Címke: védőoltás

Két új vakcina került be a 2022-es védőoltási módszertani levélbe

Az NNK által közzétett Módszertani levél a 2022. évi védőoltásokról két új vakcinával frissült, egy meningococcus-fertőzés elleni oltással és egy influenza megelőzésére szolgáló orrsprayvel.

Megjelenés: 2022. 05. 03. | Frissítve: 2022. 05. 10.
Tovább

Az antibiotikumok rontják a vakcinákra adott immunválaszt

Egy vizsgálat szerint a vírusok elleni oltóanyagok által kiváltott antitestszint nem éri el a protektívnek tekintett küszöböt az antibiotikumos kezelésen átesett gyermekeknél.

Megjelenés: 2022. 05. 08.
Tovább

Vakcinák, amelyek megelőzhetik a jövő koronavírus-járványait

Az univerzális koronavírus-vakcina kifejlesztéséért folyó munka egyik fő csapásiránya az úgynevezett elit semlegesítők felkutatása.

Megjelenés: 2022. 01. 15.
Tovább

A Covid-19 pandémia rövid távú hatása a védőoltással megelőzhető betegségek incidenciájára és a csecsemőkori rutin vakcinációban való részvételre Hollandiában 2020 márciusa és szeptembere között

Kutatók értékelték a Covid-19 pandémiának a védőoltással megelőzhető betegségek incidenciájára és a csecsemőkori rutin vakcinációban való részvételre gyakorolt hatását a holland lakosság körében.

Megjelenés: 2021. 12. 15.
Tovább

Koronavírus - Öt különböző vakcinát tesztelnek önkénteseken Kínában

Az új koronavírus elleni öt különböző vakcinát tesztelnek önkénteseken Kínában - jelentette be Zeng Ji-hszin, a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság igazgatóhelyettese.

Megjelenés: 2020. 05. 20.
Tovább

Koronavírus - Brit miniszter: ha sikeres a brit oltóanyag, őszre több tízmillió oltás készülhet

Ha sikeresnek bizonyul az új koronavírus ellen kidolgozott, már a tesztelés szakaszában járó brit oltóanyag, őszre több tízmillió egységnyit lehet belőle gyártani - mondta vasárnap a brit kormány egyik tagja.

Megjelenés: 2020. 05. 17.
Tovább

Koronavírus - Az amerikai Gilead cég vírusellenes szere az első kísérleteknél kudarcot vallott

Az új típusú koronavírus fertőzése nyomán kialakult Covid-19 betegség kezelésére szánt vírusellenes gyógyszer, a remdesivir az első kísérleteknél kudarcot vallott - jelentette be csütörtökön este kiadott közleményében a Gilead Sciences kaliforniai cég.

Megjelenés: 2020. 04. 24.
Tovább

Dr. Jelenik Zsuzsa, infektológus: Kullancsencephalitis elleni védőoltás, avagy a páciensek nyelvén „kullancs elleni” oltás

A napsütéses enyhe időben a játszótereken rohangásznak a gyerekek, a parkok, az erdők tele vannak kirándulókkal, kerékpározókkal, kutyasétáltatókkal.  Nem fogy a madáretetőben az eleség, mert bőven van rovar a fákon. A kártevők és a kullancsok is túlélik ezt a telet, ami a kutyákat tucatszámra ellepő vérszívók is jeleznek. Ebben a témában számtalan kérdést kaphatnak pácienseiktől a háziorvos kollégák. Ezek megválaszolásához nyújt segítséget ez a kérdés-válasz gyűjtemény.

Megjelenés: 2020. 04. 24.
Tovább

Koronavírus elleni vakcinát fejleszt közösen a Sanofi és a GSK

Koronavírus elleni vakcina kifejlesztéséről kötött megállapodást a Sanofi és a GSK, a gyógyszercégek tervei szerint a jelenleg fejlesztés alatt álló vakcina 2020 második felében lép majd a klinikai vizsgálatok fázisába - közölték a cégek az MTI-vel.

Megjelenés: 2020. 04. 17.
Tovább

Koronavírus - Von der Leyen: az év végére elkészülhet a vírus elleni oltás

Remélhetőleg az év végére kifejlesztik az új típusú koronavírus elleni védőoltást - mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke egy vasárnapi német lapinterjúban.

Megjelenés: 2020. 04. 12.
Tovább

62 vakcinajelölt készül az új koronavírus ellen

A WHO 2020. április 4-én közzétett egy listát az új koronavírus ellen készülő vakcinákról. A listában összesen 62 vakcinajelölt szerepel, melyek különféle működési elveken alapulnak, és a fejlesztés, valamint a klinikai vizsgálatok más és más stádiumában vannak.

Megjelenés: 2020. 04. 09.
Tovább

Országos tisztifőorvos: sikeresen izolálták az NNK laborjában a koronavírust

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában sikeresen izolálták a koronavírust, Magyarországon először - jelentette be az országos tisztifőorvos kedden Budapesten, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján.

Megjelenés: 2020. 03. 17.
Tovább

A vakcinára a koronavírus megfékezéséhez van szükség

Évek kellenek a hosszú távú védettséget nyújtó védőoltás kifejlesztéséhez.

Megjelenés: 2020. 03. 04.
Tovább

D.A.S. JogSzerviz: kötelező védőoltás az alkotmányjog tükrében

A magyar hatóságok kellő szigorral lépnek fel a gyermeküket és a társadalom egészségét veszélyeztető egyénekkel szemben.

Megjelenés: 2020. 03. 04.
Tovább

Védőoltások az agyhártyagyulladás ellen

A leggyakoribb és legveszélyesebb baktériumfajták ellen elérhetőek védőoltások.

Megjelenés: 2020. 03. 04.
Tovább

Koronavírus: Első ízben terjedt a vírus emberről emberre az Egyesült Államokban

Első ízben terjedt a vírus emberről emberre az Egyesült Államokban. A chicagói esetet Robert Redfield, az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) igazgatója jelentette be csütörtökön.  

Megjelenés: 2020. 01. 30.
Tovább

Meglepő felfedezést tettek kutatók egy régi védőoltással kapcsolatban

Egy csaknem 100 éve forgalomban lévő védőoltásról meglepő tulajdonságot tárt fel egy új kutatás: nem csak az oltás hatásosságát igazolta, hanem azt is, hogy a vakcina még annál is több patogénnel szemben javítja az immunválasz hatékonyságát, mint azt korábban gondolták.

Megjelenés: 2019. 09. 24.
Tovább

Nem járhatnak oktatási intézménybe azok az ukrán gyerekek, akik nem kapták meg a védőoltásokat

Nem látogathatják Ukrajnában az iskolákat és az óvodákat azok a gyerekek, akik nem kapták meg időben a kötelező védőoltásokat - figyelmeztetett szerdai kijevi sajtótájékoztatóján Uljana Szuprun egészségügyi és Lilija Hrinevics oktatási miniszter.

Megjelenés: 2019. 08. 14.
Tovább

Kötelező lesz Németországban a kanyaró elleni védőoltás

Kötelező lesz a kanyaró elleni védőoltás Németországban, miután a kormány szerdai ülésén jóváhagyta az erre vonatkozó törvényjavaslatot - jelentette az ARD német közszolgálati televízió.

Megjelenés: 2019. 07. 17.
Tovább

Jelentősen csökkent a méhnyakbetegségek száma a HPV-oltás elterjedése után

Látványosan csökkent a méhnyakbetegségek száma a HPV elleni védőoltás elterjedése után egy nagy létszámú, hosszú távú új kutatás szerint - írta a BBC hírportálja.

Megjelenés: 2019. 05. 28.
Tovább

Megugrott a mumpsz- és kanyaróbetegek száma Angliában

Jelentősen megugrott a mumpsz-és kanyaróbetegek száma Angliában, a szakemberek az immunizálás fontosságára hívják fel a figyelmet - írta a BBC hírportálja.

Megjelenés: 2019. 05. 28.
Tovább

Európában is gyakoriak a tévhitek a védőoltásokkal kapcsolatban

Miközben az Európai Unió polgárainak túlnyomó többsége hatékony eszköznek tartja a védőoltásokat a fertőző betegségek megelőzésére, aggasztóan magas azok aránya, akik készpénznek vesznek bizonyos tévhiteket a témával kapcsolatosan - derült ki a legfrissebb uniós közvélemény-kutatásból (Eurobarometer).

Megjelenés: 2019. 04. 26.
Tovább

Szeptembertől kötelező lesz a bárányhimlő elleni védőoltás

Szeptembertől a kötelező védőoltások közé kerül a bárányhimlő elleni oltás - jelentette be Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár keddi sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Megjelenés: 2019. 04. 23.
Tovább

Tovább nő az influenzás betegek száma, elfogyott az egyik vakcina

Intenzíven terjed az influenza: az év harmadik hetében - január 14. és 20. között - kétszer annyi, 38 200 beteg fordult orvoshoz panaszával, mint egy héttel korábban - derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán közzétett heti jelentéséből.

Megjelenés: 2019. 01. 23.
Tovább

Jelentős áttörést értek el a rákellenes vakcina fejlesztésében

A rákellenes védőoltás gondolata már több mint 50 éve foglalkoztatja a kutatókat, de egészen a közelmúltig nem sikerült megalapozni a vakcina pontos hatásmechanizmusát.

Megjelenés: 2018. 12. 11.
Tovább

1,3 millió adag influenzavakcina áll a legveszélyeztetettebbek rendelkezésére

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is 1,3 millió adag térítésmentes oltóanyag áll rendelkezésre a rizikócsoportokba tartozók influenza elleni védőoltásához.

Megjelenés: 2018. 11. 09.
Tovább

Diabéteszes betegeknél különösen fontos a Pneumococcus elleni immunizáció

Az ősz közeledtével ismét az influenzafertőzésre kezd irányulni a figyelem, az orvosok, gyógyszerészek és a diabéteszes betegek is felkészülnek az oltási szezonra, de ennek ellenére figyelmen kívül hagynak olyan védőoltásokat, amelyek életmentőek lehetnek.

Megjelenés: 2018. 09. 21.
Tovább

"Oltáskommandókkal" próbálják megfékezni a kanyaró terjedését Romániában

Az elszigetelten élő, a fertőzésnek leginkább kitett beoltatlan közösségekbe szervezett "oltáskommandókkal" próbálják a román hatóságok megfékezni a két éve tartó kanyarójárványt, amely a tisztiorvosi szolgálat pénteken közzétett heti jelentése szerint már 14 758 megbetegedést okozott és 59 halálos áldozatot követelt.

Megjelenés: 2018. 07. 20.
Tovább

Javult, de további fejlesztésre szorul a gyermekek immunizációja

Mintegy 123 millió gyerek kapott 2017-ben immunizációt életveszélyes betegségek és fertőzések ellen – derült ki az ENSZ frissen közzétett jelentéséből.

Megjelenés: 2018. 07. 17.
Tovább

Szájon keresztül alkalmazható lehet az új, szintetikus influenzavakcina

Ausztrál és angol kutatók újabb jelentős lépést tettek a vakcinák alkalmazásának két fő hátrányának leküzdésére: megoldódhat az állandó hűtés iránti igény, és elhagyható lehet az injekciós tű.

Megjelenés: 2018. 07. 14.
Tovább

Kutatók HPV elleni vakcinával gyógyítottak meg egy bőrrákos beteget

Egy bőrrákos, műtéti úton nem kezelhető betegnél az orvosok sikerrel meggyógyították a laphámsejtes daganatot humán papillomavírus elleni védőoltás alkalmazásával.

Megjelenés: 2018. 07. 11.
Tovább

Új, hatékonyabb HIV-elleni oltóanyagot teszteltek sikerrel

Új, az eddigieknél hatékonyabb, HIV-vírus elleni oltóanyagot teszteltek sikerrel - írta a BBC hírportálja.

Megjelenés: 2018. 07. 09.
Tovább

Agydaganat elleni védőoltással értek el ígéretes eredményeket

A felnőttek leggyakoribb, legagresszívebb agydaganata elleni védőoltással értek el ígéretes eredményeket nemzetközi klinikai tesztek során - adta hírül a BBC News.

Megjelenés: 2018. 05. 30.
Tovább

Független tanulmány megerősítette, hogy a HPV-oltás biztonságos és hatékony

A humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás biztonságos és hatékony védelmet nyújt a fiatal lányok és nők számára a méhnyakrák kórokozója ellen - derült ki egy új, független tanulmányból, amely megerősítette az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) korábbi megállapításait.

Megjelenés: 2018. 05. 09.
Tovább

Európai javaslat készült a kanyaró-átoltottság mértékének javítására

A kanyarós esetek számának jelentős mértékű növekedése miatt az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC) és az Európai Orvostudományi Akadémiák Szövetsége (FEAM) tíz pontban sorolja fel javaslatait az átoltottság mértékének javítására az Európai Unióban - közölte az MTA csütörtökön.

Megjelenés: 2018. 04. 20.
Tovább

Tovább terjed a kanyaró Romániában

Több mint kétszáz kanyarós megbetegedést és újabb halálesetet regisztráltak a héten Romániában, ahol így 46-ra emelkedett a fertőző betegségben az elmúlt két évben meghalt emberek száma - derült ki az országos tisztiorvosi szolgálat (INSP) pénteken közzétett jelentéséből.

Megjelenés: 2018. 04. 06.
Tovább

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma útmutatója a 2018. évi védőoltásokról

A Módszertani Levél az Országos Epidemiológiai Központ által meghatározott, a 2018. évi védőoltási tevékenységre vonatkozó ismereteket, előírásokat illetve ajánlásokat foglalja össze.

Megjelenés: 2018. 03. 14. | Frissítve: 2018. 03. 20.
Tovább

A védőoltás nem terheli, hanem működteti az immunrendszert

A magas átoltottság miatt nem jelentenek veszélyt Magyarországon az elmúlt években Európa-szerte megjelent olyan, korábban elfeledett betegségek, mint a gyermekbénulás és a torokgyík, sőt a kontinensen több helyütt járványos méreteket öltött, védőoltással egyszerűen megelőzhető kanyaró sem.

Megjelenés: 2018. 03. 04.
Tovább

Romániában 40-re emelkedett a kanyaró halálos áldozatainak száma

Újabb két gyermek halt meg kanyaróban Romániában, így ezzel negyvenre emelkedett az országban a ragályos betegség halálos áldozatainak száma - derült ki az országos tisztiorvosi szolgálat (INSP) honlapján pénteken közölt friss összesítésből.

Megjelenés: 2018. 03. 02.
Tovább

OGYÉI: beszerezhető a rotavírus-fertőzés megelőzésére a védőoltás

Beszerezhető a rotavírus-fertőzés megelőzésére szolgáló mindkét védőoltás - közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) kedden az MTI-vel.

Megjelenés: 2018. 02. 13.
Tovább

Kifejlesztették az első fűpollen-allergia elleni vakcinát

Világszerte körülbelül 400 millió ember szenved a pollenallergia különböző formáitól, ami a rhinitis mellett köhögéssel és súlyos légzési nehézséggel is járhat. A bécsi MedUni patifiziológiai intézetének kutatói egy új, fázis 2b vizsgálatban igazolták, hogy a szintetikusan előállított BM32 vakcina négy adagja legalább 25 százalékkal mérsékli az allergiás panaszokat az oltás utáni évben.

Megjelenés: 2018. 01. 24.
Tovább

Élethosszig tartó védelmet biztosíthat az influenza ellen egy új típusú vakcina

A nebraskai Virológiai Központ új kutatási eredményei szerint a négy fő influenzatörzs génjeiből előállított kombinált vakcina széleskörű védelmet biztosíthat az influenzafertőzéssel szemben.

Megjelenés: 2018. 01. 04.
Tovább

Harmadával csökkentette az övsömör elleni oltás a megbetegedések számát

Angliában az övsömör megbetegedések száma 35 százalékkal csökkent azt követően, hogy a 70 év felettieknek felajánlották az oltás lehetőségét.

Megjelenés: 2017. 12. 27.
Tovább

Alacsony az influenza aktivitás, még érdemes beadatni a védőoltást

Magyarországon jelenleg alacsony az influenza aktivitása, így még nem késtek el azok, akik védőoltással szeretnének védekezni - közölte csütörtökön az Emberi Erőforrások Minisztériuma az MTI-vel.

Megjelenés: 2017. 12. 14.
Tovább

Megújítaná a gyermekorvosi alapellátást a Házi Gyermekorvosok Egyesülete

Változtatásokra van szükség a gyermekorvosi alapellátás megerősödéséhez, ennek érdekében dolgozott ki szakmai javaslatokat a Házi Gyermekorvosok Egyesülete (HGYE).

Megjelenés: 2017. 11. 12.
Tovább

Megérkezett az influenza elleni oltás a háziorvosokhoz

Megérkezett az influenza elleni ingyenes védőoltás a háziorvosokhoz, összesen 1,3 millió adag érhető el térítésmentesen - mondta az egészségügyért felelős államtitkár keddi budapesti sajtótájékoztatóján, egy VIII. kerületi háziorvosi rendelőnél.

Megjelenés: 2017. 10. 24.
Tovább

Kik jogosultak térítésmentes influenza elleni védőoltásra a 2017/18-as szezonban?

Hazánkban – az elmúlt évekhez hasonlóan – 1,3 millió térítésmentes vakcina áll rendelkezésre a rizikócsoportokba tartozók influenza elleni védőoltásához.

Megjelenés: 2017. 10. 19.
Tovább

Komoly pénzbüntetés jár a kötelező védőoltás elmulasztásáért Szerbiában

Komoly pénzbüntetésre számíthatnak azok a szerbiai szülők, akik nem engedélyezik, hogy gyermekeik oltást kapjanak, a tavaly életbe lépett törvény értelmében eddig több mint kétszáz eljárást indítottak, és már kiszabták az első büntetéseket is - számolt be róla a szerb sajtó.

Megjelenés: 2017. 08. 15.
Tovább

Megoldódik a vakcinahiány

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkársága szerint átmeneti készlethiány alakult ki a gyermekkori védőoltásokhoz szükséges egyik oltóanyagból, azonban július 10-től kiszállították a tartalékot, a további oltóanyag-mennyiség kiszállítását pedig pénteken kezdik, és a vakcina hamarosan az ország minden részébe megérkezik.

Megjelenés: 2017. 07. 28.
Tovább

Járványok lesznek, ha nem oltják be a népességet

A kötelező és ajánlott védőoltások alkalmazásának szükségességére figyelmeztetett az először Romániában, majd Kelet-Magyarországon megjelent kanyarós megbetegedésekkel kapcsolatban a Pécsi Tudományegyetem (PTE) legmagasabb biztonsági követelményeknek is megfelelő (BSL-4) virológiai laboratóriumának vezetője.

Megjelenés: 2017. 03. 06.
Tovább