Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Címke: antibiotikum

Az FDA új antibiotikum-kombinációt engedélyezett

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság engedélyezte a szövődményes húgyúti és intraabdominális fertőzések kezelésére szolgáló, háromféle hatóanyagot tartalmazó injekció forgalomba hozatalát.

Megjelenés: 2019.08.06

2,4 millióan halhatnak meg szuperbaktériumok miatt 2050-ig

Mintegy 2,4 millióan halhatnak meg a több antibiotikumnak is ellenálló, úgynevezett szuperbaktériumok okozta fertőzésekben Európában, Észak-Amerikában és Ausztráliában 2050-ig - derül ki az OECD szerdán közzétett jelentéséből.

Megjelenés: 2019.03.23

Tüdőgyulladás: az alulbecsült ellenfél

A pneumonia diagnosztizálása sok esetben nem egyszerű, a kezelőorvosok gyakran átsiklanak felette, pedig a betegek számára a fertőzés enyhe formájában is előnyös az antibiotikum-kezelés.

Megjelenés: 2019.02.04 | Frissítve: 2019.02.05

Új antibiotikumkombinációt engedélyezett az EMA

Az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyta a meropenem és vaborbactam kombinációját tartalmazó gyógyszerkészítmény forgalomba hozatalát, amely szövődményes húgyúti és intraabdominalis fertőzések, valamint kórházban szerzett pneumonia kezelésére javallott.

Megjelenés: 2019.01.24

Jelentős kihívás az egészségügy számára az antibiotikum rezisztencia

Az egészségügyi ellátással összefüggésben, Európában és ezzel együtt hazánkban is az antibiotikum rezisztencia jelenti az egyik legnagyobb betegbiztonsági kockázatot. A túlzott antibiotikum használat (benne a lakossági felhasználással) ugyanis oda vezetett, hogy gyógyszereknek ellenálló baktériumok jelentek meg.

Megjelenés: 2018.11.20

Gyógyszerbiztonsági aggály a fluorokinolon típusú antibiotikumokkal kapcsolatban

A fluorokinolon típusú antibiotikumok forgalomba hozatali engedély jogosultjai az Európai Gyógyszerügynökséggel és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés–egészségügyi Intézettel egyetértésben új figyelmeztetést adtak ki a szisztémásan és az inhalációsan alkalmazott fluorokinolonok használatával összefüggő aorta aneurysma és aorta dissectio kockázata miatt.

Megjelenés: 2018.10.23

Új antibiotikumot engedélyezett az EMA

Az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyta az eravaciklin hatóanyagú, oldatos infúzióhoz való koncentrátumot, amely komplikált intraabdominalis fertőzéseinek kezelésére javallott.

Megjelenés: 2018.10.09

Mellékhatásokkal kapcsolatos új kutatási eredmények

Kutatók új eredményeket tettek közzé a paracetamol terhesség alatti alkalmazása során észlelt káros hatásokkal, a dipeptidil-peptidáz-4 inhibitor csoportba tartozó antidiabetikumok, egyes antidepresszánsok és bizonyos vaspótló készítmények mellékhatásaival kapcsolatban.

Megjelenés: 2018.05.27

Továbbra is emelkedik a globális antibiotikum-fogyasztás

Annak ellenére, hogy az antibiotikum-rezisztencia globális egészségügyi válság kialakulásával fenyeget, az antibiotikumok alkalmazása világszerte 39 százalékkal emelkedett 2000 és 2015 között, aminek a fő oka az alacsony és közepes jövedelmű országok antibiotikum-fogyasztásának drámai növekedése volt.

Megjelenés: 2018.03.28

Értékelték a gyógyszer-rezisztens fertőzések leküzdésére tett lépéseket

Közzétették az első olyan független elemzés eredményeit, amely a gyógyszergyártók által az antibiotikum-rezisztencia ellen tett lépéseket mérte fel. A kutatás szerint a vállalatok erőfeszítéseket tesznek a túlzott antibiotikum-felhasználás visszaszorítására, a gyártás során a szennyvízbe kerülő antibiotikumok mennyiségének csökkentésére, valamint a rezisztens baktériumok terjedésének nyomon követésére.

Megjelenés: 2018.01.31

Kettős csapással a tuberkulózis ellen

A potenciálisan életveszélyes tuberkulózis fertőzések elleni új kezelési stratégiák kidolgozásának újabb lépéseként a müncheni Műszaki Egyetem, a Harvard University és a texasi A&M Egyetem kutatócsoportjai felfedeztek egy új terápiás lehetőséget.

Megjelenés: 2018.01.03

Új kezelési lehetőség a gyógyszerrezisztens baktériumok ellen

A PLOS One folyóiratban közzétett kutatás eredményei szerint olyan új vegyületcsoportot fedeztek fel kutatók, amelyek kiegészíthetik vagy akár helyettesíthetik is a hagyományos antibiotikumokat, amelyek a gyógyszerrezisztens baktériumtörzsek miatt elveszítették a hatékonyságukat.

Megjelenés: 2017.11.02

Új antibiotikum-kombinációval legyőzhető lehet a szuperbaktérium

Kutatók igazolták, hogy az aztreonám, amikacin és polimixin-B kombinációja képes volt 24 órán belül elpusztítani az mcr-1 és mcr-5 géneket hordozó E. coli baktériumot, valamint megakadályozta a baktériumok újbóli szaporodását is. A hagyományos antibiotikum-kombinációk hatástalanok voltak az E. colival szemben, és a rezisztencia is gyorsan kialakult.

Megjelenés: 2017.08.30

Új eszközt fejlesztenek ki a kutatók a vírusos és bakteriális fertőzések megkülönböztetésére

Az antibiotikumok életmentő gyógyszerek, de a túlzott alkalmazásuk miatt kialakult antibiotikum-rezisztencia mára az egyik legégetőbb világméretű egészségügyi veszélyforrássá vált. A University of Rochester Medical Center kutatói egy olyan eszköz kifejlesztésén dolgoznak, ami segíthet a kezelőorvosoknak abban, hogy csak olyan betegeknek írjanak fel antibiotikumot, akinek arra valóban szüksége van.

Megjelenés: 2017.08.01 | Frissítve: 2017.08.02

hirdetés