Címke: vérnyomás

Az EMA szerint folytatható a magas vérnyomás, a vese- és a szívbetegség eddigi gyógyszeres terápiája a COVID-19 világjárvány ideje alatt

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is értesült a médiában nemrég megjelent beszámolókról és közleményekről, melyek felvetik, hogy egyes gyógyszerek, például az angiotenzin konvertáló enzim (ACE) gátlók és az angiotenzin receptor blokkolók (ARB-k vagy szartánok) esetleg rontanak a koronavírus megbetegedésen (COVID-19).

Megjelenés: 2020. 04. 02.
Tovább

A dohányzás, a diabétesz és a magas vérnyomás jobban növeli a nők szívrohamkockázatát

A dohányzás, a diabétesz és a magas vérnyomás a nőknél jobban emeli a szívroham kockázatát, mint a férfiaknál - állapította meg az Oxfordi Egyetem új kutatása.

Megjelenés: 2019. 05. 27.
Tovább

Egyre gyakoribb a szívroham a fiatal nők körében

Az egykoron idős férfiak betegségének tartott szívroham egyre gyakrabban fordul elő fiatal emberek, különösen nők körében amerikai kutatók szerint.

Megjelenés: 2019. 04. 12.
Tovább

Középkorúaknál a magas vérnyomás növeli a demencia kialakulásának kockázatát

A kezeletlen artériás hipertónia jelenti a legnagyobb kockázatot agyvérzés, agyi léziók, kisebb vérzések vagy mikroinfarktusok kialakulására, hosszú távon pedig a kognitív zavarok kockázata is nő.

Megjelenés: 2019. 04. 08.
Tovább

A sztatinokkal kapcsolatos új kutatási eredmények

Amerikai kutatók szerint vérnyomáscsökkentő gyógyszerek és koleszterinszint-csökkentők kombinációja 44 százalékkal csökkenti az először előforduló stroke gyakoriságát. A kutatás eredményeit az Amerikai Stroke Szövetség nemzetközi konferenciáján tették közzé.

Megjelenés: 2019. 02. 10. | Frissítve: 2019. 02. 11.
Tovább

Hipertónia nap Debrecenben: ismertetik az új ajánlásokat

Első alkalommal ismertetik széles szakmai közönség előtt a Magyar Hypertonia Társaság napokban megjelent új ajánlásait a magas vérnyomás kezelésére szombaton Debrecenben, a 16. alkalommal megrendezett országos hipertónia napon - mondta a tudományos tanácskozás elnöke.

Megjelenés: 2019. 01. 27.
Tovább

Új kutatási eredmények a kardiológia területén

A szív- és érrendszeri betegségek kezelésének terén számos új tudományos és klinikai eredmény segíti a kezelőorvosokat a leghatékonyabb terápia kiválasztásában.

Megjelenés: 2018. 12. 20. | Frissítve: 2018. 12. 21.
Tovább

A háromféle vérnyomás-csökkentőt tartalmazó tabletta hatékonyabb

A háromféle vérnyomás-csökkentő hatóanyag kis dózisait kombináló tablettával szignifikánsan nagyobb mértékben sikerült a betegeknél elérni a vérnyomás célértéket, mint a szokásos terápia során alkalmazott készítményekkel.

Megjelenés: 2018. 12. 17.
Tovább

Virtuális egészségügyi asszisztenst fejlesztésében vettek részt magyar kutatók

Virtuális egészségügyi asszisztenst fejlesztettek magyar, portugál és svéd kutatók - közölte a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. az MTI-vel hétfőn.

Megjelenés: 2018. 10. 29.
Tovább

Nógrád megyében az országos átlag feletti a halálozás

Nógrád megyében jelentősen az országos átlag felett van a halálozás, a férfiaknál 12, a nőknél 9 százalékos az eltérés, emellett a várható élettartam mindkét nem esetében alacsonyabb a magyarországi átlagnál - derül ki a megye egészségi helyzetéről készült beszámolóból, amelyről csütörtökön tárgyalt a nógrádi közgyűlés.

Megjelenés: 2018. 09. 20.
Tovább

Magas vérnyomás: Európában nem változik a határérték

Az Európai Kardiológiai Társaság (ESC) müncheni kongresszusán mutatták be a magas vérnyomás kezeléséről szóló új irányelveket. A Társaság a magas vérnyomást továbbra is 140/90 Hgmm felett definiálja, ebben nem követik az amerikai ajánlásokban rögzített 130/80 Hgmm-es értéket.

Megjelenés: 2018. 08. 29.
Tovább

Hiány van egyes valsartan helyettesítő készítményekből

Az orvosok megkezdték a betegek átállítását azon 27 valsartan tartalmú vérnyomáscsökkentőről, amit a hatóságok július negyedikén szennyezés miatt vontak vissza a forgalomból. Azonos hatóanyaggal 24 szer kapható a patikákban, de van ahol már ezeket sem kapni.

Megjelenés: 2018. 07. 17. | Frissítve: 2018. 07. 18.
Tovább

Augusztusban visszavihetők a patikákba a szennyezett valsartan hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek

Augusztusban visszavihetők a patikákba a szennyezett valsartan hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek, amelyeket július 4-én vontak ki a forgalomból - közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) hétfőn.

Megjelenés: 2018. 07. 16.
Tovább

Bizonyítottan karcinogén hatásúak a felfüggesztett valsartan-tartalmú gyógyszerek

Az Országos Gyógyszerészeti- és Élelmezés-egészségügyi Intézet reagált leggyorsabban az egész Európai Uniót érintő valzartán-szennyeződésre, a szakma fő képviselői pedig megvitatták a lehetséges kockázatokat és következményeket. A gyógyszerellátásban és a gyógyszeres terápiában is várható kimaradások következhetnek – derült ki az OGYÉI sajtótájékoztatóján.

Megjelenés: 2018. 07. 04. | Frissítve: 2018. 07. 06.
Tovább

Szakmai testületek ajánlást adtak ki a valsartan-szennyezéssel kapcsolatban

Miután az Egészségügyi Szakmai Kollégium Kardiológia Tagozata, a Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Kardiológiai Társaság értesült arról, hogy számos, az angiotenzinreceptor blokkoló (ARB) valsartant tartalmazó készítményben a gyártási folyamat során különböző mennyiségű szennyező anyag keletkezhetett, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) illetékeseivel való egyeztetést követően az alábbi ajánlást teszik.

Megjelenés: 2018. 07. 06.
Tovább

Megoszlik a szakértők véleménye az új vérnyomás célértékekről

Az új kutatási eredmények által szolgáltatott adatok alapján az Egyesült Államokban nemrég új szisztolés vérnyomás célértékeket rögzítő irányelvek léptek életbe, de ennek kapcsán számos kérdés is felmerült a vérnyomás-csökkentés klinikai gyakorlatával kapcsolatban.

Megjelenés: 2018. 05. 09.
Tovább

Széchenyi-díjat kapott Dr. Kásler Miklós és Dr. Hunyady László

Kásler Miklós onkológust, a Magyar Tudományos Akadémia doktorát, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosát, aki az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia rendes tagja, Széchenyi-díjjal tüntettek ki a nemzeti ünnepen a Parlamentben.

Megjelenés: 2018. 03. 15.
Tovább

Fokozza a bőrrák kockázatát az egyik széles körben alkalmazott vérnyomáscsökkentő

Egy nemrég publikált dániai kutatás szerint összefüggés van hidroklorotiazid alkalmazása és a bőrrák kockázatának emelkedése között. A kutatók korábban igazolták, hogy a HCT, ami világszerte az egyik leggyakrabban alkalmazott antihypertensivum, fokozhatja az ajakrák kockázatát.

Megjelenés: 2017. 12. 12.
Tovább

Magyarországon továbbra is 140/90 Hgmm a hypertonia határértéke

A közelmúltban kiadott amerikai ajánlások ellenére Európában és hazánkban jelenleg változatlan a magasvérnyomás-betegség határértéke. A 140/90 Hgmm-es es adatot legutóbb 2013-ban vizsgálta felül és erősítette meg az Európai Hipertónia és az Európai Kardiológus Társaság.

Megjelenés: 2017. 12. 10.
Tovább

Megváltozott a magas vérnyomás definíciója az amerikai irányelvekben

Az Amerikai Szív Szövetség 2003 óta először módosította a hipertónia definícióját, a korábbi 140/90-es értékről levitték a határértéket 130/80 Hgmm-re, mivel a szakértők egybehangzó véleménye az, hogy a magas vérnyomás kezelését hamarabb el kell kezdeni.

Megjelenés: 2017. 11. 22.
Tovább

Daganatellenes szerek lehetnek a magas vérnyomás új gyógyszerei

Amerikai kutatók szerint a tumorellenes szerek egy csoportja hatékony lehet a hipertónia kezelésében, és az új hatásmechanizmusú szerek jelentős előrelépést jelenthetnek a magas vérnyomás terápiájában.

Megjelenés: 2017. 11. 22.
Tovább

Közvetlen szerepe van a tumornekrózis faktornak a vérnyomás szabályozásában

A Ted Rogers Centre for Heart Research intézet kutatói a tumornekrózis faktor egy meglepő új tulajdonságát fedezték fel, nevezetesen azt, hogy jelentős szerepet játszik a kis erek működésének regulációjában és ez által a vérnyomás egyik fő meghatározója.

Megjelenés: 2017. 11. 07.
Tovább

Május a vérnyomásmérés hónapja

Prof. dr. Kiss István, a Magyar Hypertonia Társaság elnöke a Vándorgyűlés szombati programjában elhangzott előadásában a 2017. májusában lebonyolítandó nemzetközi szervezésű programban való részvételre hívta a gyógyszerészeket, amelynek célja, hogy a magas vérnyomás veszélyeire hívja fel a figyelmet.

Megjelenés: 2017. 04. 13.
Tovább

Vérnyomáscsökkentés különböző kórképek esetén

A tanulmány tudományos kutatások eredményeit foglalja össze a vérnyomáscsökkentő terápia alkalmazásával kapcsolatban különböző betegségek kezelése esetén.

Megjelenés: 2017. 03. 10.
Tovább

Amilorid, illetve amilorid és HCT glükóztoleranciára és vérnyomásra gyakorolt hatásának összehasonlítása

A tiazid diuretikumok által okozott káliumdepléció eredményeként emelkedik a vér glükózszintje. A kutatók célja annak értékelése volt, hogy kálium-megtartó diuretikummal (amiloriddal) kombinált tiazidkezelés során kivédhető-e a glükózintolerancia, és csökkenthető-e a vérnyomás.

Megjelenés: 2017. 02. 21.
Tovább

Intenzív vérnyomáscsökkentés hatása a kardiovaszkuláris és renális kimenetelre

Az újabb hypertóniás irányelvek szerint megváltoztak a magas kockázatú betegek (kardiovaszkuláris betegségben, vesebetegségben vagy diabéteszben szenvedők) vérnyomáscsökkentésére vonatkozó korábbi ajánlások. Ez az irányváltás jelzi azt a bizonytalanságot, ami az intenzív vérnyomáscsökkentő stratégiák súlyos kardiovaszkuláris vagy renális beavatkozások során jelentős kockázatmérséklés érdekében való alkalmazását övezi.

Megjelenés: 2016. 12. 14.
Tovább

Aktualitások a magasvérnyomás-betegség diagnosztikájában és kezelésében

Évről évre felmerül a kérdés, van-e létjogosultságuk az újabb és újabb ajánlásoknak, irányelv-módosulásoknak. Ha csak arra gondolunk, hogy a magasvérnyomás-betegséggel lazábban-szorosabban kapcsolódó cikkek, összefoglalók száma végtelen (üssük csak be a Google-ba a hypertension címszót, és a másodperc töredéke alatt több mint 19 millió találat érkezik), akkor különös jelentőségű a szakértők ajánlása.

Megjelenés: 2016. 10. 10.
Tovább

Vérnyomásértékek és 12 cardiovascularis betegség: kockázatok, "elvesztett" életévek, életkortól függő társbetegségek

A vérnyomásértékek különböző incidens cardiovascularis betegségekkel kapcsolatos összefüggéseit más-más életkorú korcsoportokban még nem mérték fel pontosan. A jelen vizsgálat 12 különböző cardiovascularis betegség vonatkozásában végzett meta-analízist, mintegy 1,25 millió beteg elemzése révén.

Megjelenés: 2016. 10. 10.
Tovább