eddig Csehországban az idei influenzajárvány következtében. Az áldozatok mintegy nyolcvan százaléka 60 évnél idősebb személy - közölte hétfőn a cseh egészségügyi minisztérium.

Megjelenés: 2018. 02. 26.
Tovább

Hetvenkét kórházban van látogatási tilalom az influenzajárvány miatt

Az országos influenzajárvány miatt hetvenkét kórházban van teljes vagy részleges látogatási tilalom - derül ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma kórházhigiénés és járványügyi felügyeleti főosztályának legfrissebb összegzéséből.

Megjelenés: 2018. 02. 15.
Tovább

Országszerte terjed az influenza

Az ország valamennyi közigazgatási területen emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága, az intenzív ellátást igénylők száma csaknem megduplázódott az előző héthez viszonyítva - olvasható az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kórházhigiénés és Járványügyi Felügyeleti Főosztályának legfrissebb, szerdai jelentésében.

Megjelenés: 2018. 02. 07.
Tovább

Már 37 gyermek halt meg az influenzajárványban az Egyesült Államokban

Az amerikai járványügyi központ (CDC) adatai szerint már 37 gyermek vesztette életét az idei influenzajárványban, amely 2009 óta a legsúlyosabb.

Megjelenés: 2018. 01. 29.
Tovább

ÁNTSZ: járványosan terjed az influenza (Frissítve: látogatási tilalmak)

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés során az országban 2018. január 15 - 21. között az azelőző hetinél 32,7%-kal több, azaz 16 850 fő fordult az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz. A morbiditás 171,4%ooo-nek bizonyult, meghaladta a járványküszöböt.

Megjelenés: 2018. 01. 24. | Frissítve: 2018. 01. 29.
Tovább

Súlyos következményekkel járhat az influenzafertőzés a hospitalizált időseknél

Szakértők szerint az idei influenzaszezon különösen súlyosnak ígérkezik, és ezért fontos, hogy a klinikusok azonnal felismerjék, diagnosztizálják és kezeljék a fertőzést a hospitalizált betegeknél, különösen az olyan vulnerábilis betegpopulációkban, amilyen az időskorúaké.

Megjelenés: 2018. 01. 23.
Tovább

Élethosszig tartó védelmet biztosíthat az influenza ellen egy új típusú vakcina

A nebraskai Virológiai Központ új kutatási eredményei szerint a négy fő influenzatörzs génjeiből előállított kombinált vakcina széleskörű védelmet biztosíthat az influenzafertőzéssel szemben.

Megjelenés: 2018. 01. 04.
Tovább

Alacsony az influenza aktivitás, még érdemes beadatni a védőoltást

Magyarországon jelenleg alacsony az influenza aktivitása, így még nem késtek el azok, akik védőoltással szeretnének védekezni - közölte csütörtökön az Emberi Erőforrások Minisztériuma az MTI-vel.

Megjelenés: 2017. 12. 14.
Tovább

Egy nemrég felfedezett vírusmarker segíthet az influenzafertőzés súlyosságának előrejelzésében

A PLOS Pathogens folyóiratban megjelent új kutatás eredményei szerint az influenzavírusok olyan defektív genetikai anyagot tartalmaznak, amely aktiválhatja az immunrendszert, és ezeknek a molekuláknak az alacsonyabb koncentrációja súlyosbíthatja az influenza lefolyását.

Megjelenés: 2017. 10. 25.
Tovább

Megérkezett az influenza elleni oltás a háziorvosokhoz

Megérkezett az influenza elleni ingyenes védőoltás a háziorvosokhoz, összesen 1,3 millió adag érhető el térítésmentesen - mondta az egészségügyért felelős államtitkár keddi budapesti sajtótájékoztatóján, egy VIII. kerületi háziorvosi rendelőnél.

Megjelenés: 2017. 10. 24.
Tovább

Kik jogosultak térítésmentes influenza elleni védőoltásra a 2017/18-as szezonban?

Hazánkban – az elmúlt évekhez hasonlóan – 1,3 millió térítésmentes vakcina áll rendelkezésre a rizikócsoportokba tartozók influenza elleni védőoltásához.

Megjelenés: 2017. 10. 19.
Tovább

Biztatóak az új influenzagyógyszerrel kapcsolatos kutatási eredmények

A fázis 2b Topáz vizsgálat eredményei alátámasztják, hogy a pimodivir (JNJ-63623872) szignifikánsan csökkentette a vírusterhelést hét napos kezelés során placebóval összehasonlítva felnőtt betegekben szövődménymentes A-típusú influenzában.

Megjelenés: 2017. 06. 21.
Tovább

Magyarországon jó a járványügyi helyzet

Magyarország járványügyi helyzete jó, és a kanyarójárvánnyal összefüggésben a hatóságok és az egészségügyi intézmények megfelelően ellátták a feladatukat - mondta az egészségügyért felelős államtitkár a parlament népjóléti bizottsága előtti meghallgatásán szerdán.

Megjelenés: 2017. 03. 30.
Tovább

Csökken az influenzás betegek száma, de hárman belehaltak a szövődményekbe

A múlt héten tetőzött az influenzajárvány, január 30. és február 5. között az előző héthez képest 10 százalékkal kevesebb beteget regisztráltak az országban - olvasható az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) jelentésében.

Megjelenés: 2017. 02. 11.
Tovább