További cikkek a Diabetológia rovatból

A D-vitamin hiány fokozza a diabétesz kockázatát

Amerikai és koreai kutatók epidemiológiai tanulmánya feltárta, hogy a D-vitamin hiányban szenvedő embereknél sokkal magasabb a diabétesz kialakulásának a kockázata.

hirdetés

A kutatás eredményei a PLOS One április 19-ei számában jelentek meg.

A kutatók 903 egészséges felnőttet (átlag életkor 74 év) vontak be a vizsgálatba, akiknél sem prediabétesz, sem diabétesz tünetei nem jelentkeztek 1997 és 1999 között, és a vizsgálati alanyokat 2009-ig utánkövették. A viziteken meghatározták a vér D-vitamin szintjét, valamint az éhomi glükózszintet és az orális glükóztoleranciát.

A vizsgálat ideje alatt 47 új diabéteszes és 337 új prediabéteszes esetet észleltek. A kutatók mérései szerint a D-vitamin minimálisan egészséges szintje 30 ng/ml, ami 10 ng/ml-rel magasabb, mint az amerikai szövetségi kormányzat tanácsadó testülete által 2010-ben javasolt szint. Más tudományos testületek véleménye szerint viszont ennél is magasabb, 50 ng/ml az egészséges D-vitamin plazmaszint.

„Azt találtuk, hogy a 30 ng/ml feletti D-vitamin plazmaszinttel rendelkező alanyoknál nagyjából 66 százalékkal alacsonyabb volt a diabétesz kialakulásának kockázata, az 50 ng/ml feletti szint esetén pedig megközelítőleg 80 százalékkal volt alacsonyabb a kockázat” – mondta a kutatás vezetője, a szöuli orvostudományi egyetem prevenciós medicina tanszékének professzora.

A kutatás társszerzője, a San Diego-i orvostudományi egyetem családorvosi karának professzora szerint a 30 ng/ml alatti D-vitamin szint D-vitamin hiánynak tekinthető, és ilyen esetben a diabétesz kialakulásának kockázata ötszöröse annak, mint ami 50 ng/ml feletti szint esetén jellemző.

A kutatás vezetője már korábban is tanulmányozta a D-vitamin szintek és különböző daganatos betegségek közötti összefüggéseket, véleménye szerint ez a kutatás előző epidemiológiai vizsgálatokon alapul, és alátámasztja a D-vitamin deficiencia és a diabétesz magasabb kockázata közötti kapcsolatot.

„További kutatásokra van szükség annak igazolására, hogy a magasabb D-vitamin szint segíthet-e a 2-es típusú diabétesz megelőzésében vagy a prediabétesz diabétesszé való progrediálásának megakadályozásában. Ez a kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy van egy határozott és egyértelmű összefüggés.”

A kutatók már régóta hangsúlyozzák a D-vitamin előnyös élettani hatásait, többek között adtak ki közleményt arról, hogy a szervezet által termelt D-vitamin és az egyidejűleg szedett kalcium csökkenti a vastagbélrák kockázatát. Később Dr. Garland és munkatársai hasonló összefüggést igazoltak emlő-, tüdő- és hólyagrák esetén is.

A 30 ng/ml-es D-vitamin plazmaszint eléréséhez naponta 3000-5000 NE D-vitamin szedése szükséges, aminek egy része nagyjából 10-15 percnyi napozással helyettesíthető. Jelenleg az amerikai irányelvek szerint a D-vitamin ajánlott átlagos napi adagja 1 éves kor alatt 400 NE, 1-70 éves kor között 600 NE (terhes és szoptató nőknél kevesebb), 70 év felett pedig 800 NE. A D-vitamin ennél nagyobb dózisai is biztonságosnak tekinthetők, de 125 ng/ml plazmaszint felett mellékhatások jelentkezhetnek, mint például hányinger, székrekedés, fogyás, szívritmuszavarok és vesekárosodás.

Sue K. Park et al, Plasma 25-hydroxyvitamin D concentration and risk of type 2 diabetes and pre-diabetes: 12-year cohort study, PLOS ONE (2018). DOI: 10.1371/journal.pone.0193070

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

MedicalExpress

Ajánlott cikkek