Címke: arthritis

Szimpózium a Debreceni Egyetem mozgásszervrendszeri kutatásairól

Nagy szükség van a debreceni egyetemen alkalmazott és alapkutatásokra, és a különböző területeken dolgozó kutatócsoportok munkájának összehangolására.

Megjelenés: 2024. 04. 16.
Tovább

A megfelelő D-vitamin szint segíthet a rheumatoid arthritis megelőzésében

A birminghami egyetem kutatói által végzett kutatás feltárta, hogy a megfelelő D-vitamin szint fenntartása hozzájárul a rheumatoid arthritis és hasonló gyulladásos megbetegedések sikeres prevenciójához.

Megjelenés: 2018. 11. 11.
Tovább

Meglepő szerepe van a vérlemezkéknek az immunválaszban

Kanadai kutatók szerint a vérlemezkék sokkal fontosabb szerepet játszanak az immunrendszer működésében, mint ahogyan azt eddig gondolták. A véralvadásban és sebgyógyulásban betöltött szerepük mellett a vérlemezkék részt vesznek a különböző patogénekre adott immunválaszban is.

Megjelenés: 2018. 05. 04.
Tovább

Új kutatási eredmények az arthritis terápiájában

Számos új kutatási eredmény született az arthritis okainak, kialakulásának feltárásával és kezelési lehetőségeivel kapcsolatban, többek között a monoklonális antitestek és fúziós fehérjék alkalmazását és az immunmarkerek működésének vonatkozásában.

Megjelenés: 2018. 01. 09.
Tovább

Új gyógyszerek, amelyeket 2017-ben engedélyezett az EMA

Az Európai Gyógyszerügynökség az idei évben is számos új gyógyszerkészítmény forgalomba hozatalát engedélyezte, amelyek közül néhány már Magyarországon is kapható. Az új gyógyszerek javallatai között szerepel a rheumatoid arthritis, a COPD, a tüdőrák, a diabétesz, a psoriasis és a sclerosis multiplex.

Megjelenés: 2018. 01. 02.
Tovább

Új gyógyszerek forgalomba hozatalát javasolta az EMA

Az Európai Gyógyszerügynökség CHMP bizottsága szeptemberi ülésén tizenhárom gyógyszer forgalomba hozatali engedélyezésével kapcsolatban adott ki pozitív véleményt.

Megjelenés: 2017. 09. 20. | Frissítve: 2017. 09. 21.
Tovább

Új rheumatoid artritisz elleni szert engedélyezett az EMA

Jóváhagyta az Európai Gyógyszerügynökség a szarilumab hatóanyagú Kevzara forgalomba hozatalát.

Megjelenés: 2017. 07. 04.
Tovább

Új hatóanyagot engedélyezett az FDA rheumatoid arthritis kezelésére

Az FDA jóváhagyta a sarilumab hatóanyagú Kevzara alkalmazását közepesen súlyos és súlyos rheumatoid arthritisben szenvedő olyan felnőtt betegek kezelésére, akiknél egy vagy több betegségmódosító reumaellenes szerrel történő terápia sikertelen volt.

Megjelenés: 2017. 05. 31.
Tovább

A depresszió jelentősen növeli az artritisz kockázatát a pszoriázisos betegeknél

A pszoriázis egy élethosszig tartó betegség, amely súlyos bőrgyógyászati és általános panaszokkal jár, és számos betegség kockázatát növeli. A kanadai Calgary egyetemének egy multidiszciplináris kutatócsoportja azt találta, hogy azoknál a pszoriázisos betegeknél, akiknél depresszió lpépett fel, 37 százalékkal magasabb volt az arthritis psoriatica kialakulásának kockázata.

Megjelenés: 2017. 05. 22.
Tovább

Új, szájon át alkalmazható metotrexát készítményt engedélyezett az EMA

Engedélyezte az Európai Gyógyszerügynökség a Jylamvo belsőleges oldat forgalomba hozatalát. A Jylamvo milliliterenként 2 mg metotrexátot tartalmaz, javallott aktív rheumatoid arthritis felnőtt betegeknél, súlyos, juvenilis idiopathiás arthritisben, súlyos psoriasisban és akut lymphoblastos leukaemia fenntartó kezelésében.

Megjelenés: 2017. 04. 26.
Tovább

A CHMP bizottság tizenegy új gyógyszert hagyott jóvá

Tizenegy új gyógyszer kapott pozitív véleményt az EMA CHMP bizottságának áprilisi ülésén, amelyek közül kettő ritka, gyermekkori neurodegeneratív betegségek kezelésére szolgál.

Megjelenés: 2017. 04. 26.
Tovább

Új rheumatoid arthritis elleni gyógyszert engedélyezett az EMA

A tofacitinib hatóanyagú XELJANZ metotrexáttal (MTX) kombinálva a közepesen súlyos vagy súlyos aktív rheumatoid arthritis (RA) kezelésére javallott olyan felnőtt betegeknél, akik nem megfelelően reagáltak, vagy akik intoleránsak egy vagy több betegségmódosító antireumatikus gyógyszerre.

Megjelenés: 2017. 04. 07.
Tovább

Új rheumatoid artritisz elleni szert engedélyezett az EMA

Az Olumiant a közepesen súlyos, illetve súlyos, aktív rheumatoid arthritis kezelésére szolgál azoknál a felnőtt betegeknél, akik nem reagáltak megfelelően, vagy intoleránsak egy vagy több betegségmódosító rheumaellenes gyógyszerre. Az Olumiant alkalmazható monoterápiában vagy metotrexáttal kombinációban.

Megjelenés: 2017. 03. 20.
Tovább