A magas sótartalmú étrend agyi gyulladást válthat ki, ami megmagyarázhatja a makacs magas vérnyomást
Egy új kutatás szerint a magas vérnyomás kialakulásában nem csak a vesék, hanem az agy is döntő szerepet játszhat.
Egy új tanulmány szerint a magas sótartalmú étrend agyi gyulladást vált ki, ami megemeli a vérnyomást. A McGill Egyetem tudósa, Masha Prager-Khoutorsky által vezetett kutatás, amely a McGill Egyetem interdiszciplináris csapatával és a McGill Egyetem Egészségügyi Központjának Kutatóintézetével együttműködve készült, arra utal, hogy az agy lehet a hiányzó láncszem a magas vérnyomás bizonyos formáiban, amelyeknek patogenezisében a fő szerepet hagyományosan a veséknek tulajdonítják.
„Ez új bizonyíték arra, hogy a magas vérnyomás az agyban keletkezhet, megnyitva az utat az agyra ható kezelések fejlesztése előtt” – mondta Prager-Khoutorsky, a McGill Egyetem Élettani Tanszékének docense.
A magas vérnyomás a 60 év felettiek kétharmadát érinti, és évente 10 millió halálesethez járul hozzá világszerte. A gyakran tünetmentes állapot növeli a szívbetegség, a stroke és más súlyos egészségügyi problémák kockázatát.
A betegek körülbelül egyharmada nem reagál a standard gyógyszerekre, amelyek elsősorban az ereket és a veséket célozzák, azon a régóta fennálló nézeten alapulva, hogy a magas vérnyomás kialakulása ott kezdődik. A Neuron folyóiratban megjelent tanulmány szerint azonban az agy is kulcsfontosságú szerepet játszhat az állapot kialakulásában, különösen a kezelésre rezisztens esetekben.
Az emberi étkezési szokások utánzása érdekében a vizsgált patkányok 2% sót tartalmazó vizet kaptak, ami összehasonlítható egy olyan napi étrenddel, amely sok olyan termékeket tartalmaz, mint a szalonna, az instant tészta és a feldolgozott sajt.
A magas sótartalmú étrend egy adott agyterületen aktiválta az immunsejteket, gyulladást és a vazopresszin szintjének emelkedését okozva, ami megemeli a vérnyomást. A kutatók ezeket a változásokat a legmodernebb agyi képalkotó és laboratóriumi technikákkal követték nyomon, amelyek csak a közelmúltban váltak elérhetővé.
„Az agy szerepét a magas vérnyomás kialakulásában nagyrészt figyelmen kívül hagyták, részben azért, mert nehezebb tanulmányozni” – mondta Prager-Khoutorsky. „De az új technikákkal képesek vagyunk ezeket a változásokat működés közben is látni.”
Egy agyi immunsejt (lila) 3D-s rekonstrukciója, amely más agysejtek (zöld és narancssárga) töredékeit nyeli el magas sótartalmú étrend után. A képeket szuperfelbontású mikroszkóppal rögzítették, és IMARIS szoftverrel rekonstruálták. Kép forrása: Prager-Khoutorsky Laboratórium
Ning Gu et al, Microglia regulate neuronal activity via structural remodeling of astrocytes, Neuron (2025). DOI: 10.1016/j.neuron.2025.07.024