Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Címke: védőoltás

Dr. Jelenik Zsuzsa, infektológus: Kullancsencephalitis elleni védőoltás, avagy a páciensek nyelvén „kullancs elleni” oltás

A napsütéses enyhe időben a játszótereken rohangásznak a gyerekek, a parkok, az erdők tele vannak kirándulókkal, kerékpározókkal, kutyasétáltatókkal. Nem fogy a madáretetőben az eleség, mert bőven van rovar a fákon. A kártevők és a kullancsok is túlélik ezt a telet, ami a kutyákat tucatszámra ellepő vérszívók is jeleznek. Ebben a témában számtalan kérdést kaphatnak pácienseiktől a háziorvos kollégák. Ezek megválaszolásához nyújt segítséget ez a kérdés-válasz gyűjtemény.

Megjelenés: 2020.04.24

Koronavírus elleni vakcinát fejleszt közösen a Sanofi és a GSK

Koronavírus elleni vakcina kifejlesztéséről kötött megállapodást a Sanofi és a GSK, a gyógyszercégek tervei szerint a jelenleg fejlesztés alatt álló vakcina 2020 második felében lép majd a klinikai vizsgálatok fázisába - közölték a cégek az MTI-vel.

Megjelenés: 2020.04.17

62 vakcinajelölt készül az új koronavírus ellen

A WHO 2020. április 4-én közzétett egy listát az új koronavírus ellen készülő vakcinákról. A listában összesen 62 vakcinajelölt szerepel, melyek különféle működési elveken alapulnak, és a fejlesztés, valamint a klinikai vizsgálatok más és más stádiumában vannak.

Megjelenés: 2020.04.09

Európában is gyakoriak a tévhitek a védőoltásokkal kapcsolatban

Miközben az Európai Unió polgárainak túlnyomó többsége hatékony eszköznek tartja a védőoltásokat a fertőző betegségek megelőzésére, aggasztóan magas azok aránya, akik készpénznek vesznek bizonyos tévhiteket a témával kapcsolatosan - derült ki a legfrissebb uniós közvélemény-kutatásból (Eurobarometer).

Megjelenés: 2019.04.26

"Oltáskommandókkal" próbálják megfékezni a kanyaró terjedését Romániában

Az elszigetelten élő, a fertőzésnek leginkább kitett beoltatlan közösségekbe szervezett "oltáskommandókkal" próbálják a román hatóságok megfékezni a két éve tartó kanyarójárványt, amely a tisztiorvosi szolgálat pénteken közzétett heti jelentése szerint már 14 758 megbetegedést okozott és 59 halálos áldozatot követelt.

Megjelenés: 2018.07.20

Független tanulmány megerősítette, hogy a HPV-oltás biztonságos és hatékony

A humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás biztonságos és hatékony védelmet nyújt a fiatal lányok és nők számára a méhnyakrák kórokozója ellen - derült ki egy új, független tanulmányból, amely megerősítette az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) korábbi megállapításait.

Megjelenés: 2018.05.09

Európai javaslat készült a kanyaró-átoltottság mértékének javítására

A kanyarós esetek számának jelentős mértékű növekedése miatt az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC) és az Európai Orvostudományi Akadémiák Szövetsége (FEAM) tíz pontban sorolja fel javaslatait az átoltottság mértékének javítására az Európai Unióban - közölte az MTA csütörtökön.

Megjelenés: 2018.04.20

Tovább terjed a kanyaró Romániában

Több mint kétszáz kanyarós megbetegedést és újabb halálesetet regisztráltak a héten Romániában, ahol így 46-ra emelkedett a fertőző betegségben az elmúlt két évben meghalt emberek száma - derült ki az országos tisztiorvosi szolgálat (INSP) pénteken közzétett jelentéséből.

Megjelenés: 2018.04.06

A védőoltás nem terheli, hanem működteti az immunrendszert

A magas átoltottság miatt nem jelentenek veszélyt Magyarországon az elmúlt években Európa-szerte megjelent olyan, korábban elfeledett betegségek, mint a gyermekbénulás és a torokgyík, sőt a kontinensen több helyütt járványos méreteket öltött, védőoltással egyszerűen megelőzhető kanyaró sem.

Megjelenés: 2018.03.04

Kifejlesztették az első fűpollen-allergia elleni vakcinát

Világszerte körülbelül 400 millió ember szenved a pollenallergia különböző formáitól, ami a rhinitis mellett köhögéssel és súlyos légzési nehézséggel is járhat. A bécsi MedUni patifiziológiai intézetének kutatói egy új, fázis 2b vizsgálatban igazolták, hogy a szintetikusan előállított BM32 vakcina négy adagja legalább 25 százalékkal mérsékli az allergiás panaszokat az oltás utáni évben.

Megjelenés: 2018.01.23

Megérkezett az influenza elleni oltás a háziorvosokhoz

Megérkezett az influenza elleni ingyenes védőoltás a háziorvosokhoz, összesen 1,3 millió adag érhető el térítésmentesen - mondta az egészségügyért felelős államtitkár keddi budapesti sajtótájékoztatóján, egy VIII. kerületi háziorvosi rendelőnél.

Megjelenés: 2017.10.24

Megoldódik a vakcinahiány

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkársága szerint átmeneti készlethiány alakult ki a gyermekkori védőoltásokhoz szükséges egyik oltóanyagból, azonban július 10-től kiszállították a tartalékot, a további oltóanyag-mennyiség kiszállítását pedig pénteken kezdik, és a vakcina hamarosan az ország minden részébe megérkezik.

Megjelenés: 2017.07.28

Járványok lesznek, ha nem oltják be a népességet

A kötelező és ajánlott védőoltások alkalmazásának szükségességére figyelmeztetett az először Romániában, majd Kelet-Magyarországon megjelent kanyarós megbetegedésekkel kapcsolatban a Pécsi Tudományegyetem (PTE) legmagasabb biztonsági követelményeknek is megfelelő (BSL-4) virológiai laboratóriumának vezetője.

Megjelenés: 2017.03.06

hirdetés