Az aszpirin fokozza egyes daganatellenes szerek hatásosságát

Egy új kutatás eredményei szerint az aszpirinnel való kombinálás javítja egyes daganatellenes gyógyszerek hatásosságát olyan tumorok kezelésében, amelyek rezisztensek a terápiára.

hirdetés

A queenslandi egyetem kutatói szerint hamarosan elindulhatnak azok a klinikai vizsgálatok, amelyek más kezelésre nem reagáló tüdő-, hasnyálmirigy- és vastagbélrákban szenvedő betegek terápiájában értékelik az aszpirinnel történő kombináció hatásosságát.

A kutatás vezetője szerint a RAS-csoportba tartozó gének mutációja által kiváltott daganatok rosszul reagálnak a tumorellenes terápiákra, és jelenleg nincs olyan hatóanyag, ami hatékony lenne az ilyen típusú daganatok ellen. Ebbe a csoportba tartoznak a hasnyálmirigyrák, a tüdőrák és a vastagbélrák bizonyos fajtái, amelyeknél a betegek túlélési aránya nagyon alacsony, illetve a melanomás esetek kis százaléka is ide sorolható.

„A kutatás során azt találtuk, hogy a sorafenib kezelés aszpirinnel való kombinálása nagymértékben fokozta a daganatellenes terápia hatásosságát tüdőrák és melanoma állatkísérletes modelljében. Egy multicentrikus, fázis 3 vizsgálatban a sorafenib önmagában alkalmazva is javította a nem kissejtes tüdőrákban szenvedő betegek állapotát.“

„Az eredményeink alátámasztják, hogy az aszpirinnel való kombinálás előnyös lehet a RAS-mutációk által kiváltott daganatos betegségben szenvedő betegek terápiájában, akik nem reagálnak más kezelésekre.

A kutatás vezetője szerint a két hatóanyag kombinálása lehetővé teszi a sorafenib dózisának csökkenését, ami a mellékhatások mérséklődése által javíthatja a betegek életminőségét, illetve tolerálhatóvá teheti a kezelést, és így a betegnek nem kell azt a mellékhatások miatt abbahagynia.

„Viszonylag nagy dózisú aszpirinnel kombinálva a kétféle molekuláris útvonal aktiválódik, ami a RAS-mutáns tumorsejtek elpusztítását eredményezi. Ez a kettős aktiváció azt is meggátolja, hogy a tumor terápiarezisztenciát eredményező mechanizmusokat alakítson ki, ami gyakori, ha az inhibitor hatóanyagot önmagában alkalmazzák."

Dr. Schaider szerint az aszpirin mellékhatásait is figyelembe kell venni, de a szükséges adagok valószínűleg tolerálhatóak lesznek a betegek számára, akiknek nem áll rendelkezésére más kezelési opció.

A kettős terápiás megközelítés meghosszabbíthatja azt az időtartamot, ami alatt a daganatos betegek állapota nem rosszabbodik, illetve megelőzheti a relapszus kialakulását.

Az aszpirin és más daganatellenes hatóanyagok kombinációját értékelő kutatások már folyamatban vannak.

A kutatás eredményei a Clinical Cancer Research folyóiratban jelentek meg.

Heinz Hammerlindl et al. Acetylsalicylic Acid Governs the Effect of Sorafenib in RAS- Mutant Cancers, Clinical Cancer Research (2017). DOI: 10.1158/1078-0432.CCR-16-2118

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

European Pharmaceutical Review

Ajánlott cikkek