Címke: védőoltás

Az EU engedélyezte a Moderna adaptált oltóanyagának alkalmazását

Az Európai Bizottság engedélyezte a Moderna által kifejlesztett Spikevax XBB.1.5 nevű, koronavírus elleni módosított oltóanyagának alkalmazását az Európai Unióban, jelentette be a brüsszeli testület.

Megjelenés: 2023. 09. 18.
Tovább

Több vakcina is csökkenti az Alzheimer-kór kockázatát 65 éves és idősebb felnőtteknél

Új kutatási eredmények szerint a tetanusz és diftéria elleni, valamint a herpes zoster és a pneumococcus elleni védőoltások csökkentik az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát.

Megjelenés: 2023. 08. 19.
Tovább

Az asplenia és a hyposplenia immunológiai jelentősége

A lép, mint másodlagos nyirokszerv kiemelten fontos szerepet játszik az immunválasz szabályozásában. A funkcionális vagy anatómiai léphiány, valamint a hyposplenia a fertőző betegségek kialakulásának fokozott kockázatával járhat. Különösen fontos ez a tokos baktériumok esetében.

Megjelenés: 2023. 08. 17.
Tovább

Az antibiotikumok rontják a vakcinákra adott immunválaszt

Egy vizsgálat szerint a vírusok elleni oltóanyagok által kiváltott antitestszint nem éri el a protektívnek tekintett küszöböt az antibiotikumos kezelésen átesett gyermekeknél.

Megjelenés: 2023. 06. 06. | Frissítve: 2023. 06. 06.
Tovább

A várandósok oltása – maternális immunizáció

Becslések szerint a várandósság idején kialakuló fertőző betegségek a halvaszületések körülbelül 10–50%-át, valamint az újszülött kori halálozások 25%-át teszik ki.

Megjelenés: 2023. 05. 16.
Tovább

Gyermekkori és serdülőkori átoltottság egészségtudományi szakon tanuló egyetemisták körében Görögországban

A populáció megfelelő szintű átoltottságának aránya a megelőzés egyik legfontosabb eszköze, és világszerte jelentősen csökkentette az védőoltással megelőzhető betegségek előfordulását és halálozási arányát.

Megjelenés: 2023. 05. 03.
Tovább

A bivalens Covid-vakcina felvételét javasolja a CDC

Az Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központja (CDC) felszólított mindenkit, aki még nem tette meg, hogy vegye fel a bivalens, emlékeztető Covid-oltást.

Megjelenés: 2023. 02. 13. | Frissítve: 2023. 02. 16.
Tovább

A kényelem és a hatékonyság a legfontosabb tényezők egy oltás felvételekor

Egy Amerikai Egyesült Államokban végzett kutatás szerint az oltás hatékonysága a felnőttek és gyermekek COVID-19 elleni vakcinációjának fontos tényezője, a gyermekkori COVID-19 elleni védőoltásoknál pedig a nemkívánatos események ritka előfordulását tartják fontosnak.

Megjelenés: 2023. 02. 15.
Tovább

Választható gyerekkori védőoltások – ismeretek, hozzáállás és gyakorlat a romániai szülőknél

A vakcináció az egyik legfontosabb orvosi vívmány, amely a himlő felszámolásához és számos fertőző betegség világméretű előfordulásának csökkenéséhez vezetett. Az évek során sokféle oltóanyagot fejlesztettek ki és korszerűsítettek, és a vakcináció terén elért közelmúltbeli előre lepések jelentős javulást eredményeztek a fertőző betegségek elleni védekezésben.

Megjelenés: 2022. 08. 02.
Tovább

Csecsemők és óvodások immunizációja Skóciában és Angliában a COVID-19 világjárvány idején

2020-ban attól tartottak, hogy a SARS-CoV-2 járvány elleni védekezési intézkedések megzavarhatják a szokásos gyermekimmunizálási programokat, mivel a korai jelentések szerint azok száma csökkenni kezdett. Válaszul a skót és angol közegészségügyi szervek hetente vagy havonta gyűjtötték a gyermekkori immunizálással kapcsolatos nemzeti adatokat, hogy lehetővé tegyék a trendek gyors elemzését. E tanulmány célja az volt, hogy felmérje a járvány különböző fázisainak hatását a csecsemők és az óvodások immunizálásának elmaradására.

Megjelenés: 2022. 05. 27.
Tovább

Két új vakcina került be a 2022-es védőoltási módszertani levélbe

Az NNK által közzétett Módszertani levél a 2022. évi védőoltásokról két új vakcinával frissült, egy meningococcus-fertőzés elleni oltással és egy influenza megelőzésére szolgáló orrsprayvel.

Megjelenés: 2022. 05. 03. | Frissítve: 2022. 05. 10.
Tovább

Vakcinák, amelyek megelőzhetik a jövő koronavírus-járványait

Az univerzális koronavírus-vakcina kifejlesztéséért folyó munka egyik fő csapásiránya az úgynevezett elit semlegesítők felkutatása.

Megjelenés: 2022. 01. 15.
Tovább

A Covid-19 pandémia rövid távú hatása a védőoltással megelőzhető betegségek incidenciájára és a csecsemőkori rutin vakcinációban való részvételre Hollandiában 2020 márciusa és szeptembere között

Kutatók értékelték a Covid-19 pandémiának a védőoltással megelőzhető betegségek incidenciájára és a csecsemőkori rutin vakcinációban való részvételre gyakorolt hatását a holland lakosság körében.

Megjelenés: 2021. 12. 15.
Tovább

Pneumococcus- és influenzaoltás jelentősége COVID-19-pandémiában

Az influenza mortalitásához jelentősen hozzájárulnak a másodlagos, gyakran pneumococcus okozta bakteriális infekciók. Vajon az influenza és a pneumococcus elleni vakcináció csökkentheti-e a koronavírus okozta terheket?

Megjelenés: 2021. 10. 08. | Frissítve: 2021. 10. 08.
Tovább

Koronavírus - Öt különböző vakcinát tesztelnek önkénteseken Kínában

Az új koronavírus elleni öt különböző vakcinát tesztelnek önkénteseken Kínában - jelentette be Zeng Ji-hszin, a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság igazgatóhelyettese.

Megjelenés: 2020. 05. 20.
Tovább

Koronavírus - Brit miniszter: ha sikeres a brit oltóanyag, őszre több tízmillió oltás készülhet

Ha sikeresnek bizonyul az új koronavírus ellen kidolgozott, már a tesztelés szakaszában járó brit oltóanyag, őszre több tízmillió egységnyit lehet belőle gyártani - mondta vasárnap a brit kormány egyik tagja.

Megjelenés: 2020. 05. 17.
Tovább

Koronavírus - Az amerikai Gilead cég vírusellenes szere az első kísérleteknél kudarcot vallott

Az új típusú koronavírus fertőzése nyomán kialakult Covid-19 betegség kezelésére szánt vírusellenes gyógyszer, a remdesivir az első kísérleteknél kudarcot vallott - jelentette be csütörtökön este kiadott közleményében a Gilead Sciences kaliforniai cég.

Megjelenés: 2020. 04. 24.
Tovább

Dr. Jelenik Zsuzsa, infektológus: Kullancsencephalitis elleni védőoltás, avagy a páciensek nyelvén „kullancs elleni” oltás

A napsütéses enyhe időben a játszótereken rohangásznak a gyerekek, a parkok, az erdők tele vannak kirándulókkal, kerékpározókkal, kutyasétáltatókkal.  Nem fogy a madáretetőben az eleség, mert bőven van rovar a fákon. A kártevők és a kullancsok is túlélik ezt a telet, ami a kutyákat tucatszámra ellepő vérszívók is jeleznek. Ebben a témában számtalan kérdést kaphatnak pácienseiktől a háziorvos kollégák. Ezek megválaszolásához nyújt segítséget ez a kérdés-válasz gyűjtemény.

Megjelenés: 2020. 04. 24.
Tovább

Koronavírus elleni vakcinát fejleszt közösen a Sanofi és a GSK

Koronavírus elleni vakcina kifejlesztéséről kötött megállapodást a Sanofi és a GSK, a gyógyszercégek tervei szerint a jelenleg fejlesztés alatt álló vakcina 2020 második felében lép majd a klinikai vizsgálatok fázisába - közölték a cégek az MTI-vel.

Megjelenés: 2020. 04. 17.
Tovább

Koronavírus - Von der Leyen: az év végére elkészülhet a vírus elleni oltás

Remélhetőleg az év végére kifejlesztik az új típusú koronavírus elleni védőoltást - mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke egy vasárnapi német lapinterjúban.

Megjelenés: 2020. 04. 12.
Tovább

62 vakcinajelölt készül az új koronavírus ellen

A WHO 2020. április 4-én közzétett egy listát az új koronavírus ellen készülő vakcinákról. A listában összesen 62 vakcinajelölt szerepel, melyek különféle működési elveken alapulnak, és a fejlesztés, valamint a klinikai vizsgálatok más és más stádiumában vannak.

Megjelenés: 2020. 04. 09.
Tovább

Országos tisztifőorvos: sikeresen izolálták az NNK laborjában a koronavírust

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában sikeresen izolálták a koronavírust, Magyarországon először - jelentette be az országos tisztifőorvos kedden Budapesten, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján.

Megjelenés: 2020. 03. 17.
Tovább

A vakcinára a koronavírus megfékezéséhez van szükség

Évek kellenek a hosszú távú védettséget nyújtó védőoltás kifejlesztéséhez.

Megjelenés: 2020. 03. 04.
Tovább

D.A.S. JogSzerviz: kötelező védőoltás az alkotmányjog tükrében

A magyar hatóságok kellő szigorral lépnek fel a gyermeküket és a társadalom egészségét veszélyeztető egyénekkel szemben.

Megjelenés: 2020. 03. 04.
Tovább

Védőoltások az agyhártyagyulladás ellen

A leggyakoribb és legveszélyesebb baktériumfajták ellen elérhetőek védőoltások.

Megjelenés: 2020. 03. 04.
Tovább

Koronavírus: Első ízben terjedt a vírus emberről emberre az Egyesült Államokban

Első ízben terjedt a vírus emberről emberre az Egyesült Államokban. A chicagói esetet Robert Redfield, az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) igazgatója jelentette be csütörtökön.  

Megjelenés: 2020. 01. 30.
Tovább

Meglepő felfedezést tettek kutatók egy régi védőoltással kapcsolatban

Egy csaknem 100 éve forgalomban lévő védőoltásról meglepő tulajdonságot tárt fel egy új kutatás: nem csak az oltás hatásosságát igazolta, hanem azt is, hogy a vakcina még annál is több patogénnel szemben javítja az immunválasz hatékonyságát, mint azt korábban gondolták.

Megjelenés: 2019. 09. 24.
Tovább

Nem járhatnak oktatási intézménybe azok az ukrán gyerekek, akik nem kapták meg a védőoltásokat

Nem látogathatják Ukrajnában az iskolákat és az óvodákat azok a gyerekek, akik nem kapták meg időben a kötelező védőoltásokat - figyelmeztetett szerdai kijevi sajtótájékoztatóján Uljana Szuprun egészségügyi és Lilija Hrinevics oktatási miniszter.

Megjelenés: 2019. 08. 14.
Tovább

Kötelező lesz Németországban a kanyaró elleni védőoltás

Kötelező lesz a kanyaró elleni védőoltás Németországban, miután a kormány szerdai ülésén jóváhagyta az erre vonatkozó törvényjavaslatot - jelentette az ARD német közszolgálati televízió.

Megjelenés: 2019. 07. 17.
Tovább

Jelentősen csökkent a méhnyakbetegségek száma a HPV-oltás elterjedése után

Látványosan csökkent a méhnyakbetegségek száma a HPV elleni védőoltás elterjedése után egy nagy létszámú, hosszú távú új kutatás szerint - írta a BBC hírportálja.

Megjelenés: 2019. 05. 28.
Tovább

Megugrott a mumpsz- és kanyaróbetegek száma Angliában

Jelentősen megugrott a mumpsz-és kanyaróbetegek száma Angliában, a szakemberek az immunizálás fontosságára hívják fel a figyelmet - írta a BBC hírportálja.

Megjelenés: 2019. 05. 28.
Tovább

Európában is gyakoriak a tévhitek a védőoltásokkal kapcsolatban

Miközben az Európai Unió polgárainak túlnyomó többsége hatékony eszköznek tartja a védőoltásokat a fertőző betegségek megelőzésére, aggasztóan magas azok aránya, akik készpénznek vesznek bizonyos tévhiteket a témával kapcsolatosan - derült ki a legfrissebb uniós közvélemény-kutatásból (Eurobarometer).

Megjelenés: 2019. 04. 26.
Tovább

Szeptembertől kötelező lesz a bárányhimlő elleni védőoltás

Szeptembertől a kötelező védőoltások közé kerül a bárányhimlő elleni oltás - jelentette be Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár keddi sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Megjelenés: 2019. 04. 23.
Tovább

Tovább nő az influenzás betegek száma, elfogyott az egyik vakcina

Intenzíven terjed az influenza: az év harmadik hetében - január 14. és 20. között - kétszer annyi, 38 200 beteg fordult orvoshoz panaszával, mint egy héttel korábban - derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán közzétett heti jelentéséből.

Megjelenés: 2019. 01. 23.
Tovább

Jelentős áttörést értek el a rákellenes vakcina fejlesztésében

A rákellenes védőoltás gondolata már több mint 50 éve foglalkoztatja a kutatókat, de egészen a közelmúltig nem sikerült megalapozni a vakcina pontos hatásmechanizmusát.

Megjelenés: 2018. 12. 11.
Tovább

1,3 millió adag influenzavakcina áll a legveszélyeztetettebbek rendelkezésére

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is 1,3 millió adag térítésmentes oltóanyag áll rendelkezésre a rizikócsoportokba tartozók influenza elleni védőoltásához.

Megjelenés: 2018. 11. 09.
Tovább

Diabéteszes betegeknél különösen fontos a Pneumococcus elleni immunizáció

Az ősz közeledtével ismét az influenzafertőzésre kezd irányulni a figyelem, az orvosok, gyógyszerészek és a diabéteszes betegek is felkészülnek az oltási szezonra, de ennek ellenére figyelmen kívül hagynak olyan védőoltásokat, amelyek életmentőek lehetnek.

Megjelenés: 2018. 09. 21.
Tovább

"Oltáskommandókkal" próbálják megfékezni a kanyaró terjedését Romániában

Az elszigetelten élő, a fertőzésnek leginkább kitett beoltatlan közösségekbe szervezett "oltáskommandókkal" próbálják a román hatóságok megfékezni a két éve tartó kanyarójárványt, amely a tisztiorvosi szolgálat pénteken közzétett heti jelentése szerint már 14 758 megbetegedést okozott és 59 halálos áldozatot követelt.

Megjelenés: 2018. 07. 20.
Tovább

Javult, de további fejlesztésre szorul a gyermekek immunizációja

Mintegy 123 millió gyerek kapott 2017-ben immunizációt életveszélyes betegségek és fertőzések ellen – derült ki az ENSZ frissen közzétett jelentéséből.

Megjelenés: 2018. 07. 17.
Tovább

Szájon keresztül alkalmazható lehet az új, szintetikus influenzavakcina

Ausztrál és angol kutatók újabb jelentős lépést tettek a vakcinák alkalmazásának két fő hátrányának leküzdésére: megoldódhat az állandó hűtés iránti igény, és elhagyható lehet az injekciós tű.

Megjelenés: 2018. 07. 14.
Tovább

Kutatók HPV elleni vakcinával gyógyítottak meg egy bőrrákos beteget

Egy bőrrákos, műtéti úton nem kezelhető betegnél az orvosok sikerrel meggyógyították a laphámsejtes daganatot humán papillomavírus elleni védőoltás alkalmazásával.

Megjelenés: 2018. 07. 11.
Tovább

Új, hatékonyabb HIV-elleni oltóanyagot teszteltek sikerrel

Új, az eddigieknél hatékonyabb, HIV-vírus elleni oltóanyagot teszteltek sikerrel - írta a BBC hírportálja.

Megjelenés: 2018. 07. 09.
Tovább

Agydaganat elleni védőoltással értek el ígéretes eredményeket

A felnőttek leggyakoribb, legagresszívebb agydaganata elleni védőoltással értek el ígéretes eredményeket nemzetközi klinikai tesztek során - adta hírül a BBC News.

Megjelenés: 2018. 05. 30.
Tovább

Független tanulmány megerősítette, hogy a HPV-oltás biztonságos és hatékony

A humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás biztonságos és hatékony védelmet nyújt a fiatal lányok és nők számára a méhnyakrák kórokozója ellen - derült ki egy új, független tanulmányból, amely megerősítette az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) korábbi megállapításait.

Megjelenés: 2018. 05. 09.
Tovább

Európai javaslat készült a kanyaró-átoltottság mértékének javítására

A kanyarós esetek számának jelentős mértékű növekedése miatt az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC) és az Európai Orvostudományi Akadémiák Szövetsége (FEAM) tíz pontban sorolja fel javaslatait az átoltottság mértékének javítására az Európai Unióban - közölte az MTA csütörtökön.

Megjelenés: 2018. 04. 20.
Tovább

Tovább terjed a kanyaró Romániában

Több mint kétszáz kanyarós megbetegedést és újabb halálesetet regisztráltak a héten Romániában, ahol így 46-ra emelkedett a fertőző betegségben az elmúlt két évben meghalt emberek száma - derült ki az országos tisztiorvosi szolgálat (INSP) pénteken közzétett jelentéséből.

Megjelenés: 2018. 04. 06.
Tovább

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma útmutatója a 2018. évi védőoltásokról

A Módszertani Levél az Országos Epidemiológiai Központ által meghatározott, a 2018. évi védőoltási tevékenységre vonatkozó ismereteket, előírásokat illetve ajánlásokat foglalja össze.

Megjelenés: 2018. 03. 14. | Frissítve: 2018. 03. 20.
Tovább

A védőoltás nem terheli, hanem működteti az immunrendszert

A magas átoltottság miatt nem jelentenek veszélyt Magyarországon az elmúlt években Európa-szerte megjelent olyan, korábban elfeledett betegségek, mint a gyermekbénulás és a torokgyík, sőt a kontinensen több helyütt járványos méreteket öltött, védőoltással egyszerűen megelőzhető kanyaró sem.

Megjelenés: 2018. 03. 04.
Tovább

Romániában 40-re emelkedett a kanyaró halálos áldozatainak száma

Újabb két gyermek halt meg kanyaróban Romániában, így ezzel negyvenre emelkedett az országban a ragályos betegség halálos áldozatainak száma - derült ki az országos tisztiorvosi szolgálat (INSP) honlapján pénteken közölt friss összesítésből.

Megjelenés: 2018. 03. 02.
Tovább

OGYÉI: beszerezhető a rotavírus-fertőzés megelőzésére a védőoltás

Beszerezhető a rotavírus-fertőzés megelőzésére szolgáló mindkét védőoltás - közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) kedden az MTI-vel.

Megjelenés: 2018. 02. 13.
Tovább