További cikkek a Hematológia rovatból

Kutatók mikroműanyagokat mutattak ki vérrögökben

Kínai kutatók egy új tanulmánya arról számolt be, hogy mikroműanyagokat találtak a szív és az agy artériáiból, valamint az alsó lábszár vénáiból műtéti úton eltávolított vérrögökben.

hirdetés

Ahhoz hasonlóan, ahogy olasz kutatók megállapították, hogy a plakkokban lévő mikroműanyagok növelték a későbbi szívroham vagy stroke kockázatot, a kínai kutatók potenciális összefüggést találtak a vérrögökben lévő mikroműanyagok mennyisége és a trombózis súlyossága között.

A vizsgálatban részt vevő 30 beteget stroke, szívroham vagy mélyvénás trombózis után a vérrögök eltávolítása érdekében megműtötték. A 30 vizsgált vérrög közül 24-ben különböző formájú és méretű mikroműanyagokat mutattak ki különböző koncentrációkban.

A vizsgálatok azonosították ugyanazokat a műanyagokat, mint amelyeket az artériás plakkok vizsgálatában észleltek: polivinil-klorid (PVC) és polietilén (PE). Ez nem meglepő, mivel a PVC (amelyet gyakran használnak az építőiparban) és a PE (amelyet elsősorban palackokban és bevásárlótáskákban használnak) a két leggyakrabban gyártott műanyag.

Az új kutatás poliamid 66-ot is kimutatott a vérrögökben, ami a szövetekben és textilekben használt műanyag. A vizsgálatban azonosított 15 típus közül a PE volt a leggyakoribb műanyag, amely az elemzett részecskék 54%-át tette ki.

A kutatók azt is megállapították, hogy azoknál az embereknél, akiknél a vérrögökben magasabb volt a mikroműanyagok szintje, magasabb volt a D-dimer szintje is, mint azoknál a betegeknél, akiknél a vérrögben nem mutattak ki mikroműanyagot.

A D-dimer egy fehérjetöredék, amely a vérrögök lebomlásakor szabadul fel, normál körülmények között nincs jelen a vérplazmában. A vér magas D-dimer szintje tehát vérrögök jelenlétét jelezheti, ami arra enged következtetni a kutatók számára, hogy a mikroműanyagok akkumulálódnak a vérben, és fokozzák a véralvadást.

"Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a mikroműanyagok potenciális kockázati tényezők lehetnek az érrendszeri egészséggel kapcsolatban" - írja Tingting Wang, a kínai Shantou Egyetem Orvosi Főiskolájának kutatója.

„Mivel a mikroműanyagok mindenütt jelen vannak a környezetben és a mindennapi termékekben, az expozíció kitettség elkerülhetetlen” - figyelmeztetnek a kutatók. "A mikroműanyag-szennyezők ezért egyre nagyobb aggodalmat váltanak ki széles körű jelenlétük és lehetséges egészségügyi következményeik miatt."

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

ScienceAlert

Ajánlott cikkek