Címke: bőrgyógyászat

Feltárták a szervezet D-vitamin-előállítását befolyásoló génváltozatokat

A bőrrel kapcsolatos genetikai változatok természetes fényszűrőt képesek előállítani az ausztráliai Queenslandi Egyetem kutatói szerint, akik a D-vitaminnal kapcsolatos génváltozatokat tárták fel.

Megjelenés: 2020. 04. 02.
Tovább

Biztonságossági figyelmeztetést adott ki az OGYÉI a hidroklorotiazid tartalmú gyógyszerekkel kapcsolatban

A hidroklorotiazid-tartalmú készítmények forgalomba hozatali engedélyeinek jogosultjai az Európai Gyógyszerügynökséggel és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettel egyetértésben figyelmeztetést tettek közzé a nem melanoma típusú bőrrák fokozott kockázatával kapcsolatban.

Megjelenés: 2018. 11. 05.
Tovább

A bőrgyógyászat újdonságairól volt szó a Debreceni Egyetemen

A krónikus csalánkiütés és a súlyos ekcéma új diagnosztikai, valamint kezelési lehetőségeiről is szó volt a Debreceni Egyetem Bőrgyógyászati Klinikáján tartott szakmai találkozón, március 24-én.

Megjelenés: 2018. 03. 27.
Tovább

Fokozza a bőrrák kockázatát az egyik széles körben alkalmazott vérnyomáscsökkentő

Egy nemrég publikált dániai kutatás szerint összefüggés van hidroklorotiazid alkalmazása és a bőrrák kockázatának emelkedése között. A kutatók korábban igazolták, hogy a HCT, ami világszerte az egyik leggyakrabban alkalmazott antihypertensivum, fokozhatja az ajakrák kockázatát.

Megjelenés: 2017. 12. 12.
Tovább

A depresszió jelentősen növeli az artritisz kockázatát a pszoriázisos betegeknél

A pszoriázis egy élethosszig tartó betegség, amely súlyos bőrgyógyászati és általános panaszokkal jár, és számos betegség kockázatát növeli. A kanadai Calgary egyetemének egy multidiszciplináris kutatócsoportja azt találta, hogy azoknál a pszoriázisos betegeknél, akiknél depresszió lpépett fel, 37 százalékkal magasabb volt az arthritis psoriatica kialakulásának kockázata.

Megjelenés: 2017. 05. 22.
Tovább

Új genetika laboratórium a Semmelweis Bőrklinikán

A klinikán működő gyermekbőrgyógyászati, és az ehhez csatlakozó klinikai genetikai rendelések kéréseit szolgálja ki a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikán átadott, korszerűen kialakított és a legmodernebb eszközökkel felszerelt új Genetikai Laboratórium, amely az Őssejt Laboratóriummal szoros egységet képezve működik.

Megjelenés: 2016. 10. 31.
Tovább