További cikkek a Bőrgyógyászat rovatból

Háromszintű prevenciós stratégiát javasolnak a szakértők a bőrrák elleni sikeres küzdelem érdekében

A bőrrák elleni küzdelem bizonyítottan hatékony eszközeit és szakmai ajánlásait összefogó új, háromszintű prevenciós stratégiát javasolnak a május végén induló nyári érzékenyítő kampányukban a Magyar Dermatológiai Társulat onkodermatológus szakértői.

hirdetés

A szakértők – az Európai Dermatoonkológiai Társaság friss ajánlásaival összhangban – határozott álláspontot képviselnek az esztétikai célú napozással, szoláriumhasználattal szemben, nyomatékosítják az önvizsgálat és az egyéni rizikók tudatosításának jelentőségét, illetve kiemelik a már diagnosztizált esetek adekvát kezelésének, utánkövetésének fontosságát. Hangsúlyozták: a korai stádiumban felismert bőrrák általában jól kezelhető; a betegség kialakulása tudatos UV-védelemmel, progressziója rendszeres önvizsgálattal és korszerű terápiákkal megelőzhető.

Az EADO ajánlásával összhangban az eddigieknél radikálisabb betegtájékoztatási gyakorlatot ösztönöz a Magyar Dermatológiai Társulat elnöke is, hiszen az európai társaság a teljes testes napozást, illetve az UV-sugarak káros hatásait már egyenesen a dohányzás okozta egészségkárosításhoz hasonlítja.

A második pillér a tudatos és rendszeres önvizsgálatról szól. Az MDT szakértői hangsúlyozzák, hogy a havonta esedékes, 15-20 perces, teljes testet érintő önellenőrzést ne csak magunkon végezzük el, de fordítsunk fokozott figyelmet a gyermekekre és az idősebb családtagokra is. (Az idősek esetében a rendszeres ellenőrzés a bőrrák más, kevésbé agresszív fajtáinak a felfedezésében is kulcsfontosságú lehet.) A bőr felszínén kialakuló melanoma felismerésében segíthet a bőrön lévő többi anyajegytől eltérő külalakja, szín- vagy formaváltozása is.

Az EADO ajánlása szerint a tudatos önellenőrzés mindenkinél nagyon fontos. A felszínesen terjedő melanoma szempontjából általában magasabb rizikót jelent a sok anyajegy vagy szeplők jelenléte a bőrön, illetve a világos bőrtípus. A noduláris melanoma esetében a szegedi munkacsoport nemzetközi kollaborációban végzett vizsgálatai arra mutattak rá, hogy gyakran jelentkezik olyan emberek bőrén, akik nem „anyajegyesek”. Az önellenőrzés és a bőrgyógyászati vizsgálat egymást kiegészítve lehet alkalmas hatékony másodlagos prevencióra.

A melanoma elleni védekezés harmadik pillérét a hatásos korszerű terápiák jelentik. A szakértők szerint ezért rendkívül fontos, hogy miután a szűrésen vagy az önvizsgálat során talált gyanús bőrképletet eltávolítják, mindig bizonyosodjunk meg arról, hogy az elváltozásból szövettani vizsgálat készül, illetve ne feledkezzünk meg érdeklődni annak eredményéről. Ha pedig a szövettani lelet megerősíti a melanoma diagnózisát, mindenképpen keressük fel az egyik magyarországi melanomacentrumot. Erre azért van szükség, hogy minden érintett időben eljusson a megfelelő terápiás megoldásig. Ez lehet sebészeti beavatkozás vagy azt kiegészítő gyógyszeres kezelés, amivel a mára rutinszerűvé vált korszerű, személyre szabott melanomaspecifikus daganatgátló terápiákat alkalmazzák a centrumok.

Az MDT arra is felhívja a figyelmet, hogy a késlekedés rendkívüli kockázatokat rejt. A melanoma korai felismerésével és kezelésével a statisztikai adatok szerint 98,3 százalékos az ötéves túlélés valószínűsége. Ez az arány az első nyirokcsomóáttét megjelenése esetén 83-85 százalékra csökken. Ha pedig a melanoma már távoli, szervi áttétet is ad, az 5 éves túlélési arány 30-40 százalékra zuhan a hatékony terápiás megoldások ellenére is.

AZ MDT az idei tájékoztatási kampányban azokat is megszólítja, akiket korábban már diagnosztizáltak bőrrákkal. Számukra azt javasolják, hogy ellenőrizzék rendszeresen a bőrüket, alkalmazzák tudatosan a fényvédelmet, és akkor is járjanak rendszeresen szűrővizsgálatokra, ha a korábbi kezelésekkel sikerült legyőzni a daganatos betegséget. A statisztikai adatok szerint ugyanis az első melanoma megjelenése utáni három évben 10 százalék az esélye egy újabb melanoma kialakulásának.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Ajánlott cikkek