Jelentősen csökkenti a vérzés kockázatát a kettős antitrombotikus terápia

Egy új kutatás igazolta, hogy a pitvarfibrillációban szenvedő és sztent beültetésen átesett betegeknél biztonságosabb a csak kétféle véralvadásgátlót tartalmazó terápia alkalmazása, mint a három hatóanyagból álló standard kezelés.

hirdetés

A RE-DUAL PCI vizsgálatban igazolták, hogy a dabigatrán egy második antikoagulánssal – klopidegréllel vagy tikagrelorral – együtt alkalmazva csökkentheti a major és klinikailag jelentős, nem major vérzések kockázatát összehasonlítva warfarin és aszpirin, illetve klopidogrél vagy tikagrelor kezeléssel.

A RE-DUAL PCI vizsgálat célja annak értékelése volt, hogy a kettős véralvadásgátló terápia – amely nem tartalmazott aszpirint, és a warfarin helyett dabigatránt alkalmaztak – biztonságosan csökkenti-e a vérzéses események számát anélkül, hogy a stroke kockázatot növelné. A vizsgálatban 2725 pitvarfibrillációban szenvedő beteg vett részt, akiken előzőleg sztent beültetést végeztek. A betegek vagy a warfarint tartalamzó hármas terápiát kapták, vagy a dabigatránt tartalmazó kettős terápiát, amelyben naponta 110 mg vagy 150 mg volt a dabigatrán adagja.

Összességében a warfarint tartalmazó hármas terápiával kezelt betegek 26,9 százaléka tapasztalt vérzést, összehasonlítva a 110 mg-os dabigatránt tartalmazó kettős terápiával kezelt csoport esetén észlelt 15,4 százalékkal. A 150 mg dabigatránt tartalmazó kettős terápiával kezelt betegek körülbelül 20,2 százaléka tapasztalt vérzést, összehasonlítva a warfarint tartalmazó hármas kezelést kapó betegek körében észlelt 25,7 százalékkal. A stroke és más súlyos szövődmények előfordulásában nem volt eltérés a csoportok között.

A vérzés kockázata felére csökkent a 110 mg-os dabigatránnal kezelt betegeknél és egynegyedével csökkent a 150 mg-os adaggal kezelteknél a warfarinnal összehasonlítva.

A kutatás vezetője szerint „a pitvarfibrillációban szenvedő és sztent beültetésre szoruló betegek terápiája során nagyon kényes egynesúlyt kell elérnünk a véralvadás és a vérzés kockázata között" A kutatásunk igazolja, hogy a kétféle antikoagulánssal kezelt betegeknél kevesebb vérzés fordult elő és a stroke, illetve más szövődmények kockázata sem emelkedett."

Évente mintegy 900 eze perkután koszorúér műtétre kerül sor, amely során a szív valamelyik artériájában egy sztentet helyeznek el. A beavatkozáson áteső betegek nagyjából 10 százaléka pitvarfibrillációban szenved. Egészen a közelmúltig a a stroke kockázat csökkentése érdekében a vonatkozó irányelvek a hármas antikoaguláns terápia alkalmazását javasolták, ami warfarint és aszpirint tartalmazott egy harmadik trombózisgátló szerrel kombinálva, ez viszont magasabb vérzési kockázatot eredményezett.

Újabb kutatások felvetették, hogy az aszpirin elhagyása a kombinációból csökkentheti a vérzéses események számát. Ezt támasztja alá a RE-DUAL PCI vizsgálat is, de még nagyobb statisztikai erővel.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

European Pharmaceutical Review

Ajánlott cikkek