További cikkek a Infektológia rovatból

Talajmintákban fedeztek fel új antibiotikumot

Talajmintákban fedeztek fel amerikai tudósok új antibiotikumcsaládot, melynek a nehezen kezelhető fertőzések elleni küzdelemben lehet haszna - írta a BBC hírportálja.

hirdetés

A forgalomban lévő antibiotikumok nagy száma ellenére a fertőző betegségek világszerte az egyik vezető halálozási oknak számítanak. Ha nem sikerül új hatóanyagokat kifejleszteni, 2050-re a gyógyíthatatlan infekciók miatti mortalitás akár a tízszeresére is emelkedhet. A különböző baktériumtenyészetek által előállított természetes anyagok eddig is számos hatékony antibiotikumot szolgáltattak, de a több évtizedes produktivitás ellenére a baktériumok visszaszorultak az új antibiotikumok utáni kutatás terén. Mivel a létező baktériumfajoknak csak töredékét tenyésztik laboratóriumokban, és a tenyésztett baktériumok által termelt anyagoknak csak töredékét azonosítják különböző fermentációs kísérletekben, a globális mikrobióta által előállított legtöbb természetes anyag soha nem kerül felfedezésre.

Ezeknek a rejtett anyagoknak a feltárásához a Rockefeller University kutatói kifejlesztettek egy bioinformatikai analitikai rendszert, amelynek segítségével nemrég az antibiotikumok egy teljesen új családját fedezték fel.

Az új vegyületek felvehetik a harcot a nehezen kezelhető baktériumfertőzésekkel, többek között az MRSA (methicillinrezisztens Staphylococcus aureus) "szuperbaktériummal" - írták a Rockefeller Egyetem kutatói a Nature Microbiology című szaklap aktuális számában közölt tanulmányukban.
    A gyógyszereknek ellenálló fertőzések, amelyeket az úgynevezett szuperbaktériumok okoznak, a világ egyik legnagyobb egészségügyi fenyegetésének számítanak, mintegy 700 ezer ember halálát okozzák évente.
    A New York-i tudósok talajmintákban kutattak mikroorganizmusok után, mivel a talajban millió apró lény nyüzsög és termel olyan vegyületeket, amelyek a kórokozók elleni harcban is hasznosíthatók lehetnek. Genetikai szekvenálással, vagyis az élőlény teljes örökítő anyagának feltérképezésével vizsgálták meg a több mint ezer talajmintában található organizmusokat. Amikor több mintában is felfedezték a malacidin nevű vegyületeket, úgy érezték, valami fontosra bukkantak. Az anyagot MRSA-fertőzött patkányokon tesztelték. és az állatok bőrén lévő sebek a kezelés hatására meggyógyultak.
    A tudósok most a szer hatékonyságának növelésén dolgoznak. Azt remélik, hogy emberi fertőzéseket gyógyító orvosságot lehet belőle kifejleszteni.
    "Egy újonnan felfedezett antibiotikumcsaládról lehetetlen megmondani, mikor jöhetnek a klinikai tesztek, de azt sem, hogy eljut-e ebbe a fázisba" - mondta Sean Brady, a kutatás vezetője.
    Colin Garner, a brit Antibiotic Research (Antibiotikumkutató Intézet) munkatársa szerint jó hír, hogy új antibiotikumot találtak úgynevezett Gram-pozitív baktériumok ellen, mint az MRSA, ám a Gram-negatív baktériumok elleni szerre lenne a legnagyobb szükség.
    "Az utóbbiakat nehéz megfékezni, egyre nő közöttük az antibiotikumoknak ellenállók száma. Ezek a baktériumok tüdőgyulladást, szepszist, húgyúti és bőrfertőzéseket fertőzést okoznak" - mondta Garner a BBC-nek.

 

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

MTI

Nature.com

Ajánlott cikkek