A metformin visszafordítja a tüdőfibrózist

Amerikai kutatók első alkalommal igazolták, hogy a már fennálló tüdőfibrózis gyógyszeres kezeléssel visszafordítható – a kutatások szerint a metformin által a sejtmetabolizmusban kiváltott változás áll a kedvező hatás hátterében.

Az új kutatási eredmények, amelyek a Nature Medicine folyóiratban jelentek meg, azért jelentősek, mert a perzisztens fibrózis patomechanizmusának feltárásában elért előrelépések ellenére továbbra sem sikerült kifejleszteni hatékony terápiás beavatkozást.

A tüdőfibrózis kialakulhat a tüdőt érő fertőzés, sugárzás vagy kemoterápia következtében, de sok esetben a kiváltó ok ismeretlen marad. Ez utóbbi típus az idiopátiás tüdőfibrózis (IPF), ami egy progresszív, halálos kimenetelű, csak az Egyesült Államokban több mint 150 ezer, világszerte pedig mintegy 5 millió embert érintő betegség.

IPF-ben szenvedő betegek tüdőszövet-mintáit használva a kutatócsoport igazolta, hogy a metforminnal való kezelés hatására sikerült visszafordítani a tüdőfibrózist. A metformin felgyorsította a fibrózisos szövet gyógyulását, aminek a hátterében az AMP-aktivált protein-kináz (AMPK) működésének befolyásolása áll.

Az AMPK érzékeli a sejtek energiaállapotát, és ennek megfelelően szabályozza a metabolizmust. A kutatók azt találták, hogy az AMPK aktivitása alacsonyabb volt a fibrózisos tüdőszövetben található myofibroblaszt sejtekben. A myofibroblasztok a fibrózos kialakulása során extracelluláris kollagént halmoznak fel. A myofibroblasztok rezisztensek voltak az apoptózisra.

Az AMPK gyógyszeres aktiválása az IPF-ben szenvedő betegek tüdőszövetében található myofibroblasztokban a fibrotikus folyamat lassulását eredményezte. Az AMPK aktiváció hatására az új mitokondriumok képződése is felgyorsult, ennek eredményeként pedig a myofibroblasztok apoptózis iránti érzékenysége is normalizálódott.

Állatkísérletes tüdőfibrózis modellben a kutatók igazolták, hogy a tüdőkárosodás után 3 héttel elkezdett és 5 hétig alkalmazott metforminkezelés elősegítette a már kialakult fibrózis gyógyulását.

 

Sunad Rangarajan et al, Metformin reverses established lung fibrosis in a bleomycin model, Nature Medicine (2018). DOI: 10.1038/s41591-018-0087-6

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

MedicalExpress

Ajánlott cikkek