Címke: fertőzés

Koronavírus - A fertőzöttek csak mintegy ötöde marad tünetmentes egy új kutatás szerint

Az új koronavírussal megfertőződött emberek csak mintegy ötöde marad tünetmentes a Berni Egyetem kutatóinak új, nagy léptékű kutatása szerint, amely 79 korábbi tanulmány eredményein alapul.

Megjelenés: 2020. 09. 22.
Tovább

Német háziorvosok: számos fertőző betegség terjedését hátráltatják a koronavírus-járvány miatti óvintézkedések

Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) mellett egy sor fertőző betegség terjedését is hátráltatják az új vírus miatt bevezetett óvintézkedések Németországban a háziorvosok szövetségének (Deutscher Hausärzteverband) tapasztalatai szerint.

Megjelenés: 2020. 06. 08.
Tovább

Koronavírus - próbára teszi az egészségügyi rendszert

A kevésbé hatékonyan működő egészségügyi rendszerekben a gyógyulásra kisebb az esély.

Megjelenés: 2020. 03. 05.
Tovább

Nemzetközi iránymutatások arról, hogyan kell a gyógyszerészeknek kezelniük a legújabb koronavírus-kitörést

A Nemzetközi Gyógyszerészeti Szövetség által közzétett dokumentum célja, hogy segítse a gyógyszerészeket és a gyógyszertári dolgozókat a betegség terjedésének megelőzésében és hozzájáruljon annak hatékony kezeléséhez az egészségügyi rendszerben.

Megjelenés: 2020. 03. 03.
Tovább

Már nem csak a budapesti Szent László kórház fogadja a gyanús eseteket

Már nem csak a budapesti Szent László kórház fogadja a gyanús eseteket, hanem szinte minden ellátó. Ha viszont az elkülönített beteg mintája koronavírusra pozitív lesz, akkor mentővel azonnal a Szent László kórházba kell szállítani.

Megjelenés: 2020. 02. 29.
Tovább

Az antibiotikumok okozzák a sürgősségi ellátást igénylő gyermekgyógyászati gyógyszerreakciók többségét

A közelmúltban a rohamosan terjedő gyógyszerrezisztens kórokozók miatt jelentősen több figyelem irányult a szükségtelenül felírt antibiotikumokra, de a rövid távú hátrányokról, mint például az allergiás reakciókról és egyéb mellékhatásokról kevesebb szó esik.

Megjelenés: 2018. 12. 16.
Tovább

Kutatók 8000 új, nagy hatékonyságú antibiotikum-kombinációt azonosítottak

Az UCLA biológusokból álló kutatócsoportja felfedezte, hogy több ezer olyan, 4 vagy 5 féle antibiotikumból álló kombináció létezik, amely sokkal hatékonyabb, mint ahogyan azt eddig gondolták.

Megjelenés: 2018. 09. 05.
Tovább

Denevérek terjesztette fertőző betegségek miatt szükséges a karantén

Denevérek terjesztette fertőző betegségek miatt szükséges kórházban kivizsgálni és egy időre karanténban tartani a thaiföldi Tham Luang barlangrendszerből kimentett fiúkat - járt utána a LiveScience tudományos portál.

Megjelenés: 2018. 07. 10.
Tovább

Ombudsman: ki kell vizsgálni a kórházi fertőzésekkel kapcsolatos panaszokat

A kórházi fertőzésekkel kapcsolatos közérdekű bejelentésekkel kapcsolatban Székely László alapjogi biztos felkérte az emberi erőforrások miniszterét, hogy fordítson kiemelt figyelmet a tárca szerveinek panasz- és közérdekű bejelentéseket kezelő gyakorlatára - tájékoztatta az ombudsmani hivatal kedden az MTI-t.

Megjelenés: 2018. 05. 15.
Tovább

Eddig csak állatoknál ismert betegségben halhatott meg három ember Németországban

Eddig csak állatoknál ismert vírusos megbetegedésben halhatott meg három ember Németországban - írták német hírportálok kedden kutatóintézetek vizsgálati eredményei alapján.

Megjelenés: 2018. 03. 27.
Tovább

Talajmintákban fedeztek fel új antibiotikumot

Talajmintákban fedeztek fel amerikai tudósok új antibiotikumcsaládot, melynek a nehezen kezelhető fertőzések elleni küzdelemben lehet haszna - írta a BBC hírportálja.

Megjelenés: 2018. 02. 13.
Tovább

OGYÉI: beszerezhető a rotavírus-fertőzés megelőzésére a védőoltás

Beszerezhető a rotavírus-fertőzés megelőzésére szolgáló mindkét védőoltás - közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) kedden az MTI-vel.

Megjelenés: 2018. 02. 13.
Tovább

Az inhalációs szteroidok növelik a nehezen kezelhető fertőzések kockázatát

Az asztma vagy COPD kezelésére szteroid hatóanyagú inhalációs készítményeket alkalmazó időseknél nagyobb a valószínűsége bizonyos bakteriális infekciók kialakulásának.

Megjelenés: 2017. 09. 27.
Tovább

Hazánkban is egyre gyakoribb az ismeretlen eredetű tüdőfibrózis

Évről évre nő az ismeretlen eredetű tüdőfibrózisos esetek száma Magyarországon, jelenleg hozzávetőleg 5-600 beteg van – közölte Dr. Müller Veronika, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának igazgatóhelyettese.

Megjelenés: 2017. 09. 22.
Tovább

Új antibiotikum-kombinációval legyőzhető lehet a szuperbaktérium

Kutatók igazolták, hogy az aztreonám, amikacin és polimixin-B kombinációja képes volt 24 órán belül elpusztítani az mcr-1 és mcr-5 géneket hordozó E. coli baktériumot, valamint megakadályozta a baktériumok újbóli szaporodását is. A hagyományos antibiotikum-kombinációk hatástalanok voltak az E. colival szemben, és a rezisztencia is gyorsan kialakult.

Megjelenés: 2017. 08. 30.
Tovább

Hatásosabb lehet a veszélyes baktériumok lelassítása, mint az elpusztításuk

Amerikai kutatók felfedeztek egy olyan mechanizmust, ami az azonos törzshöz tartozó baktériumok számára lehetővé teszi a kommunikációt, amikor a túlélésük veszélybe kerül. A kutatás alátámasztja, hogy a mikróbák közötti üzenetátvitel befolyásolásával le lehet lassítani a súlyos infekciókat, és a szervezet ez által képes leküzdeni a fertőzést anélkül, hogy a baktérium rezisztenciát fejlesztenének ki a kezeléssel szemben.

Megjelenés: 2017. 08. 23. | Frissítve: 2017. 08. 24.
Tovább

A gyakran felírt antibiotikum nem biztos, hogy a leghatékonyabb a C. difficile fertőzés ellen

Az elmúlt húsz évben meredeken emelkedett a C. difficile által okozott fertőzések száma és súlyossága, amely ma már Amerikában a leggyakoribb kórházi fertőzés. Egy új kutatás azonban azt tárta fel, hogy a leggyakrabban felírt antibiotikum nem a legjobb kezelés a súlyos fertőzések esetében.

Megjelenés: 2017. 02. 08.
Tovább