Megkapta a rákellenes oltást az első beteg, a kezelés célja az összes tumorsejt eltávolítása

A kísérleti vakcina célja a maradék tumorsejtek eltávolítása és a kiújulás kockázatának csökkentése.

hirdetés

Angliában több ezer rákbeteg számára nyílik meg a lehetőség, hogy részt vegyen egy új, személyre szabott mRNS-alapú vakcina klinikai kísérletében, ami a rosszindulatú daganatok elleni küzdelem új dimenzióját nyithatja meg.

Az mRNS-alapú vakcinatechnológia, amely a COVID-19 világjárvány során már bizonyította hatékonyságát, abban különleges, hogy lehetővé teszi a védőoltások személyre szabását. Így a vakcinák a rákos beteg esetében saját daganatához igazodva fejthetik ki a leghatékonyabb védelmet. A technológia lényege, hogy a beteg immunrendszerét arra ösztönzi, hogy antitesteket termeljen azokkal a fehérjékkel szemben, amelyek a rák kialakulásában szerepet játszanak.

Az Egyesült Királyságban a Cancer Vaccine Launch Pad programhoz csatlakozott kórházak száma már elérte a harmincat, és a kezdeményezéstől azt remélik, hogy felgyorsítja a forradalmian új kezelések kifejlesztését. A programban részt vevő betegek a műtét, sugárterápia és egyéb gyógyszeres kezelések mellett kapják meg a kísérleti vakcinát, amelynek célja a maradék tumorsejtek eltávolítása és a kiújulás kockázatának csökkentése.

Az első beteg, aki megkapta az injekciót, egy négygyerekes családapa, Elliot Phebve, aki korábbi vastagbélrákja miatt már kemoterápiás kezelésen is átesett, most pedig részt vehet az új vakcina kísérleti alkalmazásában – közölte a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS). Azelőtt nem voltak tünetei, csak a háziorvosánál végzett rutinszerű egészségügyi vizsgálaton diagnosztizálták rákkal. A vérvizsgálatok után azonnal beutalták a walsalli Manor Kórházba, ahol vérátömlesztést kapott. A komputertomográfiás (CT) vizsgálat és a kolonoszkópia is megerősítette, hogy vastagbélrákja van, ezért megműtötték, hogy eltávolítsák a daganatot és egy 30 centiméteres szakaszt a vastagbeléből. "Ha ez a kísérlet sikeres lesz, emberek ezreinek, ha nem millióinak segíthet, hogy reménykedhessenek, és talán nem tapasztalják meg mindazt, amin én keresztülmentem" - mondta Phebve.

Tavaly a brit kormány megállapodást írt alá az oltást fejlesztő BioNTech vállalattal, amelynek értelmében 2030-ig akár 10 ezer betegnek is biztosítanák a precíziós rákellenes immunterápiát. A BioNTech már megkezdte a klinikai vizsgálatok elvégzését, ami segíthet felgyorsítani a terápiára alkalmas betegek kiválasztását.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

dívány.hu