További cikkek a Bőrgyógyászat rovatból

Már több mint 13 ezer páciens kapott MI-diagnózist

Július 15. után társadalombiztosítási ellátáson felül járó pluszszolgáltatásként lesz elérhető országszerte a digitális bőrgyógyászati diagnosztika.

hirdetés

Az elmúlt több mint 2 és fél hónapban 22 ezren regisztráltak országszerte az AIP Derm rendszerébe, és már több mint 13 ezer páciens kapott diagnózist, valamint kezelési tervet miután képet küldött bőrgyógyászati elváltozásáról. A mesterséges intelligencia alapú szolgáltatást a szoftvert kifejlesztő AIP Labs vezette be a Semmelweis Egyetemmel együttműködésben. A döntéstámogató rendszer segítségével a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika szakorvosai átlagosan három-hat napon belül adtak visszajelzést – diagnózist és terápiás javaslatot – az érintetteknek – hangsúlyozta dr. Holló Péter egyetemi tanár, a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika igazgatója az egyetemi portál beszámolójában.

Az okoseszközről és számítógépről elérhető applikáció iránt a vártnál is magasabb fokú volt az érdeklődés, előfordult, hogy egy nap, 24 óra alatt 2000 esetet töltöttek fel a rendszerbe. A szolgáltatás keretében a július 15-ig tartó időszakban – sürgősség alapján rangsorolva – napi 200 feltöltést fogad még a rendszer.Kovács Máté, az alkalmazást kifejlesztő magyar cég, az AIP Medical Holding Zrt. társalapítója elmondta: az eddigi ellátást a rendszerrel kapcsolatos kutatás-fejlesztési keretükből finanszírozták. A többéves folyamat sikeres lezárását jelentette az elmúlt időszak, amikor az ország bármely pontjáról igénybe vehető módon, élesben működött a rendszer, és a működési modellt volt hivatott validálni. Ezalatt nemcsak az applikáció és a mesterséges intelligencia hatékonysága bizonyosodott be, de az is, hogy hatalmas igény van a szolgáltatásra, amelyet ezért állandósítanak – a cég ígérete szerint szem előtt tartva az elérhető árképzést. Július 15. után társadalombiztosítási ellátáson felül járó pluszszolgáltatásként lesz elérhető országszerte a digitális diagnosztika a fejlesztő cég döntése alapján.

„Az AIP Derm az ellátás elejétől végéig terjedő digitális kórház rendszer, ami nemcsak az esetek feldolgozási sebességét növeli többszörösére, de az adminisztratív terheket is csökkenti az egészségügyi dolgozók oldalán, és kényelmes felhasználói élményt nyújt mind számukra mind a pácienseknek” – emelte ki  Kovács Máté.

A március 24-étől tartó validációs időszakban 88 esetben diagnosztizáltak melanomát, a mesterséges intelligencia pedig minden olyan esetben helyesen adta meg a diagnózist, ahol a szövettan is igazolta azt később. A rendszer egyébként több mint 120 különböző kórképet állapított meg – összegezte dr. Holló Péter, a klinika igazgatója a legfontosabb tapasztalatokat.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Semmelweis Egyetem

Ajánlott cikkek