Fokozza a bőrrák kockázatát az egyik széles körben alkalmazott vérnyomáscsökkentő

Egy nemrég publikált dániai kutatás szerint összefüggés van hidroklorotiazid alkalmazása és a bőrrák kockázatának emelkedése között. A kutatók korábban igazolták, hogy a HCT, ami világszerte az egyik leggyakrabban alkalmazott antihypertensivum, fokozhatja az ajakrák kockázatát.

Az új kutatás során egyértelmű összefüggést tártak fel a vérnyomáscsökkentő szer szedése és a laphámsejtes bőrrák kialakulásnak kockázata között.

„Azt már korábban is tudtuk, hogy a hidroklorotiazid hatására fokozódik a bőr UV-sugárzás iránti érzékenysége, a meglepő az volt, hogy milyen szignifikáns mértékben fokozza a laphámsejtes carcinoma kockázatát a HCT hosszú távú szedése“ - mondta a kutatás vezetője.

A kutatás mintegy 80 ezer bőrrákos esetet vett alapul, és az eredmények szerint a hidroklorotiazid szedése akár hétszeresére is növelheti a bőrrák kialakulásának kockázatát.

Bár a laphámsejtes carcinoma mortalitása alacsony, az ajakrák és a bőrrák terápiájának is leggyakoribb módja az operáció, ami egyrészt bizonyos mértékű maradandó károsodást okoz, másrészt fennáll a kockázata annak, hogy a műtét következtében a tumorsejtek szétterjednek a szervezet más részeibe.

A hidroklorotiazid az egyik leggyakrabban alkalmazott vérnyomáscsökkentő hatóanyag, az Egyesült Államokban több mint 10 millió beteg szedi, de Nyugat-Európában is széleskörűen alkalmazzák, ezért az esetleges mellékhatások sok embert érintenek. A kutatók számítása szerint a Dániában előforduló laphámsejtes carcinoma esetek nagyjából 10 százalékát okozhatta hidroklorotiazid-kezelés.

„A betegeknek nem szabad a kezelőorvosuk jóváhagyása nélkül abbahagyniuk a gyógyszer szedését, de mindenképpen célszerű áttekinteni és megbeszélni a rendelkezésre álló egyéb kezelési lehetőségeket“ - tette hozzá a kutatás vezetője.

A kutatási projektbe bekapcsolódott a floridai egyetem dermatológus professzora, aki szerint az általa kezelt bőrrákos betegek között is megfigyelhető a hidroklorotiazid elterjedt alkalmazása, különösen azokban az extrém súlyos esetekben, ahol több száz bőrrák is előfordulhat egy betegnél.

„Sok olyan beteget megfigyeltünk, akiknél a különböző típusú bőrrákok kockázati tényezőjeként a napsugárzáson kívül egyedül a HCT-szedés volt jelen, ami például a floridai lakosok körében súlyos kockázatot eredményez.

A kutatók a továbbiakban a bőrrák kialakulása és a HCT-kezelés közötti összefüggés részletes mechanizmusának feltárásán fognak dolgozni, de az eredmények fényében már most is fontosnak tartják a hidroklorotiazid szerepének felülvizsgálatát.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

MedicalExpress

Ajánlott cikkek