Hat éven belül 35 milliárd dollárra nő a szemészeti készítmények globális piaca

A szemészeti gyógyszerek piaca 2023-ra várhatóan 35 milliárd dollárra fog növekedni a 2016-os 22,2 milliárdról.

A GBI Research elemzése szerint a terápiás terület három legsikeresebb termékének – Avastin, Lucentis és Eylea - lejáró szabadalmai ellenére az új forgalomba hozatali engedélyek, mint például a lampalizumab, a Fovista és a brolucizumab jóváhagyása továbbra is biztosítani fogja a piaci részesedés növekedését.

A beszámoló szerint a szemészet a kilencedik legnagyobb terápiás terület, amelyben jelenleg 839 készítmény fejlesztése van folyamatban. Ezeknek a készítményeknek körülbelül 67 százaléka van preklinikai fázisban, 32 százalék pedig fázis 1 vagy későbbi szakaszban tart. A hatóanyagok többsége új farmakológiai összetevő (API), csak kisebb részük generikum vagy más javallatból újrapozícionált szer.

A GBI Research elemzője szerint a későbbi fázisokban kisebb az új molekulák aránya, az engedélyezés előtt már csak 59 százalék, összehasonlítva a preklinikai fázisra jellemző 97 százalékkal. Ennek oka részben az Allergan által kifejlesztett Restasis generikus verzióinak nagy száma, amelyik a terápiás terület legsikeresebb kismolekulás készítménye. Számos bioszimiláris készítmény fejlesztése is folyamatban van, de ezek még korábbi szakaszban tartanak, és klinikai fejlesztésük gyakran hosszabb időt vesz igénybe, mint a kismolekulás generikumoké.

A szemészeten belül az öt fő indikációs terület a glaukóma, az időskori makuladegeneráció, a diabéteszes makulaödéma, a diabéteszes retinopátia és a száraz szem szindróma, amelyek közül a glaukóma és az időskori makuladegeneráció kezelésére szolgáló készítmények fejlesztése a legintenzívebb, 125, illetve 92 vizsgálati készítménnyel.

Számos készítmény fejlesztése van folyamatban allergiás konjunktivitisz és retinitis pigmentosa indikációjában is, többek között a Spark Therapeutics által kifejlesztett voretigene neparvovec, amelynek engedélyezése 2017-ben várható és az első génterápiás készítmény lesz, amit az FDA jóváhagy.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Drug Discovery & Development