További cikkek a Onkológia rovatból

A bélbaktériumok irányítják a daganatellenes immunválaszt

Egy nemzetközi összefogás keretében több mint 40 kutató részvételével ok-okozati kapcsolatot tártak fel a bél mikrobióta és az immunrendszer daganatellenes aktivitása között.

hirdetés

A kutatók 11 olyan baktériumtörzset azonosítottak, amelyek aktiválják az immunrendszert és állatkísérletekben lelassították a malignus melanoma növekedését. A kutatás egy új jelátviteli útvonal szerepét is feltárta, ami a fehérje homeosztázis fenntartásában működik közre és amelynek csökkent működése az immun-ellenőrzőpont kezelésre reagáló melanomás betegekre volt jellemző, és így a betegek szelektálásában alkalmazható lehet potenciális biomarkerként.

A kutatás összefoglalója a Nature Communications folyóiratban jelent meg.

„Az immunterápia már eddig is rengeteg beteg életét hosszabbította meg. Ugyanakkor ez a terápiás áttörés, amit ma látunk, még csak a jéghegy csúcsa. A kezelésre adott válasz és a rezisztencia mechanizmusának tanulmányozásával jelentősen növelhető azoknak a betegeknek a száma, akiknél sikeresen alkalmazható az immunterápia” – mondta a kutatás vezetője.

Bár az immun-ellenőrzőpont terápiák nagymértékben javították a betegek túlélési mutatóit, az Amerikai Onkológiai Társaság szerint a metasztatikus melanoma továbbra a legmagasabb mortalitású bőrrák. Az immun-ellenőrzőpont inhibitorok még kombinációban alkalmazva is csak a betegek nagyjából felénél eredményeznek javulást, és sok esetben kialakulnak autoimmun eredetű mellékhatások, a válaszreakció ideje is korlátozott lehet, illetve rezisztencia léphet fel a kezeléssel szemben. Egyre több kutatási eredmény utal viszont arra, hogy a bél mikrobióta fontos szerepet játszik a hatékony immunterápiában: az antibiotikumok és bizonyos probiotikumok csökkentik a kezelés hatásosságát, míg egyes baktériumtörzsek fokozzák azt.

„Ez a kutatás igazolja a mikrobióta és a daganatellenes immunműködés közötti kapcsolatot, és olyan jelátviteli mechanizmusokra is fényt derít, amelyek pontos hátterére vonatkozóan már régóta kerestük a válaszokat” – mondta a cikk szerzője. „Ezek a kutatási eredmények jelentős előrelépést hoznak azoknak a baktériumtörzseknek az azonosításában is, amelyek gyakorlatilag képesek bekapcsolni a tumorellenes immunitást, illetve olyan biomarkerek beazonosításában, amelyek segítségével kiválaszthatóak azok a melanomás betegek, akik meghatározott ellenőrzőpont-inhibitor kezelésre nagy valószínűséggel reagálni fognak.”

Következő lépésben a kutatók azt igyekeznek megállapítani, hogy milyen anyagot termelnek ezek a baktériumok, ami lelassítja a daganat növekedését. Ezek a metabolitok a jövőben felhasználhatóak lesznek a tumorellenes immunitás fokozására, valamint olyan prebiotikumok kifejlesztésének alapjául szolgálhatnak, amelyek a melanomás betegek bélflórájának támogatásán keresztül segíthetik a betegek gyógyulását.

„Véleményünk szerint ez a kutatás a daganatellenes immunitás és az autoimmunitás közötti egyensúly egyik alapvető kérdésére adhat választ, és a további kutatások során szeretnénk feltárni, hogy hogyan tudjuk ezt az egyensúlyt úgy befolyásolni, hogy az immunterápia már most is kiemelkedő eredményei még több beteg számára jelentsenek minél nagyobb esélyt a gyógyulásra.”

Forrás: Nature Communications volume 10, Article number: 1492 (2019), Gut microbiota dependent anti-tumor immunity restricts melanoma growth in Rnf5-/- mice

Fordította: Dr. Kaló Anna

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

RDmag.com

Ajánlott cikkek