További cikkek a Hematológia rovatból

Új elmélet az aszpirin daganatellenes hatásának magyarázatára

Egyre több kutatási eredmény támasztja alá, hogy az aszpirin rendelkezik tumorellenes hatással. Bár az acetilszalicilsav még nem elfogadott eleme a daganatellenes terápiának, az amerikai Preventive Services Task Force már javasolja az alkalmazását egyes esetekben felnőttek számára kolorektális daganatok megelőzése céljából.

hirdetés

A kutatók azonban eddig nem találtak magyarázatot az aszpirin daganatellenes hatására. A tudósok egy része szerint a rákellenes hatás hátterében a hatóanyag gyulladásgátló tulajdonsága állhat. Most viszont amerikai kutatók egy új elmélettel álltak elő, amelyet sejtkultúrákban és egereken sikeresen igazoltak is.

E szerint a teória szerint a hatásmechanizmus alapja az aszpirin vérlemezke-gátló hatásával van összefüggésben. A kutatás eredményei a Cancer Prevention Research februári számában jelentek meg.

A véralvadásban betöltött szerepük mellett a vérlemezkék részt vesznek az angiogenezis folyamatában isEz a szerepük általában előnyös, mint például amikor egy sérülés miatt kialakuló véralvadás esetén a vérkeringés átirányításának érdekében új erek képződésére van szükség. De ugyanez a hatás segíti a daganatok növekedését is. Ez az a folyamat, amit a kutatók szerint az aszpirin képes megszakítani. A laboratóriumi vizsgálatok szerint az aszpirin gátolta a vérlemezkék és a tumorsejtek közötti interakciót az által, hogy kikapcsolta a COX-1 enzimet, és így lecsökkentette a keringő vérlemezkék számát és aktivitását.

A vizsgálatok egy részénél a helyi gyógyszertárban beszerezhető aszpirint használták, egy másik fázisban pedig egy speciális készítményt, foszfatidil-kolinnal kombinált acetilszalicilsavat. Ez utóbbi készítményt a houstoni PLx Pharma fejleszti Aspirin-PC/PL2200 néven azzal a céllal, hogy csökkentse az egyébként fennálló gasztrointesztinális kockázatot.

Ez az acetilszalicilsav-készítmény még hatékonyabb volt a rákos sejtek ellen, mint a hagyományos formula. Az eredményeket a kutatók így foglalták össze: „a kutatásaink alátámasztják, hogy az aszpirin kemoprotektív hatása részben a vérlemezkék proneoplasztikus hatásának gátlásán keresztül alakul ki, ami megalapozhatja az Aspirin-PC/PL2200-t egy hatékony és biztonságos kemopreventív szerként való alkalmazását kolorektális és más típusú daganatok esetében.”

A kutatók most a lipiddel kombinált aszpirin biztonságosságát és hatásosságát kolorektális rák szempontjából magas kockázatú alanyokon tervezik értékelni az Anderson Cancer Center munkatársaival együttműködve. Összességében az Aspirin-PC/PL2200 készítmény kemopreventív hatását az alacsony dózisú aszpirinéhez hasonlónak tartják, de annál hatékonyabb is lehet.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Drug Discovery & Development

Ajánlott cikkek