Címke: stroke

A brokkoliban lévő anyag súlyos betegség kockázatát csökkentheti

Ausztrál kutatók szerint a szulforafán véralvadásgátló hatással rendelkezik.

Megjelenés: 2024. 03. 18.
Tovább

Több mint fél évet kell várni a szolnoki kórházban hasi ultrahang vizsgálatra

A szolnoki kórháztól azt közölték: az átmeneti ellátási nehézség nem veszélyezteti a betegeket.

Megjelenés: 2024. 03. 10.
Tovább

Három új szakterülettel bővül a Semmelweis Egyetem profilja

A stroke korszerű terápiájához elengedhetetlen neurointervenciós beavatkozások eddig az egyetemen nem voltak elérhetőek.

Megjelenés: 2024. 03. 03. | Frissítve: 2024. 03. 01.
Tovább

Mesterséges intelligencia alapú fejlesztés a hazai stroke-ellátásban

Az innovatív fejlesztés felgyorsítja az akut stroke-betegek sürgős kezelését és támogatja az ellátáshoz való hozzáférés országos javítását.

Megjelenés: 2024. 02. 16.
Tovább

A marihuána fogyasztása növeli a szív- és érbetegségek kockázatát

Az USA-ban a 65 év felettiek körében a mértéktelen alkoholfogyasztás és marihuánafogyasztás 450%-kal nőtt 2015 és 2019 között.

Megjelenés: 2023. 11. 08.
Tovább

Közfinanszírozott robotok érkeznek a rehabilitációba

A Magyar Közlöny legutóbbi számában megjelent rendelet szerint a kormány finanszírozott ellátássá teszi a robotterápiás vagy egyéb computerizált interaktív terápiás egészségügyi eljárásokat.

Megjelenés: 2023. 08. 29.
Tovább

Oralis antikoagulánsok alkalmazása a közelmúltban stroke-on átesett, pitvarfibrillációban szenvedő nagyon idős betegeknél

Kutatók a DOAC-ok biztonságosságát és hatásosságát vizsgálták a KVA-kal összehasonlítva stroke-on átesett, PF-ban szenvedő, 85 éves és annál idősebb betegeknél.

Megjelenés: 2023. 02. 21. | Frissítve: 2023. 08. 15.
Tovább

Közvetlen kapcsolat a demencia és a D-vitamin hiány között

A tanulmány alátámasztja a D-vitamin szerepét az agy egészségének megőrzésében, különösen a demencia kockázatának csökkentésében.

Megjelenés: 2022. 06. 21.
Tovább

Jövőre embereken is elkezdik tesztelni a magyar fejlesztésű izomgörcs-csökkentő gyógyszert

Jövő év elején kezdődhet a klinikai tesztje annak a magyar fejlesztésű gyógyszernek, amely többek között a stroke-on átesett, fájdalmas izomgörcsökkel küzdő emberek kezelésében hozhat nagy változást néhány éven belül.

Megjelenés: 2020. 10. 15.
Tovább

Mesterséges intelligencia segíti a stroke-betegek kezelését

A stroke-betegek gyorsabb és hatékonyabb kezelését szolgálja egy mesterséges intelligenciát is alkalmazó számítástechnikai rendszer, amelyet már több dunántúli kórház használhat - közölte a Pécsi Tudományegyetem pénteken az MTI-vel.

Megjelenés: 2020. 08. 14.
Tovább

Egy magas kockázatú diabéteszes pitvarfibrilláló beteg egyénre szabott, hatékony és biztonságos antikoaguláns terápiájának dilemmái

T. J. 78 éves polymorbid pitvarfibrilláló nőbeteg esetét ismertetem, aki magas kockázatú mind stroke, mind vérzés szempontjából. 2020. áprilisában otthonában „megszédült”, elesett, fejét beütötte; kórházba szállították. Traumatológiai ellátását követően szívritmuszavart észlelt kezelő orvosa, ezért kardiológiai kivizsgálása indokolttá vált, állapotára való tekintettel hospitalizációja megtörtént.

Megjelenés: 2020. 08. 05.
Tovább

Új hatóanyagot fejlesztettek ki a tartós izomgörcsök kezelésére Magyarországon

Új hatóanyagot fejlesztettek ki magyar szakemberek a stroke és más idegrendszeri betegségek után fellépő tartós izomgörcsök kezelésére - jelentette be az ELTE Motor Farmakológiai Kutatócsoportjának kutatásvezetője.

Megjelenés: 2020. 07. 20.
Tovább

A GARFIELD-AF modell a stroke és a jelentős vérzés előrejelzésére pitvarfibrillációban: egy dán országos validációs vizsgálat

A pitvarfibrilláció gyakori szívritmuszavar, amelyhez különféle érrendszeri betegségek, például a stroke megnövekedett kockázata is társul. Ezek a kockázatok antikoaguláns-kezeléssel mérsékelhetők, azonban mérlegelni kell a vérzési kockázat mértékét is. A statisztikák alapján azonban a kezelésre alkalmas betegek 20-40%-a továbbra sem kap orális antikoagulánsokat, aminek hátterében a kockázatok felülbecslése, illetve az előnyök alábecslése áll. A szerzők megvizsgálták egy nemrég javasolt modell, a GARFIELD-AF modell teljesítményét kiterjesztett betegpopulációban, amelynek során összevetették a modell prediktív értékét a jelenlegi ajánlásokban elfogadott modellekével (CHA2DS2VASc pontszám, illetve HAS-BLED pontszám). Az eredmények alapján a modell a külső validáció során is jól teljesített: a stroke-ra vonatkozón a predikciós teljesítménye meghaladta a jelenleg elfogadott módszerét, míg vérzések tekintetében a jelenlegi modellel egyező teljesítményt nyújtott, és mindehhez egyetlen kalkuláció és a betegekről rutinszerűen gyűjtött információk elegendőek. Az eredmények alapján a modell alkalmas lehet széles körű klinikai felhasználásra, így segítve a klinikusokat a véralvadásgátló-kezelésre vonatkozó döntések meghozatalában pitvarfibrillációban szenvedő betegek esetén.

Megjelenés: 2020. 04. 28.
Tovább

Stroke és halálozás kockázata rivaroxabannal és warfarinnal kezelt, pitvarfibrillatioban szenvedő betegekben

Ez a retrospectiv kohorsz vizsgálat rivaroxaban és warfarin hatékonyságát hasonlítja össze stroke és összmortalitás kockázatcsökkentésében való világ körülmények közt. Ehhez az Optum Cliformatics adatbázis 2011-2017 közti anonimizált adatait használták.

Megjelenés: 2020. 04. 21.
Tovább

Mesterséges intelligenciával javítható a stroke betegek akut ellátása

Mérhetően gyorsult az agyi érkatasztrófán átesett betegek ellátásának folyamata, és a betegek nagyobb hányada részesült kezelésben annak a mesterséges intelligenciára épülő szoftvernek köszönhetően, amit bő fél évig használtak ingyenesen a Neurológiai Klinikán.

Megjelenés: 2020. 01. 07.
Tovább

A vegán és a vegetáriánus étrend a stroke nagyobb kockázatával járhat együtt

A stroke nagyobb kockázatával nézhetnek szembe a vegetáriánus és a vegán étrend követői egy nagy szabású új kutatás szerint.

Megjelenés: 2019. 12. 29.
Tovább

Az influenzaoltás nagymértékben csökkenti a hipertóniás betegek mortalitását

Az ESC kongresszuson prezentált kutatás eredménye szerint a magas vérnyomásban szenvedő betegeknek adott influenza elleni oltás 18 százalékkal csökkentette a mortalitást.

Megjelenés: 2019. 12. 03.
Tovább

Új, kísérleti antitest terápia hozhat áttörést a stroke kezelésében

2010-ben világszerte a halálesetek mintegy 25 százalékának hátterében a trombózis állt, amelynek kialakulásában a vérlemezkék kulcsszerepet játszanak.

Megjelenés: 2019. 11. 12.
Tovább

Harmadával csökkenti a szélütés kockázatát egy négy hatóanyagot tartalmazó készítmény

Harmadával csökkenti a szélütés kockázatát egy tabletta, amely négy hatóanyagot tartalmaz - ezt állapította meg egy új tanulmány.

Megjelenés: 2019. 11. 03.
Tovább

Való életbeli eredmények a Xarelto®-ról a XAPASS vizsgálat tükrében

Összefoglalás: XAPASS célkitűzése a rivaroxaban hatékonyságának és biztonságosságának vizsgálata volt a napi klinikai gyakorlatban japán betegek körében. Nyílt, egykarú, obszervációs, beavatkozás nélküli kohorsz vizsgálatban 2012. április és 2014. június között 11308 nem valvularis pitvarfibrilláló, a stroke/szisztémás embolizáció prevenciójára újonnan rivaroxabannal kezelteket vontak be. Az átlagos kezelési időtartam 300+119 nap volt, a betegek átlagéletkora 73.2+9.8 év, az átlagos CHA2DS2 VASc score 2.2+1.3. 602 betegnél fordult elő bármilyen eredetű vérzés (7.6 vérzés/ 100 betegév), 143 esetben major vérzés (1.8 esemény/100 betegév). 144 betegnél stroke/nem központi idegrendszer eredetű szisztémás embolia/szívizom infarctus (1.8 esemény/100 betegév) fordult elő. A XAPASS való életbeli kimeneteli vizsgálat igazolta, hogy vérzés és thromboembolias esemény incidenciája alapján a rivaroxaban biztonságos és hatékony a mindennapi japán klinikai gyakorlatban.

Megjelenés: 2019. 07. 17.
Tovább

A stroke kezelésével kapcsolatos legújabb kutatási eredmények

Holland kutatók új, kísérleti antitest hatásosságát értékelték stroke kezelésében, amerikai kutatók szerint a hosszú távú aszpirinkezelés nem annyira hatékony az alacsony stroke kockázatú betegeknél, mint ahogyan azt eddig gondolták, a stroke utáni felépülés mértékét pedig vértérfogat-csökkentő műtét javíthatja.

Megjelenés: 2019. 07. 09.
Tovább

A COMPASS vizsgálat eredményei stroke vonatkozásában

A COMPASS tanulmány szerint stabil coronaria betegségben vagy perifériás érbetegségben szenvedőknél a standard 1x100 mg aspirin terápia kiegészítése 2x2,5 mg rivaroxabannal jelentősen csökkenti a cardiovascularis halálozás, myocardialis infarctus és stroke alkotta kombinált végpont gyakoriságát, míg 2x5 mg rivaroxabannal való helyettesítése ezt nem javította. Sharma és munkatársai a stroke vonatkozásában vizsgálták az említett stratégiákat.

Megjelenés: 2019. 06. 19.
Tovább

Sebészeti beavatkozással javítható a stroke utáni felépülés mértéke

Az Amerikai Stroke Szövetség nemzetközi konferenciáján prezenált eredmények szerint egy minimálisan invazív műtéti beavatkozással az agyból eltávolított nagyobb vérmennyiség hatására a vérzéses stroke utáni funkcionális felépülés esélye jelentősen növelhető.

Megjelenés: 2019. 05. 03.
Tovább

A stroke kockázati tényezőivel és kezelésével kapcsolatos új kutatási eredmények

A stroke a harmadik leggyakoribb halálok Magyarországon, és első helyen áll azon betegségek között, melyek tartós rokkantságot okoznak. Évi 45–50 ezer új beteg írható a stroke számlájára, becslések szerint 180 ezren élnek a betegség több-kevesebb maradványtünetével.

Megjelenés: 2019. 04. 21.
Tovább

A posztmenopauzális hormonterápia nem növeli a stroke kockázatát

A Karolinska Intézet által végzett új kutatás szerint a posztmenopauzális hormonterápia nincs összefüggésben a fokozott stroke-kockázattal abban az esetben, ha a hormonterápiát korán elkezdik. A kutatás eredményei a PLOS Medicine folyóiratban jelentek meg.

Megjelenés: 2019. 03. 18.
Tovább

A hypothyreosis túlkezelése fokozhatja a stroke-kockázatot

Egy új kutatás eredményei szerint a hypothyreosis elleni gyógyszerek túlzott mértékű alkalmazása fokozhatja a pitvarfibrilláció kockázatát, ami a stroke kialakulásának hátterében lévő, gyakori szívritmuszavar.

Megjelenés: 2019. 03. 17.
Tovább

A magas vasszint növelheti bizonyos stroke-típusok kockázatát

Egy új kutatás szerint magasabb lehet bizonyos stroke-típusok kockázata azoknál a betegeknél, akiknek magas a szérum vasszintje.

Megjelenés: 2019. 03. 12.
Tovább

Új kombinációs terápia javíthatja a stroke-prevenció hatékonyságát

Amerikai kutatók szerint vérnyomáscsökkentő gyógyszerek és koleszterinszint-csökkentők kombinációja 44 százalékkal csökkenti az először előforduló stroke gyakoriságát. A kutatás eredményeit az Amerikai Stroke Szövetség nemzetközi konferenciáján tették közzé.

Megjelenés: 2019. 02. 26.
Tovább

Egy új kutatás szerint már fiatal korban el kell kezdeni a stroke-prevenciót

A stroke világszerte az összes mozgáskorlátozottsággal járó életév 5 százalékáért és a halálesetek 10 százalékáért felelős. Ezeknek az eseteknek a döntő többsége (a halálozás több mint 75 százaléka és a mozgáskorlátozottsággal járó életévek több mint 80 százaléka) az alacsony és közepes jövedelmű országokban fordul elő.

Megjelenés: 2019. 02. 14.
Tovább

A szívbetegségek és a stroke kezelésére szolgáló új gyógyszerek fejlesztésével kapcsolatos eredmények

A szívbetegségeket és az agyvérzést is magában foglaló kardiovaszkuláris betegségekben sokszor ugyanazok a kockázati tényezők, és a különböző kórképek gyakran együttesen fordulnak elő.

Megjelenés: 2019. 02. 07.
Tovább

Húsadóval csökkentenék az egészségügyi kiadásokat brit kutatók

A vörös és feldolgozott húsokra kivetett adóval évente világszerte több mint 220 ezer ember halálát lehetne megelőzni és 40 milliárd dollár megtakarítást elérni az egészségügyi kiadások terén - állítják az Oxfordi Egyetem kutatói.

Megjelenés: 2018. 11. 08.
Tovább

Halálos kombináció a szívelégtelenség és a stroke

Az EuroHeartCare 2017 keretében prezentált kutatás szerint a szívelégtelenség és a stroke kombinációja nagyon gyakran halálos kimenetelű. A korábban stroke-on átesett, szívelégtelenségben szenvedő betegeknél magasabb a depresszió, a hospitalizáció és a halálozás kockázata, mint a stroke nélküli kórelőzményű betegeknél.

Megjelenés: 2018. 11. 02.
Tovább

Az affektív temperamentumok és a kardiovaszkuláris betegségek kapcsolatát keresik a SOTE kutatói

A személyiségünk egyes veleszületett jellegzetességeinek betegségekre hajlamosító hatását vizsgálják a Semmelweis Egyetem kutatói. Az évek óta tartó vizsgálat során sikerült azonosítani olyan temperamentumtípusokat, melyek kapcsolatba hozhatók a magas vérnyomással vagy a koszorúér-betegséggel.

Megjelenés: 2018. 10. 30.
Tovább

Az egészséges életmód segít megelőzni a stroke-ot a genetikai kockázat ellenére is

Segít csökkenteni a stroke kockázatát az egészséges életmód még nagy genetikai kockázat esetén is - állapította meg egy nagyszabású nemzetközi kutatás.

Megjelenés: 2018. 10. 26.
Tovább

A hosszú távú aszpirinszedés nem minden esetben csökkenti a stroke kockázatát

Az amerikai Intermountain Medical Center Heart Institute kutatói által végzett vizsgálat arra az eredményre jutott, hogy a hosszú távú aszpirinkezelés nem annyira hatékony az alacsony stroke kockázatú betegeknél, mint ahogyan azt eddig gondolták.

Megjelenés: 2018. 10. 17.
Tovább

Új tanulmány igazolja a diclofenac szív-érrendszeri kockázatát

A diclofenac felírása az utóbbi időben, a kezelés hiányával vagy más nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID) felírásával szemben, gyakrabban vezetett olyan kardiovaszkuláris eseményekhez, mint a szívinfarktus vagy a stroke. A brit orvosi közlönyben megjelent eredmények alátámasztják az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által közzétett aggályokat.

Megjelenés: 2018. 09. 10.
Tovább

Csökkenti a kardiovaszkuláris kockázatot egy osteoporosis elleni hatóanyag

Egy csípőtörést szenvedett betegeken végzett vizsgálat szerint az alendronát-kezelés még 10 év elteltével is csökkenti a kardiovaszkuláris eredetű halálozás kockázatát.

Megjelenés: 2018. 08. 03.
Tovább

Újdonságok a neurológiában

A sclerosis multiplex és a Parkinson-kór diagnosztikájában, terápiájában alkalmazott legújabb eljárásokról tanácskoztak hazai és külföldi neurológusok Debrecenben.

Megjelenés: 2018. 06. 11.
Tovább

WHO: a dohányzás a szívbetegségek és a stroke vezető oka Magyarországon

A dohányzás a szívbetegségek és a stroke vezető oka Magyarországon - hívta fel a figyelmet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Magyarországi Irodája kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Megjelenés: 2018. 05. 29.
Tovább

Bizonyos fertőzések nagyobb kockázatot jelenthetnek az elhízásnál a szívinfarktus és stroke szempontjából

Egy átfogó kutatás alátámasztotta, hogy a hospitalizációt igénylő fertőzések egyes típusai szignifikánsan növelhetik a szívinfarktus, a stroke és hosszú távon a halálozás veszélyét.

Megjelenés: 2018. 03. 13. | Frissítve: 2018. 03. 14.
Tovább

A TARDIS vizsgálat tanulságai: fókuszáltabb klinikai vizsgálatokra van szükség a stroke prevenció értékelésében

A stroke utáni azonnali antitrombotikus terápia fontos az ismétlődő stroke kockázatának minimalizálása érdekében, de a legoptimálisabb gyógyszerek köre még nincs világosan meghatározva, a trombózis prevenciójának hatékonyságát pedig a vérzési kockázattal szemben kell értékelni.

Megjelenés: 2017. 12. 27.
Tovább

A stroke rizikófaktoraira hívja fel a figyelmet a Magyar Stroke Társaság

Világszerte évente 15 millió ember esik a stroke áldozatául, ugyanakkor minden hatodik percben meghal egy ember szélütés következtében. A rák és a szívbetegségek után a gutaütés a harmadik leggyakrabban halált okozó betegség.

 

Megjelenés: 2017. 10. 31.
Tovább

Jelentősen csökkenti a vérzés kockázatát a kettős antitrombotikus terápia

Egy új kutatás igazolta, hogy a pitvarfibrillációban szenvedő és sztent beültetésen átesett betegeknél biztonságosabb a csak kétféle véralvadásgátlót tartalmazó terápia alkalmazása, mint a három hatóanyagból álló standard kezelés.

Megjelenés: 2017. 08. 29.
Tovább

Szakértők a sztatinok szélesebb körű alkalmazását sürgetik

A floridai Charles E. Schmidt College of Medicine és a Harvard Medical School világszerte elismert kutatói egy cikkben fejtették ki véleményüket a sztatinok és a diabétesz közötti lehetséges, de nem bizonyított összefüggéssel, illetve a sztatinok rendelésére gyakorolt hatásával kapcsolatban. A kommentár az American Journal of Medicine folyóiratban jelent meg.

Megjelenés: 2017. 08. 07.
Tovább

A stroke kockázati tényezői és kezelési lehetőségei

A stroke a harmadik leggyakoribb halálok Magyarországon, és első helyen áll azon betegségek között, melyek tartós rokkantságot okoznak. Évi 45–50 ezer új beteg írható a stroke számlájára, becslések szerint 180 ezren élnek a betegség több-kevesebb maradványtünetével.

Megjelenés: 2017. 07. 19.
Tovább

A vércsoport befolyásolja a szívinfarktus kockázatát

Kutatók szerint a nullástól eltérő vércsoport kis mértékben fokozhatja a szívinfarktus és a stroke kockázatát, amit az A, B és AB vércsoportra jellemző magasabb véralvadási fehérje szinttel magyaráznak.

Megjelenés: 2017. 06. 20.
Tovább

Bélbaktériumok segíthetnek a stroke prevenciójában

Amerikai kutatók szerint bizonyos bélbaktériumok az immunrendszer működésének befolyásolása által csökkenthetik a stroke súlyosságát. A kutatás eredményei új megvilágításba helyezhetik az agyvérzés megelőzésére alkalmazott módszereket.

Megjelenés: 2017. 03. 07.
Tovább

Stroke vagy TIA után diagnosztizált pitvarfibrilláció (metaanalízis)

Pitvarfibrilláció fennállása esetén nagyobb a stroke kockázat azon betegeken, ahol anamnesztikus stroke már szerepelt, bár az oralis antikoaguláns kezelés mintegy 2/3-ával csökkentheti a stroke kiújulásának kockázatát. Nincsen jelenleg konszenzus abban a kérdésben, hogyan kell stroke esetén pitvarfibrilláció irányában vizsgálni, és stroke-ot követő prevalenciája sem ismeretes. Szerzők szisztémás áttekintés alapján készült metaanalízise e kérdéskör tisztázására irányult: megbecsülhető-e az újonnan pitvarfibrilláló betegek aránya stroke-ot, vagy TIA-t követő négy, szekvenciális kardiális monitorozást követően.

Megjelenés: 2017. 02. 16.
Tovább

A C-vitamin csökkentheti a pitvarfibrilláció kockázatát szívműtét után

A pitvarfibrilláció egy gyakori szívritmuszavar, ami súlyos következményekkel járhat, például stroke vagy szívelégtelenség kialakulásával. Pitvarfibrillációt számos ok kiválthat, és körülbelül a szívműtéten áteső betegek 30 százalékánál fellép posztoperatív pitvarfibrilláció.

Megjelenés: 2017. 02. 08.
Tovább

Stroke utáni hosszú távú mortalitási adatok

18-50 év közötti, első stroke-ot elszenvedett betegekről kevés adattal rendelkezünk, és azok kizárólag az ischaemiás stroke-ra vonatkoznak. Ezentúl, nem is vették figyelembe e betegek ún. "elvárható mortalitási" adatait.

Megjelenés: 2016. 11. 01.
Tovább