Nem addiktív fájdalomcsillapító kifejlesztésében értek el áttörést

Kutatók jelentős haladást értek el olyan fájdalomcsillapítók kifejlesztésében, amelyek idővel felválthatják a függőséget és nagyszámú túladagolásos esetet okozó opioidokat.

Az új vegyület, amelynek neve AT-121, hatásosabban csillapítja a fájdalmat, mint a morfin, de nem vált ki eufóriát, ami a függőség kialakulásához vezethet. Állatkísérletekben a molekula tesztelése sikeres volt, a kutatócsoport az utolsó biztonságossági vizsgálatokat végzi, mielőtt elindulhatnak a humán klinikai vizsgálatok.

Az utóbbi években az Egyesült Államokban egyre súlyosabb problémát okoz az opioidfüggőség, és a tavaly bevezetett szükségállapot sem javított sokat a helyzeten: Egy júniusi tanulmány szerint minden ötödik fiatal amerikai felnőtt opioidok alkalmazása miatt hal meg. Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) adatai szerint az opioidok 2016-ban több mint 42 ezer amerikai halálát okozták, és a becslések szerint csak ebben az évben 1,7 millió évnyi emberélet veszett oda az opioidok miatt, ami több, mint amennyi a HIV/AIDS, a hipertónia és a tüdőgyulladás által okozott mortalitás. A vizsgált évben minden 65. amerikai halálát opioid fájdalomcsillapítók okozták, ami 2001-hez képest 296 százalékos növekedést jelent.

„Az opioidok jelenleg a leghatékonyabb fájdalomcsillapító szerek, de sajnos magas a mellékhatások kockázata” – mondta a kaliforniai kutatócsoport vezetője.

A legnagyobb kihívás az új molekulák kifejlesztésével kapcsolatban az, hogy az opioidok olyan receptorokhoz kapcsolódnak az agyban, amelyek egyszerre csillapítják a fájdalmat és váltják ki a függőséghez vezető eufória érzést. Az új vegyület ugyanezen a receptorcsoporton keresztül fejti ki a hatását, viszont emellett egy másik receptortípushoz, a nociceptin receptorokhoz is kötődik, amelyek az érzelmek működésében játszanak szerepet. Ez a kombinált hatás a kísérletek eredménye szerint fokozza az analgetikus hatást és megszünteti az eufóriát eredményező komponenst.

Az AT-121 egy kettős funkciójú MOP/NOP agonista, ami a nociceptin/orfanin FQ peptid aktiválásán keresztül fokozza a MOP-agonista hatás által indukált analgesiát a nélkül, hogy súlyos mellékhatásokat okozna.

Az új hatóanyagból morfin adagjának századrészét alkalmazva a kezelés az opioidokkal azonos erősségű fájdalomcsillapító hatást eredményezett, de majmokon vizsgálva nem váltott ki függőséget. Ezzel szemben amikor oxycodont adtak a kísérleti állatoknak, azok addig fogyasztották a szert, amíg a túladagolás határa előtt a kutatók le nem állították a kísérletet.

„Az új molekula előnye az is, hogy más, az opioidokra jellemző, nehezen tolerálható mellékhatások sem jellemzőek rá, mint például a légzési nehézség, a hyperalgesia vagy a viszketés kialakulása.”

A kutatás eredményei a Science Translational Medicine folyóiratban jelentek meg.

Szerző:

PHARMINDEX Online