Címke: tüdőrák

Egyre több fiatal nő betegszik meg tüdőrákban

Az OTSZ Online szerint egy 40 országra kiterjedő tanulmány adatai alapján az 50 évesnél fiatalabb nők körében növekszik a tüdőrákos megbetegedések gyakorisága.

Megjelenés: 2020. 02. 27.
Tovább

A nők körében 43 százalékkal emelkedhet 2030-ra a tüdőrák miatti halálozás

A Cancer Research folyóiratban publikált kutatás szerint a nők körében mért, a tüdőrákhoz köthető halálozási arány átlagosan 43 százalékkal fog emelkedni 2015 és 2030 között a vizsgált 52 országban. Várhatóan a leggazdagabb országokban, Európában, Ausztráliában, Új-Zélandon lesz a legmagasabb a halálozási arány.

Megjelenés: 2019. 01. 30.
Tovább

Az immunológiai megközelítés forradalmasítja az onkológiai ellátást

Az immunterápia fejlődésével olyan paradigmaváltás indult meg az onkológiai ellátásban, amelynek eredményeként az immunrendszert aktiváló terápiák kerülnek előtérbe - mondta az MTI-nek Dank Magdolna egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Onkológiai Központjának főigazgatója annak kapcsán, hogy a rák elleni modern immunterápia kifejlesztéséért ítélték oda két kutatónak az idei orvosi Nobel-díjat.

Megjelenés: 2018. 10. 02.
Tovább

Új terápiás lehetőség a kissejtes tüdőrák kezelésében

Egy amerikai kutatók által végzett, randomizált, fázis 2 vizsgálat szerint a standard kemoterápiás kezelés PARP-inhibitorral való kiegészítése javította a terápia kimenetelét kissejtes tüdőrákban szenvedő betegeknél.

Megjelenés: 2018. 09. 12.
Tovább

Az immunterápia bizonyítottan javítja a tüdőrákos betegek túlélését

A Genfben megrendezett idei Európai Tüdőrák Kongresszuson közzétett eredmények szerint az immunterápia hosszú távú előnyökkel jár a tüdőrákos betegek túlélésére nézve.

Megjelenés: 2018. 04. 18.
Tovább

Az aszpirin fokozza egyes daganatellenes szerek hatásosságát

Egy új kutatás eredményei szerint az aszpirinnel való kombinálás javítja egyes daganatellenes gyógyszerek hatásosságát olyan tumorok kezelésében, amelyek rezisztensek a terápiára.

Megjelenés: 2017. 12. 06.
Tovább

Jelentős az eltérés a várható élettartamban a különböző társadalmi csoportok között

Az utóbbi 15 évben tapasztalható javulás ellenére továbbra is jelentősen elmarad a születéskor várható élettartam Magyarországon az Európai Unió legtöbb tagállamához képest. A magyar egészségügyi rendszer alulfinanszírozott, az egy főre eső egészségügyi kiadások mindössze az uniós átlag felét teszik ki - derült ki az Európai Bizottság (EB) csütörtökön közzétett jelentéséből.

Megjelenés: 2017. 11. 23.
Tovább

Összefoglaló a 2017-es Magyar Orvostudományi Napokról

November 8-9-én, immár ötödik alkalommal került megrendezésre a Magyar Orvostudományi Napok, amelynek a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Kodály terme adott helyet. A program jelentős részét három szimpóziumban a magyar orvosi diszciplínák helyzetének és jövőjének bemutatása képezte, ugyanakkor főszimpóziumként fontos szerepet kapott a prevenció és a felvilágosítás téma- és problémaköre is.

Megjelenés: 2017. 11. 14.
Tovább

Hatásos lehet a diszulfirám a kemoterápiával szembeni rezisztencia ellen

Pozitív eredménnyel zárult az alkoholfüggőség kezelésére szolgáló diszulfirám laboratóriumi vizsgálata, amelyben kutatók tüdőrákos betegeknél vizsgálták a hatóanyagnak a kemoterápiával szembeni rezisztencia elleni hatását.

Megjelenés: 2017. 10. 10. | Frissítve: 2017. 10. 11.
Tovább

Tizenegy gyógyszer kapott pozitív véleményt a CHMP bizottság júliusi ülésén

Tizenegy új gyógyszert hagyott jóvá az Európai Gyógyszerügynökség CHMP bizottsága, többek között ritka betegségek, HIV-fertőzés és tüdőrák kezelésére szolgáló készítményeket.

Megjelenés: 2017. 07. 26.
Tovább

Az immunterápiára reagáló tüdőrákos betegeknél jelentősen nő a túlélés esélye

Több mint hét évvel a nivolumab immunterápiás hatóanyaggal végzett első klinikai vizsgálatok elindulása után a Johns Hopkins Kimmel Cancer Center kutatói a betegek kis csoportjának elemzése után megállapították, hogy az előrehaladott nem kissejtes tüdőrák ötéves becsült túlélése 16 százalék, összehasonlítva ugyanennek a csoportnak a korábbi túlélési arányával, ami 1-4 százalék között volt.

Megjelenés: 2017. 07. 19.
Tovább

A daganatellenes immunsejtek meghatározzák a tüdőrákos betegek túlélési esélyeit

Az utóbbi években az immunterápia a szakma és a közvélemény figyelmét is megragadta, mivel hatásos terápia esetén az eredmények lenyűgözőek. De ez a terápia is gyakran kudarcot vall sajnos, és a kutatók nem tudják, miért.

Megjelenés: 2017. 06. 21.
Tovább

Magyarországon a legmagasabb a tüdőrák okozta halálesetek aránya az EU-ban

Az Európai Unió (EU) tagországai közül Magyarországon volt a legmagasabb, 27 százalékos a tüdőrák okozta halálesetek aránya a daganatos betegségekkel összefüggő összes elhalálozásban 2014-ben - közölte kedden az Eurostat.

Megjelenés: 2017. 05. 30.
Tovább

Új szerek a daganatellenes terápiában

A világon az egyik vezető halálok a rák. Habár az elmúlt évtizedekben zajló kutatásoknak köszönhetően megkétszereződött egyes halálos rákbetegségek túlélési ideje, a kór ma is szedi áldozatait, korra, nemre vagy társadalmi hovatartozásra való tekintet nélkül.

Megjelenés: 2017. 05. 21.
Tovább

Új tüdőrák elleni gyógyszert engedélyezett az EMA

Az Alecensa korábban krizotinib-kezelésben részesült, anaplasticus lymphoma-kináz (ALK)-pozitív, előrehaladott, nem kissejtes tüdőrákban (NSCLC) szenvedő felnőtt betegek kezelésére javallott monoterápiában.

Megjelenés: 2017. 04. 19.
Tovább

Új gyógyszer a nem kissejtes tüdőrák ellen: nivolumab

A nivolumab BMS, daganatellenes szer, javallata szerint a felnőttkori nem kissejtes tüdőrák (NSCLC) kezelésére olyan betegeken, ahol a betegség metasztatizált, és a betegek korábban részesültek kemoterápiás kezelésben.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább