Címke: hipertónia

Az influenzaoltás nagymértékben csökkenti a hipertóniás betegek mortalitását

Az ESC kongresszuson prezentált kutatás eredménye szerint a magas vérnyomásban szenvedő betegeknek adott influenza elleni oltás 18 százalékkal csökkentette a mortalitást.

Megjelenés: 2019. 12. 03.
Tovább

Három közegészségügyi intervencióval 94 millió korai haláleset lenne megelőzhető

A Harvard T.H. Chan kutatói által végzett kutatás eredményei szerint a vérnyomás csökkentésére, a sóbevitel csökkentésére és a transzzsírok étrendből való kiiktatására tett világméretű intézkedésekkel a kardiovaszkuláris megbetegedések miatti halálozás incidenciája drasztikusan csökkenthető lenne.

Megjelenés: 2019. 09. 26.
Tovább

Hosszú távú mortalitás értékelése vérnyomás- és lipidszint-csökkentő terápiát követően

Magas vérnyomásban szenvedő betegeknél nincsenek megfelelően dokumentálva a különböző vérnyomás-csökkentő és lipidcsökkentő kombinációs terápiák hosszú távú kardiovaszkuláris és mortalitási kimenetelei, amit egy új, 16 éves utánkövetést értékelő elemzés igyekszik pótolni.

Megjelenés: 2019. 02. 26.
Tovább

Új kutatási eredmények a kardiológia területén

A szív- és érrendszeri betegségek kezelésének terén számos új tudományos és klinikai eredmény segíti a kezelőorvosokat a leghatékonyabb terápia kiválasztásában.

Megjelenés: 2018. 12. 20. | Frissítve: 2018. 12. 21.
Tovább

A háromféle vérnyomás-csökkentőt tartalmazó tabletta hatékonyabb

A háromféle vérnyomás-csökkentő hatóanyag kis dózisait kombináló tablettával szignifikánsan nagyobb mértékben sikerült a betegeknél elérni a vérnyomás célértéket, mint a szokásos terápia során alkalmazott készítményekkel.

Megjelenés: 2018. 12. 17.
Tovább

Az affektív temperamentumok és a kardiovaszkuláris betegségek kapcsolatát keresik a SOTE kutatói

A személyiségünk egyes veleszületett jellegzetességeinek betegségekre hajlamosító hatását vizsgálják a Semmelweis Egyetem kutatói. Az évek óta tartó vizsgálat során sikerült azonosítani olyan temperamentumtípusokat, melyek kapcsolatba hozhatók a magas vérnyomással vagy a koszorúér-betegséggel.

Megjelenés: 2018. 10. 30.
Tovább

Magas vérnyomás: Európában nem változik a határérték

Az Európai Kardiológiai Társaság (ESC) müncheni kongresszusán mutatták be a magas vérnyomás kezeléséről szóló új irányelveket. A Társaság a magas vérnyomást továbbra is 140/90 Hgmm felett definiálja, ebben nem követik az amerikai ajánlásokban rögzített 130/80 Hgmm-es értéket.

Megjelenés: 2018. 08. 29.
Tovább

Hiány van egyes valsartan helyettesítő készítményekből

Az orvosok megkezdték a betegek átállítását azon 27 valsartan tartalmú vérnyomáscsökkentőről, amit a hatóságok július negyedikén szennyezés miatt vontak vissza a forgalomból. Azonos hatóanyaggal 24 szer kapható a patikákban, de van ahol már ezeket sem kapni.

Megjelenés: 2018. 07. 17. | Frissítve: 2018. 07. 18.
Tovább

Augusztusban visszavihetők a patikákba a szennyezett valsartan hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek

Augusztusban visszavihetők a patikákba a szennyezett valsartan hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek, amelyeket július 4-én vontak ki a forgalomból - közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) hétfőn.

Megjelenés: 2018. 07. 16.
Tovább

Megoszlik a szakértők véleménye az új vérnyomás célértékekről

Az új kutatási eredmények által szolgáltatott adatok alapján az Egyesült Államokban nemrég új szisztolés vérnyomás célértékeket rögzítő irányelvek léptek életbe, de ennek kapcsán számos kérdés is felmerült a vérnyomás-csökkentés klinikai gyakorlatával kapcsolatban.

Megjelenés: 2018. 05. 09.
Tovább

Magyarországon továbbra is 140/90 Hgmm a hypertonia határértéke

A közelmúltban kiadott amerikai ajánlások ellenére Európában és hazánkban jelenleg változatlan a magasvérnyomás-betegség határértéke. A 140/90 Hgmm-es es adatot legutóbb 2013-ban vizsgálta felül és erősítette meg az Európai Hipertónia és az Európai Kardiológus Társaság.

Megjelenés: 2017. 12. 10.
Tovább

Megváltozott a magas vérnyomás definíciója az amerikai irányelvekben

Az Amerikai Szív Szövetség 2003 óta először módosította a hipertónia definícióját, a korábbi 140/90-es értékről levitték a határértéket 130/80 Hgmm-re, mivel a szakértők egybehangzó véleménye az, hogy a magas vérnyomás kezelését hamarabb el kell kezdeni.

Megjelenés: 2017. 11. 22.
Tovább

Daganatellenes szerek lehetnek a magas vérnyomás új gyógyszerei

Amerikai kutatók szerint a tumorellenes szerek egy csoportja hatékony lehet a hipertónia kezelésében, és az új hatásmechanizmusú szerek jelentős előrelépést jelenthetnek a magas vérnyomás terápiájában.

Megjelenés: 2017. 11. 22.
Tovább

Május a vérnyomásmérés hónapja

Prof. dr. Kiss István, a Magyar Hypertonia Társaság elnöke a Vándorgyűlés szombati programjában elhangzott előadásában a 2017. májusában lebonyolítandó nemzetközi szervezésű programban való részvételre hívta a gyógyszerészeket, amelynek célja, hogy a magas vérnyomás veszélyeire hívja fel a figyelmet.

Megjelenés: 2017. 04. 13.
Tovább

Aktualitások a magasvérnyomás-betegség diagnosztikájában és kezelésében

Évről évre felmerül a kérdés, van-e létjogosultságuk az újabb és újabb ajánlásoknak, irányelv-módosulásoknak. Ha csak arra gondolunk, hogy a magasvérnyomás-betegséggel lazábban-szorosabban kapcsolódó cikkek, összefoglalók száma végtelen (üssük csak be a Google-ba a hypertension címszót, és a másodperc töredéke alatt több mint 19 millió találat érkezik), akkor különös jelentőségű a szakértők ajánlása.

Megjelenés: 2016. 10. 10.
Tovább