Címke: melanoma

Már több mint 13 ezer páciens kapott MI-diagnózist

Július 15. után társadalombiztosítási ellátáson felül járó pluszszolgáltatásként lesz elérhető országszerte a digitális bőrgyógyászati diagnosztika.

Megjelenés: 2022. 06. 17.
Tovább

A bélbaktériumok irányítják a daganatellenes immunválaszt

Egy nemzetközi összefogás keretében több mint 40 kutató részvételével ok-okozati kapcsolatot tártak fel a bél mikrobióta és az immunrendszer daganatellenes aktivitása között.

Megjelenés: 2019. 11. 04.
Tovább

A melanoma korai stádiumát kimutató vértesztet fejlesztettek ki ausztrál kutatók

A melanoma korai stádiumát kimutató vértesztet fejlesztettek ki ausztrál kutatók, akik szerint "a világon az első" ilyen teszt nagyon sok életet megmenthet.

Megjelenés: 2019. 02. 01.
Tovább

Új melanoma elleni készítményt engedélyezett az EMA

Az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyta az enkorafenib hatóanyagú készítmény forgalomba hozatalát, amely binimetinibbel kombinációban szedve, irreszekábilis vagy metasztatikus, BRAF V600 mutáció-pozitív melanomában szenvedő felnőtt betegek kezelésére javallott.

Megjelenés: 2018. 11. 16.
Tovább

29 új gyógyszerkészítmény befogadásáról döntöttek

Huszonkilenc új, az adott betegség kezelésében leghatékonyabb innovatív gyógyszer, illetve ezek indikációjának tb-támogatásba történő befogadásáról döntött az egészségügyi kormányzat.

Megjelenés: 2018. 10. 13.
Tovább

Immunfékek feloldásával a rák ellen – a 2018-as orvosi Nobel-díj háttere

A rák évente emberek millióinak halálát okozza, így egyike az emberiség előtt álló legnagyobb egészségügyi kihívásoknak. Az idei év Nobel-díjasai egy teljesen új rákterápiás elvet dolgoztak ki, melynek lényege az immunrendszer veleszületett daganatpusztító képességének serkentése.

Megjelenés: 2018. 10. 03.
Tovább

Két rákkutató kapja idén az orvosi Nobel-díjat

A rákkutatás területén elért eredményeiért két tudós, James P. Allison és Hondzso Taszuku kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat - jelentették be hétfőn a stockholmi Karolinska Intézetben.

Megjelenés: 2018. 10. 01.
Tovább

Új kutatás értékeli a rákszűrés összmortalitásra gyakorolt hatását

Gyakran vitatott, hogy van-e, illetve milyen mértékű a rákszűrési programok hatása az összmortalitás csökkenésére. Ez adja a hátterét annak az elemzésnek, amely a különböző rákszűrések lehetséges hatásait vizsgálja két nyugat-európai reprezentatív populációban.

Megjelenés: 2018. 08. 14.
Tovább

A béta-blokkolók fokozhatják az immunterápia hatékonyságát

A széles körben alkalmazott és olcsó vérnyomáscsökkentő szerek javíthatják a daganatos betegek túlélését az által, hogy fokozzák az immunterápiás gyógyszerek hatását.

Megjelenés: 2018. 01. 09.
Tovább

Az aszpirin fokozza egyes daganatellenes szerek hatásosságát

Egy új kutatás eredményei szerint az aszpirinnel való kombinálás javítja egyes daganatellenes gyógyszerek hatásosságát olyan tumorok kezelésében, amelyek rezisztensek a terápiára.

Megjelenés: 2017. 12. 06.
Tovább

Nanorészecskék által szállított gyógyszerkombináció segítheti a melanoma kezelését

A Penn State College of Medicine kutatói szerint egy új gyógyszercsoport első képviselője meggátolhatja a melanoma rezisztensé válását az által, hogy hatóanyagok meghatározott kombinációját nanorészecskék segítségével lejuttatja a daganathoz.

Megjelenés: 2017. 09. 11.
Tovább

Új kutatási eredmények a daganatos sejtek terjedésének okaival kapcsolatban

Minden nap több mint 1600 ember hal meg daganatos betegség miatt az Amerikai Egyesült Államokban és 450 Angliában, főként amiatt, hogy a betegség túlságosan előrehaladott fázisban van ahhoz, hogy műtéti úton hatékonyan be lehessen avatkozni, a gyógyszeres kezeléssel szemben pedig rezisztenssé vált. A több évtizedes kutatómunka ellenére a rákos sejtek invazívvá válása mögött álló okok még mindig nem ismertek.

Megjelenés: 2017. 04. 10.
Tovább

Késve kerülnek támogatotti körbe bizonyos onkológiai terápiás készítmények

A korábban ígért tizenöt helyett mindössze hat új onkológiai terápiás készítmény került gyógyszertámogatotti körbe - derül ki az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) által az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményből.

Megjelenés: 2017. 03. 31.
Tovább

Kilencven százalékkal csökkenti a melanoma terjedését egy új gyógyszer

A Michigan State University kutatói felfedeztek egy új vegyületet, amely 90 százalékkal csökkenti a melanomasejtek terjedését, és ezáltal akár új gyógymód kifejlesztését is lehetővé teheti.

Megjelenés: 2017. 03. 25.
Tovább