Címke: aszpirin

Az aszpirin javíthatja a vastagbélrák szűrés hatékonyságát

A kolorektális daganat világszerte a harmadik leggyakoribb rákos betegség, amely évente 900 ezer halálesetet okoz. Ezeknek a haláleseteknek a többsége kolonoszkópiás szűréssel, korai diagnózissal és műtéttel megelőzhető lenne.

Megjelenés: 2019. 07. 15.
Tovább

Súlyos kockázatokkal járhat egyes gyógyszerek és étrend-kiegészítők egyidejű alkalmazása

Angliai kutatók feltárták, hogy bizonyos gyógynövény hatóanyagú készítmények és étrend-kiegészítők és receptköteles gyógyszerek egyidejű szedése komoly egészségügyi kockázatot jelenthet a betegek számára, különösen idős korban.

Megjelenés: 2019. 03. 10.
Tovább

Az aszpirin hatása a vaszkuláris események és daganatos betegségek kockázatára a testtömeg és a dózis függvényében

A minden betegnél azonos adagban alkalmazott aszpirin mérsékelt előnyökkel járt a kardiovaszkuláris események hosszútávú prevenciójában, valószínűleg a nagyobb testtömegű betegek aluldozírozása következtében, illetve a kisebb testtömegű betegek túl nagy adagokkal való kezelése miatt.

Megjelenés: 2019. 02. 03.
Tovább

Az egészséges idős embereknek inkább árt, mint használ a naponta szedett aszpirin

A jó egészségnek örvendő idős embereknek nem kellene napi szinten aszpirint szedniük, mivel a gyógyszernek semmilyen jótékony hatása sincsen a 70 év felettiek szervezetére, ugyanakkor növelheti az akár halálos kimenetelű belső vérzés kockázatát - figyelmeztetnek a kutatók.

Megjelenés: 2019. 01. 13. | Frissítve: 2019. 01. 14.
Tovább

Fontos újdonságokról volt szó az ESC idei kongresszusán az acetilszalicilsavval kapcsolatban

Az Európai Kardiológiai Társaság (ESC) kongresszusán bemutatott adatokat szem előtt tartva érdemes meggondolni az aszpirin felírását. John Mandrola MD, az Amerikai Kardiológiai Társaság tagjának cikke.

Megjelenés: 2018. 09. 10.
Tovább

A TARDIS vizsgálat tanulságai: fókuszáltabb klinikai vizsgálatokra van szükség a stroke prevenció értékelésében

A stroke utáni azonnali antitrombotikus terápia fontos az ismétlődő stroke kockázatának minimalizálása érdekében, de a legoptimálisabb gyógyszerek köre még nincs világosan meghatározva, a trombózis prevenciójának hatékonyságát pedig a vérzési kockázattal szemben kell értékelni.

Megjelenés: 2017. 12. 27.
Tovább

Az aszpirin fokozza egyes daganatellenes szerek hatásosságát

Egy új kutatás eredményei szerint az aszpirinnel való kombinálás javítja egyes daganatellenes gyógyszerek hatásosságát olyan tumorok kezelésében, amelyek rezisztensek a terápiára.

Megjelenés: 2017. 12. 06.
Tovább

Jelentősen csökkenti a vérzés kockázatát a kettős antitrombotikus terápia

Egy új kutatás igazolta, hogy a pitvarfibrillációban szenvedő és sztent beültetésen átesett betegeknél biztonságosabb a csak kétféle véralvadásgátlót tartalmazó terápia alkalmazása, mint a három hatóanyagból álló standard kezelés.

Megjelenés: 2017. 08. 29.
Tovább

Új elmélet az aszpirin daganatellenes hatásának magyarázatára

Egyre több kutatási eredmény támasztja alá, hogy az aszpirin rendelkezik tumorellenes hatással. Bár az acetilszalicilsav még nem elfogadott eleme a daganatellenes terápiának, az amerikai Preventive Services Task Force már javasolja az alkalmazását egyes esetekben felnőttek számára kolorektális daganatok megelőzése céljából.

Megjelenés: 2017. 05. 09.
Tovább