A terhesség alatti paracetamolszedés károsíthatja a lánygyermekek fertilitását

Egy új kutatás eredményei szerint a terhesség alatti paracetamolszedés hatására károsodhat a lánygyermekek fertilitása.

hirdetés

Az Endocrine Connections folyóiratban megjelent tanulmány szerint több kutatás is alátámasztja, hogy azoknak az anyáknak a lányutódainál, akik a terhesség során paracetamolt szedtek, a reproduktív rendszer fejlődése károsodott, ami felnőttkorban kihatással lehet a termékenységre.

Kutatások nemrég igazolták, hogy a paracetamol terhesség alatti alkalmazása összefüggésben van a férfi reproduktív szervek fejlődési zavaraival, de a lányutódokra gyakorolt hatást eddig nem vizsgálták. Az új vizsgálat során koppenhágai kutatók elemezték a korábbi állatkísérletek eredményeit, amelyek a paracetamol hatását értékelték terhesség alatt a lánygyermekek reproduktív rendszerének fejlődésével kapcsolatban.

A terhesség során alkalmazott paracetamol az állatkísérletek során a petesejtek számának csökkenését eredményezte, ami felnőtt korban csökkentheti a sikeres szaporodás esélyét, különösen idősebb életkorban.

Dr. Kristensen szerint „ez a hatás ugyan nem jár súlyos következményekkel a termékenységre nézve, de mégis bizonyos aggodalomra ad okot, és további vizsgálatokat tesz szükségessé a humán fertilitásra gyakorolt hatással kapcsolatban”.

A kutatás vezetője szerint a terhesség alatti paracetamol alkalmazás és az utód felnőttkori fertilitási problémái között nem lesz egyszerű megállapítani az összefüggést, ezért interdiszciplináris megközelítésre van szükség, ami kombinálja az epidemiológiai adatokat és az experimentális modellek eredményeit, és ez által lehetővé teszi a kapcsolat igazolását és a hátterében álló mechanizmus azonosítását.

„Kutatóként nem vagyunk abban a helyzetben, hogy klinikai ajánlásokat tegyünk, de szeretnénk felhívni a fájdalomcsillapítót szedő terhes nők és gyógyszerészeik, illetve kezelőorvosok figyelmét erre a kockázati tényezőre, hogy a magzatra gyakorolt veszélyt a lehető legkisebbre csökkentsük.”

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

MedicalExpress

Endocrine Connections