A thrombosishajlam öröklődhet

A vénás thromboembolia a harmadik leggyakoribb keringési betegség a coronariabetegség és a stroke után. A malmöi Elsődleges Egészségügyi Kutatóközpont kutatói feltérképezték a vénás thromboembolia örökletes faktorainak jelentőségét a teljes svéd populációban. Tanulmányozták a betegségben szenvedők gyermekeinek kockázatát, összevetve azokkal a gyerekekkel, akiknek a szüleinek nincs vénás thromboemboliája.

hirdetés

"Korábban csak kisebb léptékben tanulmányozták a vénás thromboembolia örökletes tényezőit. A mi tanulmányunk a teljes svéd népességet veszi alapul.” - mondta Bengt Zöller, a malmöi központ kutatója. A nemzeti többgenerációs adatbázis és a kórházi zárójelentések alapján megvizsgálták, hogy mennyi a megbetegedés kockázata, ha egyik vagy mindkét szülő érintett. 1987 és 2007 között 45 362 ember betegedett meg, közülük 4 865 örökletes alapon nagyobb kockázattal bírt.

A tanulmány kimutatta, hogy fiatalabb korban – 10 és 50 év között – az örökletes tényezők a legjelentősebbek férfiaknál és nőknél egyaránt. A legmagasabb relatív kockázat a 10-19 éves korosztály körében mutatkozott. 50 év felett más faktorok játszanak nagyobb szerepet. 10 év alatt a trombózis nagyon ritka, de meglepő módon ebben a korcsoportban nem az örökletes tényezők a legerősebbek. A legmagasabb kockázat azoknál jelentkezik, akiknek mindkét szülője thromboemboliás.

"Az eredmények rávilágítanak a vénás thromboembolia örökletes tényezőinek fontosságára. Végeredményben a szülők ilyen jellegű megbetegedése jelentős kockázati faktor, amit fel kellene tüntetni a kórtörténetben és figyelembe kellene venni a vizsgálatok során." – mondta Bengt Zöller.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Ajánlott cikkek