További cikkek a Diabetológia rovatból

A cukorbetegség korszerű kezeléséről tanácskoztak Debrecenben

Naponta 10 cukorbeteg lábát amputálják Magyarországon, pedig a betegség kialakulása sok esetben megelőzhető. A prevenció fontosságáról és a korszerű kezelési lehetőségekről tartanak konferenciát Debrecenben, az egyetem szakembereinek részvételével.

hirdetés

Magyarországon mintegy 800 ezerre tehető az ismert cukorbetegek száma, ők azok, akik valamilyen vércukorcsökkentő készítményt váltanak ki. Ennél azonban jóval többen, több mint egy millióan lehetnek a betegek, de sokan nem tudnak róla. Magyarországon évente 30 ezren halnak bele a betegség szövődményeibe és naponta 10 cukorbeteg lábát amputálják.

A megelőzés és a diagnosztika is fejlődött az utóbbi években, de van még mit tenni ezeken a területeken. Nagyon fontos lenne, hogy a háziorvosok szűrjék azokat, akik fokozottan veszélyeztetettek, elhízottak, magas a vérnyomásuk vagy a családjukban van cukorbeteg. Egy kérdőív kitöltése után, célzott vizsgálatokkal már a betegséget megelőző állapotot is ki lehetne szűrni – mondta Kempler Péter, a Magyar Diabetes Társaság elnöke.

Az időben felismert betegség eredményesen kezelhető. Számtalan új, innovatív gyógyszer jelent meg Magyarországon is az elmúlt években.

Az új készítmények nagy előnye, hogy sokkal hatékonyabban védik a szív- és érrendszert, a vesét, és olyan korszerű inzulinkészítmények állnak már rendelkezésünkre, amelyek az életminőséget sokkal kevésbé rontják, mint a korábbiak - tájékoztatott Balogh Zoltán, a DE ÁOK Belgyógyászati Intézet egyetemi docense.

A korszerű kezelési módszerekről és a betegséggel kapcsolatos kihívásokról kapnak naprakész áttekintést a Magyar Diabetes Társaság csütörtökön kezdődött 27. kongresszusának résztvevői.

A tanácskozást harmadik alkalommal rendezzük Debrecenben. A konferencián több mint ezren vesznek részt, a hazai és a külföldi szakemberek 44 előadást tartanak a cukorbetegség kezelésének minden formájáról. Érdekesség, hogy a szakápolók egy külön szekcióban tanácskoznak – ismertette Petró Gizella, a DE Kenézy Gyula Egyetemi Kórház belgyógyásza.  

A kongresszus megnyitóján Lampé Zsolt, a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház főigazgatója köszöntötte a résztvevőket.  A szakmai tanácskozás vasárnapig tart a Kölcsey Központban.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

DOTE

Ajánlott cikkek