További cikkek a Diabetológia rovatból

A diabétesz fokozza a csonttörések kockázatát

A kardiovaszkuláris funkciót és veseműködést károsító szövődményeken túl a 2-es típusú diabetes a csonttörésnek is ismert kockázati tényezője, de ennek a pontos mechanizmusa eddig nem volt ismert.

hirdetés

Egy új, amerikai tudósok által végzett kutatás arra az eredményre jutott, hogy a diabetes hatására a csontokban található kollagén károsodik, emiatt csökken a csont rugalmassága, és növekszik a csonttörés kockázata.

A kutatás összefoglalója a Journal of Bone and Mineral Research folyóiratban jelent meg.

„A csonttörés kockázatának felmérése rendkívül fontos az időskorú betegeknél. A 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegeknél magasabb a csonttörés kockázata, függetlenül a csontsűrűségtől, ami pedig egyébként a törési kockázat fő klinikai mutatója. Ez egy széles körű és egyre terjedő probléma, mivel a javuló inzulinterápiának köszönhetően ezeknek a betegeknek az élettartama fokozatosan emelkedik” – mondta a kutatás vezetője.

A kutatók azt vizsgálták, hogy milyen tényezők állhatnak a fokozott csonttörési kockázat hátterében diabeteses betegeknél a csontsűrűség mellett. Egészséges csontokban kollagénrostok hálózata biztosítja a szükséges flexibilitást és segít elkerülni a csonttörések kialakulását. A diabetesre jellemző hyperglycaemia hatására viszont felhalmozódnak az előrehaladott glikációs végtermékek, amelyek összeragasztják a kollagénrostokat, és ez által rontják azok rugalmasságát.

A kutatás során állatkísérletes modellben megvizsgálták diabeteses és elhízott állatok csontjait, meghatározták a biomechanikai tulajdonságaikat és megmérték a kollagénhálózat flexibilitását. Az elhízott és a diabeteses állatokra egyaránt jellemző volt a gyengébb csontozat, de míg az elhízott kísérleti állatok esetében a fokozott törési hajlam oka strukturális deficit volt, a diabeteses modellben a kollagénhálózat károsodására vezették vissza a csontok gyengülését.

A kutatás eredményei jelen állapotban nem általánosíthatók, de mindenképpen előrelépést jelentenek a diabeteses betegeknél alkalmazott diagnosztikai eszközök és terápiás lehetőségek fejlesztésében.

Claire Acevedo et al. Contributions of material properties and structure to increased bone fragility for a given bone mass in the UCD-T2DM rat model of type 2 diabetes, Journal of Bone and Mineral Research (2018). DOI: 10.1002/jbmr.3393

 

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

MedicalExpress

Ajánlott cikkek