További cikkek a Diabetológia rovatból

Az Egyesült Államokban engedélyezték a cukorbetegek első sejtterápiáját

A sejtterápia keretében az egészséges donorból származó, élő hasnyálmirigysejteket közvetlenül a máj főerébe juttatják.

hirdetés

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeleti Hatóság (FDA) engedélyezte az egyes típusú cukorbetegség gyógyítására szolgáló sejtterápiát – számolt be róla a New Scientist nyomán a qubit.hu. Ez az első ilyen típusú gyógymód, amit a diabétesszel élők számára elérhetővé tettek.

A terápia olyan gyógyszert jelent, amely egészséges donor hasnyálmirigyéből származó, inzulin termelésére képes élő sejteket tartalmaz. A sejtterápia keretében az egészséges donorból származó, élő hasnyálmirigysejteket közvetlenül a máj főerébe juttatják. A betegek immunszuppresszív gyógyszereket kapnak, hogy az immunrendszerük ne támadja meg az inzulintermelő donorsejteket.

A jelenlegi formájában a terápiát olyan egyes típusú cukorbetegséggel élő felnőttek számára tették elérhetővé, akik a betegség intenzív nyomon követése és kezelése ellenére is gyakran tapasztalják az alacsony vércukorszint következményeit.

Az FDA a döntését két klinikai vizsgálatra alapozta, amelyekben 30 résztvevő a gyógyszer egy, két vagy három adagját kapta meg. 70 százalékuknak a terápiát követően nem volt szükségük egyéb inzulinforrásokra a következő egy évben vagy még tovább, míg 30 százalékuknak több mint öt évig nem kellett más forrásból inzulint bevinniük a szervezetükbe.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

qubit.hu

Ajánlott cikkek