Kutatók agydaganatot gyógyító vakcinán dolgoznak

Nem csak a Pfizer vagy a Moderna szakemberei dolgoznak olyan oltáson, amely hatásos lehet a daganatok elleni küzdelemben: a Harvard kutatói is egy rák ellen hatékony oltás fejlesztésén dolgoznak.

hirdetés

A Pfizer ígérete szerint egy évtizeden belül készen állhatnak a rák elleni oltások, a Moderna is az mRNS-technológiát veti be, az AstraZeneca pedig személyre szabott oltásokkal produkál ígéretes eredményeket. A Harvard kutatóinak útja más: a tumorsejtekkel támadtatják meg a daganatot.

"A rákos sejtekből rákölő sejteket hozunk létre és vakcinává alakítjuk őket. A génsebészeti módszerekkel átprogramozott rákos sejtekből olyan terápiás készítményt fejlesztünk ki, amely elpusztítja a tumorsejteket és serkenti az immunrendszert, hogy egyszerre pusztítsa el az elsődleges daganatokat és előzze meg a rákot" – mondta a tanulmány szerzője, Khalid Shah.

Az élő daganatsejtek használatának vonzereje abban rejlik, hogy nagy távolságokat tesznek meg az agyon keresztül, hogy visszatérjenek daganatos sejtjeik helyére. Ez azt jelenti, hogy ha az élő tumorsejteket úgy alakítják ki, hogy daganatellenes hatóanyagot szabadítsanak fel, elpusztíthatják a többi rákos sejtet. Az átprogramozott daganatsejteket emellett úgy tervezték, hogy az immunrendszer könnyen észrevegye és megjegyezze őket, így a jövőben jobban fel tudja venni a harcot a rák ellen.

A módosított daganatsejteket a magas mortalitású glioblasztóma fejlett egérmodelljén tesztelték, és ígéretes eredményeket mutattak fel.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Sky News