Címke: trombózis

Kutatók mikroműanyagokat mutattak ki vérrögökben

Kínai kutatók egy új tanulmánya arról számolt be, hogy mikroműanyagokat találtak a szív és az agy artériáiból, valamint az alsó lábszár vénáiból műtéti úton eltávolított vérrögökben.

Megjelenés: 2024. 05. 24.
Tovább

Az izolált disztális mélyvénás thrombosis kezelése

Ez az áttekintés naprakész áttekintést nyújt az izolált disztális mélyvénás thrombosis (IDDVT) epidemiológiájáról, kockázati tényezőiről és klinikai lefolyásáról.

Megjelenés: 2023. 12. 27. | Frissítve: 2024. 01. 23.
Tovább

Sikeres debreceni kutatás a trombózis hatékonyabb kezeléséért

A hatékonyabb trombózis elleni terápia kialakításában is hasznosíthatók a jövőben azok a kutatási eredmények, melyeket a Debreceni Egyetem szakemberei publikáltak egy jelentős nemzetközi tudományos folyóiratban.

Megjelenés: 2023. 11. 07.
Tovább

Oltás válthatja fel a jövőben a véralvadásgátlókat

Oltás válthatja fel majdan a szájon átszedhető véralvadásgátló gyógyszereket, hogy csökkentsék a vérrögök okozta másodlagos stroke kockázatát egy új japán kutatás szerint.

Megjelenés: 2018. 10. 29.
Tovább

A TARDIS vizsgálat tanulságai: fókuszáltabb klinikai vizsgálatokra van szükség a stroke prevenció értékelésében

A stroke utáni azonnali antitrombotikus terápia fontos az ismétlődő stroke kockázatának minimalizálása érdekében, de a legoptimálisabb gyógyszerek köre még nincs világosan meghatározva, a trombózis prevenciójának hatékonyságát pedig a vérzési kockázattal szemben kell értékelni.

Megjelenés: 2017. 12. 27.
Tovább

Rövid távú szteroidkezelés után is gyakoriak a súlyos mellékhatások

Az Egyesült Államokban minden évben több millió alkalommal írnak fel orvosok a betegeiknek egy heti szteroidkezelést, többnyire hátfájás enyhítésére vagy egy makacs köhögés, esetleg allergiás tünetek mérséklésére. Egy új kutatás eredményei viszont azt igazolják, hogy nagyobb körültekintéssel kellene eljárniuk, mivel még a rövid távú kezelés is potenciálisan súlyos mellékhatásokkal járhat.

Megjelenés: 2017. 12. 23.
Tovább

Több C-vitamin és kevesebb érbetegség – ezért dolgoznak a L’Oréal és az UNESCO díjazottjai

Munkájáért ma ismét két kutató vehette át a Magyar Tudományos Akadémián a „L’Oréal - UNESCO A nőkért és a tudományért” 4 000 0000 Ft összdíjazású elismerését, amely fiatal nőket ösztönöz tudományos munkájukban. A rangos díjat idén Dr. Tóth Szilvia Zita növénybiológusnak és Dr. Wohner Nikolett kutatóorvosnak ítélte az akadémikusokból álló zsűri.

Megjelenés: 2017. 09. 28. | Frissítve: 2017. 09. 29.
Tovább

Jelentősen csökkenti a vérzés kockázatát a kettős antitrombotikus terápia

Egy új kutatás igazolta, hogy a pitvarfibrillációban szenvedő és sztent beültetésen átesett betegeknél biztonságosabb a csak kétféle véralvadásgátlót tartalmazó terápia alkalmazása, mint a három hatóanyagból álló standard kezelés.

Megjelenés: 2017. 08. 29.
Tovább

A stroke kockázati tényezői és kezelési lehetőségei

A stroke a harmadik leggyakoribb halálok Magyarországon, és első helyen áll azon betegségek között, melyek tartós rokkantságot okoznak. Évi 45–50 ezer új beteg írható a stroke számlájára, becslések szerint 180 ezren élnek a betegség több-kevesebb maradványtünetével.

Megjelenés: 2017. 07. 19.
Tovább

Egységesítésre kerülnek az enoxaparin tartalmú gyógyszerek kísérőiratai

Az EMA CHMP Bizottsága elfogadta az enoxaparin készítmények kísérőirataiban a hatásosságra és biztonságosságra vonatkozó információk egységes jelölését.

Megjelenés: 2017. 04. 19.
Tovább

A thrombosishajlam öröklődhet

A vénás thromboembolia a harmadik leggyakoribb keringési betegség a coronariabetegség és a stroke után. A malmöi Elsődleges Egészségügyi Kutatóközpont kutatói feltérképezték a vénás thromboembolia örökletes faktorainak jelentőségét a teljes svéd populációban. Tanulmányozták a betegségben szenvedők gyermekeinek kockázatát, összevetve azokkal a gyerekekkel, akiknek a szüleinek nincs vénás thromboemboliája.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább