Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Címke: stroke

A GARFIELD-AF modell a stroke és a jelentős vérzés előrejelzésére pitvarfibrillációban: egy dán országos validációs vizsgálat

A pitvarfibrilláció gyakori szívritmuszavar, amelyhez különféle érrendszeri betegségek, például a stroke megnövekedett kockázata is társul. Ezek a kockázatok antikoaguláns-kezeléssel mérsékelhetők, azonban mérlegelni kell a vérzési kockázat mértékét is. A statisztikák alapján azonban a kezelésre alkalmas betegek 20-40%-a továbbra sem kap orális antikoagulánsokat, aminek hátterében a kockázatok felülbecslése, illetve az előnyök alábecslése áll. A szerzők megvizsgálták egy nemrég javasolt modell, a GARFIELD-AF modell teljesítményét kiterjesztett betegpopulációban, amelynek során összevetették a modell prediktív értékét a jelenlegi ajánlásokban elfogadott modellekével (CHA2DS2VASc pontszám, illetve HAS-BLED pontszám). Az eredmények alapján a modell a külső validáció során is jól teljesített: a stroke-ra vonatkozón a predikciós teljesítménye meghaladta a jelenleg elfogadott módszerét, míg vérzések tekintetében a jelenlegi modellel egyező teljesítményt nyújtott, és mindehhez egyetlen kalkuláció és a betegekről rutinszerűen gyűjtött információk elegendőek. Az eredmények alapján a modell alkalmas lehet széles körű klinikai felhasználásra, így segítve a klinikusokat a véralvadásgátló-kezelésre vonatkozó döntések meghozatalában pitvarfibrillációban szenvedő betegek esetén.

Megjelenés: 2020.04.28

Való életbeli eredmények a Xarelto®-ról a XAPASS vizsgálat tükrében

Összefoglalás: XAPASS célkitűzése a rivaroxaban hatékonyságának és biztonságosságának vizsgálata volt a napi klinikai gyakorlatban japán betegek körében. Nyílt, egykarú, obszervációs, beavatkozás nélküli kohorsz vizsgálatban 2012. április és 2014. június között 11308 nem valvularis pitvarfibrilláló, a stroke/szisztémás embolizáció prevenciójára újonnan rivaroxabannal kezelteket vontak be. Az átlagos kezelési időtartam 300+119 nap volt, a betegek átlagéletkora 73.2+9.8 év, az átlagos CHA2DS2 VASc score 2.2+1.3. 602 betegnél fordult elő bármilyen eredetű vérzés (7.6 vérzés/ 100 betegév), 143 esetben major vérzés (1.8 esemény/100 betegév). 144 betegnél stroke/nem központi idegrendszer eredetű szisztémás embolia/szívizom infarctus (1.8 esemény/100 betegév) fordult elő. A XAPASS való életbeli kimeneteli vizsgálat igazolta, hogy vérzés és thromboembolias esemény incidenciája alapján a rivaroxaban biztonságos és hatékony a mindennapi japán klinikai gyakorlatban.

Megjelenés: 2019.07.17

A stroke kezelésével kapcsolatos legújabb kutatási eredmények

Holland kutatók új, kísérleti antitest hatásosságát értékelték stroke kezelésében, amerikai kutatók szerint a hosszú távú aszpirinkezelés nem annyira hatékony az alacsony stroke kockázatú betegeknél, mint ahogyan azt eddig gondolták, a stroke utáni felépülés mértékét pedig vértérfogat-csökkentő műtét javíthatja.

Megjelenés: 2019.07.09

A COMPASS vizsgálat eredményei stroke vonatkozásában

A COMPASS tanulmány szerint stabil coronaria betegségben vagy perifériás érbetegségben szenvedőknél a standard 1x100 mg aspirin terápia kiegészítése 2x2,5 mg rivaroxabannal jelentősen csökkenti a cardiovascularis halálozás, myocardialis infarctus és stroke alkotta kombinált végpont gyakoriságát, míg 2x5 mg rivaroxabannal való helyettesítése ezt nem javította. Sharma és munkatársai a stroke vonatkozásában vizsgálták az említett stratégiákat.

Megjelenés: 2019.06.19

A rivaroxaban és a warfarin biztonságossága és hatékonysága középsúlyos és súlyos krónikus vesebetegségben: való életbeli adatok

Az utóbbi években az általános betegpopulációban egyre elterjedtebb a direkt orális antikoagulánsok alkalmazása, előrehaladott krónikus vesebetegségben szenvedők körében azonban a túladagolástól való félelem miatt továbbra is kevésbé alkalmazzák őket. Jelen megfigyeléses, retrospektív, longitudinális tanulmány a rivaroxaban és a warfarin hatékonyságát és biztonságosságát hasonlította össze középsúlyos-súlyos vesebetegségben és non-valvuláris pitvarfibrillációban szenvedő betegek körében. Az utánkövetési időszak alatt rivaroxaban kezelés mellett nem fordult elő sem stroke, sem mélyvénás trombózis. Súlyos vérzés a rivaroxaban csoportban ritkábban, minor vérzés a warfarinhoz hasonló gyakorisággal fordult elő. Az eredmények alapján a rivaroxaban kockázat-haszon profilja megnyugtatónak bizonyult.

Megjelenés: 2019.03.27

Egy új kutatás szerint már fiatal korban el kell kezdeni a stroke-prevenciót

A stroke világszerte az összes mozgáskorlátozottsággal járó életév 5 százalékáért és a halálesetek 10 százalékáért felelős. Ezeknek az eseteknek a döntő többsége (a halálozás több mint 75 százaléka és a mozgáskorlátozottsággal járó életévek több mint 80 százaléka) az alacsony és közepes jövedelmű országokban fordul elő.

Megjelenés: 2019.02.14

Halálos kombináció a szívelégtelenség és a stroke

Az EuroHeartCare 2017 keretében prezentált kutatás szerint a szívelégtelenség és a stroke kombinációja nagyon gyakran halálos kimenetelű. A korábban stroke-on átesett, szívelégtelenségben szenvedő betegeknél magasabb a depresszió, a hospitalizáció és a halálozás kockázata, mint a stroke nélküli kórelőzményű betegeknél.

Megjelenés: 2018.11.01

Új tanulmány igazolja a diclofenac szív-érrendszeri kockázatát

A diclofenac felírása az utóbbi időben, a kezelés hiányával vagy más nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID) felírásával szemben, gyakrabban vezetett olyan kardiovaszkuláris eseményekhez, mint a szívinfarktus vagy a stroke. A brit orvosi közlönyben megjelent eredmények alátámasztják az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által közzétett aggályokat.

Megjelenés: 2018.09.09

Újdonságok a neurológiában

A sclerosis multiplex és a Parkinson-kór diagnosztikájában, terápiájában alkalmazott legújabb eljárásokról tanácskoztak hazai és külföldi neurológusok Debrecenben.

Megjelenés: 2018.06.11

A visszatérő stroke kiterjedése és prognózisa szekunder stroke prevenció céljából folytatott warfarin vagy nem K-vitamin antagonista orális antikoaguláns kezelés mellett

Korábbi vizsgálatok eredményei alapján a nem K-vitamin antagonista orális antikoagulánsok csökkentik az intracraniális vérzés kockázatát és a vérzés kiterjedését a warfarinhoz képest, azonban kevés adat áll rendelkezésre arról, hogy visszatérő ischaemiás stroke esetén kedvezőbb kimenetellel járnak-e. Jelen vizsgálatban a szerzők a szekunder stroke prevenció céljából alkalmazott warfarin és nem K-vitamin antagonista orális antikoaguláns kezelés mellett fellépő visszatérő stroke kiterjedését és prognózisát vizsgálták pitvarfibrilláló betegek körében. Az eredmények alapján a nem K-vitamin antagonista orális antikoagulánsokkal folytatott szekunder stroke prevenció előnyösebb lehet a warfarinnál a visszatérő stroke kiterjedésének csökkentése révén.

Megjelenés: 2018.05.16

Az orális antikoagulánsok hatékonysága és biztonságossága pitvarfibrillációban szenvedő idősebb betegek körében: szisztematikus áttekintés és meta-regressziós elemzés

A stroke előfordulásának kockázatát jelentősen fokozó pitvarfibrilláció gyakorisága az életkor előrehaladtával növekszik, így idősebb betegek körében különösen fontos az antitrombotikus terápia. Jelen tanulmányban a szerzők a warfarin hatékonyságát és biztonságosságát vizsgálták 65 év feletti, pitvarfibrillációban szenvedő betegeknél, és az eredményeket warfarinnal nem kezelt, illetve nem K-vitamin antagonista orális antikoagulánsokkal kezelt hasonló betegpopulációk adataival vetették össze. A nem K-vitamin antagonista orális antikoagulánsok hatékonyabbak voltak a stroke és a tromboembóliás események megelőzésében, és használatuk során a súlyos vérzések kockázata is alacsonyabb volt a warfarin kezeléshez képest.

Megjelenés: 2018.03.28

Szakértők a sztatinok szélesebb körű alkalmazását sürgetik

A floridai Charles E. Schmidt College of Medicine és a Harvard Medical School világszerte elismert kutatói egy cikkben fejtették ki véleményüket a sztatinok és a diabétesz közötti lehetséges, de nem bizonyított összefüggéssel, illetve a sztatinok rendelésére gyakorolt hatásával kapcsolatban. A kommentár az American Journal of Medicine folyóiratban jelent meg.

Megjelenés: 2017.08.07

A stroke kockázati tényezői és kezelési lehetőségei

A stroke a harmadik leggyakoribb halálok Magyarországon, és első helyen áll azon betegségek között, melyek tartós rokkantságot okoznak. Évi 45–50 ezer új beteg írható a stroke számlájára, becslések szerint 180 ezren élnek a betegség több-kevesebb maradványtünetével.

Megjelenés: 2017.07.18

Bélbaktériumok segíthetnek a stroke prevenciójában

Amerikai kutatók szerint bizonyos bélbaktériumok az immunrendszer működésének befolyásolása által csökkenthetik a stroke súlyosságát. A kutatás eredményei új megvilágításba helyezhetik az agyvérzés megelőzésére alkalmazott módszereket.

Megjelenés: 2017.03.07

Stroke vagy TIA után diagnosztizált pitvarfibrilláció (metaanalízis)

Pitvarfibrilláció fennállása esetén nagyobb a stroke kockázat azon betegeken, ahol anamnesztikus stroke már szerepelt, bár az oralis antikoaguláns kezelés mintegy 2/3-ával csökkentheti a stroke kiújulásának kockázatát. Nincsen jelenleg konszenzus abban a kérdésben, hogyan kell stroke esetén pitvarfibrilláció irányában vizsgálni, és stroke-ot követő prevalenciája sem ismeretes. Szerzők szisztémás áttekintés alapján készült metaanalízise e kérdéskör tisztázására irányult: megbecsülhető-e az újonnan pitvarfibrilláló betegek aránya stroke-ot, vagy TIA-t követő négy, szekvenciális kardiális monitorozást követően.

Megjelenés: 2017.02.16

Stroke utáni hosszú távú mortalitási adatok

18-50 év közötti, első stroke-ot elszenvedett betegekről kevés adattal rendelkezünk, és azok kizárólag az ischaemiás stroke-ra vonatkoznak. Ezentúl, nem is vették figyelembe e betegek ún. "elvárható mortalitási" adatait.

Megjelenés: 2016.11.01

hirdetés