További cikkek a Gasztroenterológia rovatból

Az aszpirin javíthatja a vastagbélrák szűrés hatékonyságát

A kolorektális daganat világszerte a harmadik leggyakoribb rákos betegség, amely évente 900 ezer halálesetet okoz. Ezeknek a haláleseteknek a többsége kolonoszkópiás szűréssel, korai diagnózissal és műtéttel megelőzhető lenne.

hirdetés

A kolonoszkópiás szűrési lehetőségek ugyanakkor a világ számos részén korlátozottak, és az alacsony költségű, de megbízható és nem invazív szűrési eljárások fontos alternatívát jelenthetnek.

Jelenleg a legmegbízhatóbb, nem invazív teszt a hemoglobin székletből végzett immunkémiai meghatározása, amelyet egyre több országban alkalmaznak a kolorektális daganatok szűrésére. Bár ez a tesztvizsgálat a vastagbél daganatok többségét kimutatja, de a kolorektális daganat prekurzorának tekintett előrehaladott adenomák közül csak körülbelül az esetek 25 százalékában ad pozitív eredményt.

A kutatók feltételezése az volt, hogy ez az arány javítható lehet az által, ha a székletminta vétele előtt két nappal a vizsgálat alanya bevesz egy aszpirintablettát, mivel az aszpirin jól ismert antitrombotikus hatása elősegítheti az okkult vérzés kimutatását, ami a kolorektális daganatokra vagy azok prekurzoraira jellemző.

Az elmélet igazolása céljából a kutatók 2422 résztvevő bevonásával elvégeztek egy multicentrikus, kettős vak, randomizált klinikai vizsgálatot. A vizsgálati alanyoknak székletmintát kellett adniuk immunkémiai teszt elvégzéséhez kolonoszkópiás vizsgálatot megelőzően. A résztvevők egyik fele a mintavétel előtt két nappal 300 mg aszpirint vett be, a másik csoport placebót kapott. Az előrehaladott neoplazmák (kolorektális daganat vagy előrehaladott adenoma) kimutatási aránya az aszpirint kapó csoportban körülbelül 33 százalékkal volt magasabb, mint a placebo csoportban.

A 2422 randomizált beteg közül (átlagéletkor 59,6 év, 50% férfi) 2134 alanyt vontak be az elemzésbe (78%-ot az elsődleges kolonoszkópiás szűrésre, 22%-ot a diagnosztikus kolonoszkópiára), előrehaladott neoplazmát 224 résztvevőnél találtak (10,5%), ezek közül 8 alanynál diagnosztizáltak kolorektális karcinómát (0,4%), 216 alanynál pedig előrehaladott adenomát (10,1%). Az aszpirin csoportban a szenzitivitás 40,2% volt, a placebo csoportban pedig 30,4%.

A kutatás összegzéseként elmondható, hogy az aszpirint és egyéb antitrombotikus készítményt nem szedő 40 és 80 év közötti felnőtteknél a székletből végzett immunkémiai vizsgálat előtt bevett egyszeri dózisú aszpirin jelentősen javíthatja a kolorektális daganatok szűrésének hatékonyságát.

További, nagyobb betegszámú vizsgálatok szükségesek az optimális adagolási időpont, dózis és célcsoportok meghatározásához.

 

Forrás: Brenner H, Calderazzo S, Seufferlein T, et al. Effect of a Single Aspirin Dose Prior to Fecal Immunochemical Testing on Test Sensitivity for Detecting Advanced Colorectal Neoplasms: A Randomized Clinical Trial. JAMA.2019;321(17):1686–1692. doi:10.1001/jama.2019.4755

Fordította: Dr. Kaló Anna

Szerző:

PHARMINDEX Online

Ajánlott cikkek