Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Címke: vérnyomás

Az EMA szerint folytatható a magas vérnyomás, a vese- és a szívbetegség eddigi gyógyszeres terápiája a COVID-19 világjárvány ideje alatt

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is értesült a médiában nemrég megjelent beszámolókról és közleményekről, melyek felvetik, hogy egyes gyógyszerek, például az angiotenzin konvertáló enzim (ACE) gátlók és az angiotenzin receptor blokkolók (ARB-k vagy szartánok) esetleg rontanak a koronavírus megbetegedésen (COVID-19).

Megjelenés: 2020.04.02

A sztatinokkal kapcsolatos új kutatási eredmények

Amerikai kutatók szerint vérnyomáscsökkentő gyógyszerek és koleszterinszint-csökkentők kombinációja 44 százalékkal csökkenti az először előforduló stroke gyakoriságát. A kutatás eredményeit az Amerikai Stroke Szövetség nemzetközi konferenciáján tették közzé.

Megjelenés: 2019.02.10 | Frissítve: 2019.02.11

Hipertónia nap Debrecenben: ismertetik az új ajánlásokat

Első alkalommal ismertetik széles szakmai közönség előtt a Magyar Hypertonia Társaság napokban megjelent új ajánlásait a magas vérnyomás kezelésére szombaton Debrecenben, a 16. alkalommal megrendezett országos hipertónia napon - mondta a tudományos tanácskozás elnöke.

Megjelenés: 2019.01.27

Nógrád megyében az országos átlag feletti a halálozás

Nógrád megyében jelentősen az országos átlag felett van a halálozás, a férfiaknál 12, a nőknél 9 százalékos az eltérés, emellett a várható élettartam mindkét nem esetében alacsonyabb a magyarországi átlagnál - derül ki a megye egészségi helyzetéről készült beszámolóból, amelyről csütörtökön tárgyalt a nógrádi közgyűlés.

Megjelenés: 2018.09.20

Magas vérnyomás: Európában nem változik a határérték

Az Európai Kardiológiai Társaság (ESC) müncheni kongresszusán mutatták be a magas vérnyomás kezeléséről szóló új irányelveket. A Társaság a magas vérnyomást továbbra is 140/90 Hgmm felett definiálja, ebben nem követik az amerikai ajánlásokban rögzített 130/80 Hgmm-es értéket.

Megjelenés: 2018.08.29

Hiány van egyes valsartan helyettesítő készítményekből

Az orvosok megkezdték a betegek átállítását azon 27 valsartan tartalmú vérnyomáscsökkentőről, amit a hatóságok július negyedikén szennyezés miatt vontak vissza a forgalomból. Azonos hatóanyaggal 24 szer kapható a patikákban, de van ahol már ezeket sem kapni.

Megjelenés: 2018.07.17 | Frissítve: 2018.07.18

Szakmai testületek ajánlást adtak ki a valsartan-szennyezéssel kapcsolatban

Miután az Egészségügyi Szakmai Kollégium Kardiológia Tagozata, a Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Kardiológiai Társaság értesült arról, hogy számos, az angiotenzinreceptor blokkoló (ARB) valsartant tartalmazó készítményben a gyártási folyamat során különböző mennyiségű szennyező anyag keletkezhetett, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) illetékeseivel való egyeztetést követően az alábbi ajánlást teszik.

Megjelenés: 2018.07.06

Bizonyítottan karcinogén hatásúak a felfüggesztett valsartan-tartalmú gyógyszerek

Az Országos Gyógyszerészeti- és Élelmezés-egészségügyi Intézet reagált leggyorsabban az egész Európai Uniót érintő valzartán-szennyeződésre, a szakma fő képviselői pedig megvitatták a lehetséges kockázatokat és következményeket. A gyógyszerellátásban és a gyógyszeres terápiában is várható kimaradások következhetnek – derült ki az OGYÉI sajtótájékoztatóján.

Megjelenés: 2018.07.04 | Frissítve: 2018.07.06

Megoszlik a szakértők véleménye az új vérnyomás célértékekről

Az új kutatási eredmények által szolgáltatott adatok alapján az Egyesült Államokban nemrég új szisztolés vérnyomás célértékeket rögzítő irányelvek léptek életbe, de ennek kapcsán számos kérdés is felmerült a vérnyomás-csökkentés klinikai gyakorlatával kapcsolatban.

Megjelenés: 2018.05.09

Magyarországon továbbra is 140/90 Hgmm a hypertonia határértéke

A közelmúltban kiadott amerikai ajánlások ellenére Európában és hazánkban jelenleg változatlan a magasvérnyomás-betegség határértéke. A 140/90 Hgmm-es es adatot legutóbb 2013-ban vizsgálta felül és erősítette meg az Európai Hipertónia és az Európai Kardiológus Társaság.

Megjelenés: 2017.12.10

Május a vérnyomásmérés hónapja

Prof. dr. Kiss István, a Magyar Hypertonia Társaság elnöke a Vándorgyűlés szombati programjában elhangzott előadásában a 2017. májusában lebonyolítandó nemzetközi szervezésű programban való részvételre hívta a gyógyszerészeket, amelynek célja, hogy a magas vérnyomás veszélyeire hívja fel a figyelmet.

Megjelenés: 2017.04.13

Intenzív vérnyomáscsökkentés hatása a kardiovaszkuláris és renális kimenetelre

Az újabb hypertóniás irányelvek szerint megváltoztak a magas kockázatú betegek (kardiovaszkuláris betegségben, vesebetegségben vagy diabéteszben szenvedők) vérnyomáscsökkentésére vonatkozó korábbi ajánlások. Ez az irányváltás jelzi azt a bizonytalanságot, ami az intenzív vérnyomáscsökkentő stratégiák súlyos kardiovaszkuláris vagy renális beavatkozások során jelentős kockázatmérséklés érdekében való alkalmazását övezi.

Megjelenés: 2016.12.14

Aktualitások a magasvérnyomás-betegség diagnosztikájában és kezelésében

Évről évre felmerül a kérdés, van-e létjogosultságuk az újabb és újabb ajánlásoknak, irányelv-módosulásoknak. Ha csak arra gondolunk, hogy a magasvérnyomás-betegséggel lazábban-szorosabban kapcsolódó cikkek, összefoglalók száma végtelen (üssük csak be a Google-ba a hypertension címszót, és a másodperc töredéke alatt több mint 19 millió találat érkezik), akkor különös jelentőségű a szakértők ajánlása.

Megjelenés: 2016.10.10

hirdetés