További cikkek a Infektológia rovatból

A WHO frissítette az antibiotikum-rezisztens patogének listáját

Milyen lenne a világ hatékony antibiotikumok nélkül? Hogy ezt ne kelljen megtapasztalnunk, a WHO frissítette a különösen nagy fenyegetést hordozó baktériumok listáját, melyek ellen sürgős intézkedésekre lehet szükség.

hirdetés

Antibiotikumok nélkül a modern medicina szinte elképzelhetetlen – de kihívás, hogy egyre több kórokozó egyre több hatóanyagra rezisztens. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ezért most frissítette az utoljára 2017-ben aktualizált „Bacterial Priority Pathogens List”-et, amelyben 15 antibiotikum-rezisztens baktériumcsalád került besorolásra fenyegetésként a globális egészségre critical, high és medium priority kategóriákban.

2017 óta megváltoztak a dolgok: nem csak az antibiotikum-rezisztencia alapvető növekedése figyelhető meg világszerte, de négy új baktérium-antibiotikum-kombináció is felkerült a listára.

„Critical priority”

A kritikus prioritásba tartozó baktériumok között szerepelnek a harmadik generációs cephalosporinra rezisztens Enterobacteriaceae, amelyek különösen a közepes és alacsony jövedelmű országokban tartoznak a legmagasabb kategóriába. A kritikus kategóriába sorolt baktériumok között kaptak még helyet a carbapenem-rezisztens Enterobacteriaceae, a szintén carbapenem-rezisztens Acinetobacter baumanii és a rifampicin-rezisztens Mycobacterium-család.

„High priority”

A második csoportba kerültek olyan ellenálló baktériumok, mint a fluorokinolon-rezisztens Salmonella typhi, S. non-typhi és Shigella-fajok. Ide tartozik még a vancomycin-rezisztes Enterococcus faecium (VRE) és a methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA). A rettegett, carbapenem-rezisztens Pseudomonas aeruginosa a kritikusból került át a magas prioritásba, mivel globális prevalenciája világszerte csökkenni látszik. Mindenesetre egyes régiókban még igen magas az előfordulása, amely miatt továbbra is szükséges a prevenciós- és kontrollstratégiák alkalmazása. Szintén ezen rizikócsopotban található a harmadik generációs cephalosporin- és/vagy fluorokinolon-rezisztens Neisseria gonorrhoeae.

„Medium priority”

A WHO szerinti közepes prioritású csoportban olyan kórokozók kaptak helyet, mint a penicillin-rezisztens B-csoportú streptococcusok, az ampicillin-rezisztens Haemophilus influenzae és a makrolidokkal szemben rezisztens Streptococcus penumoniae és A-csoportú streptococcusok. Kiemeli a globális antibiotikum-rezisztencia komolyságát, hogy az új WHO-listában nincs alacsony prioritású csoport. 2017 óta a változtatások azt tükrözik, hogy milyen gyorsan és dinamikusan változik a rezisztencia. Összességében megállapítható, hogy minden antibiotikum-használat fokozhatja a rezisztenciát, amely miatt minden antibiotikum csak megfelelő körültekintéssel adandó. Az antibiotikum-rezisztencia veszélyes trendje elleni beavatkozáshoz határokat átívelő intézkedésekre van szükség.

Szerző:

Dr. Lovász Kolos

Forrás:

Gelbe Liste

Ajánlott cikkek