További cikkek a Onkológia rovatból

Nanorészecskék által szállított gyógyszerkombináció segítheti a melanoma kezelését

A Penn State College of Medicine kutatói szerint egy új gyógyszercsoport első képviselője meggátolhatja a melanoma rezisztensé válását az által, hogy hatóanyagok meghatározott kombinációját nanorészecskék segítségével eljuttatja a daganathoz.

hirdetés

A CelePlum-777 a gyulladásgátló hatású Celecoxib és egy toxin, a plumbagin kombinációja. A kombináció előnye az, hogy a daganatos sejtek nehezen birkóznak meg a többrétegű hatásmóddal.

A celecoxib és a plumbagin meghatározott arányú kombinációja rákellenes hatású. A kutatók most nanorészecskéket alkalmaztak arra, hogy a hatóanyagokat közvetlenül a tumorsejtekbe juttassák el.

„Többféle hatóanyag nanorészecskékbe való töltése egy innovatív megközelítés a daganatellenes szerek célba juttatására, aminek a célja, hogy az adott helyen optimális tumorellenes hatást tudjanak kifejteni” – mondta a kutatás vezetője. „Egy másik előnye az, hogy a hatóanyagok kombinálása révén mindkettő koncentrációja csökkenthető, és így kisebb mértékű a toxicitás.”

A Celecoxib és a plumbagin orálisan nem alkalmazható, mivel nem jó a biohasznosulásuk, és nem adhatók a szükséges arányban a kiváltott toxicitás miatt. Ugyanakkor viszont a CelePlum777 injekció formájában beadható, és a nanorészecskék kis mérete miatt akkumulálódik a tumorsejtekben, majd felszabadulnak belőle a rákos sejteket elpusztító hatóanyagok. A kutatás eredményei a Molecular Cancer Therapeutics folyóiratban jelentek meg.

„Ebben az osztályban ez a gyógyszer az első, amely több hatóanyag kombinálása által hatékonyabban képes a melanomasejteket elpusztítani és potenciálisan a rezisztencia kialakulását megakadályozni” – tette hozzá a cikk társszerzője, a Penn State Melanoma and Skin Cancer Center igazgatója. „A klinikai gyakorlatban jelenleg nincs ehhez hasonló szer, és valószínű, hogy a következő áttörés a melanoma kezelésében egy hasonló készítménynek lesz köszönhető.”

A kutatók sejtkultúrákban és állatkísérletekben igazolták a CelePlum-777 daganatellenes hatását. A készítmény egerekben mellékhatások kiváltása nélkül megakadályozta a tumor növekedését, illetve a kontrollálatlan daganatnövekedésért felelős proteineket is gátolta.

További vizsgálatok szükségesek, mielőtt a CelePlum-777-et klinikai vizsgálatokban is értékelhetik, de az FDA által előírt vizsgálatok már folyamatban vannak.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Eurekalert

Ajánlott cikkek