További cikkek a Diabetológia rovatból

Egy egyszerű vérvizsgálattal megjósolható a szív- és vesekockázat 2-es típusú cukorbetegségben

Egy egyszerű vérvizsgálat előre jelezheti a progresszív szív- és vesebetegség kockázatát a 2-es típusú cukorbetegségben és vesebetegségben szenvedőknél – derül ki a Circulation folyóiratban ma közzétett új kutatásból.

hirdetés

"Bizonyos biomarkerek magas szintje a szív- és veseszövődmények mutatója, és segíthet előre jelezni a betegség progressziójának jövőbeli kockázatát" - mondta Dr. James Januzzi, a kutatás vezetője.

"A nátrium-glükóz kotranszporter 2-gátló kanagliflozinnal végzett kezelés csökkentette a biomarkerek szintjét, és csökkentette a szívelégtelenség és más kardiológiai szövődmények miatti kórházi kezelés kockázatát a legmagasabb kockázatnak kitett embereknél."

Korábbi kutatások kimutatták, hogy egyes biomarkerek koncentrációja előre jelezheti a krónikus vesebetegség kialakulását és progresszióját, valamint a szív- és érrendszeri eseményeket a 2-es típusú cukorbetegeknél.

A kutatók 2627 beteg vérmintájának biomarker adatait elemezték, akik részt vettek a Canagliflozin and Renal Events in Diabetes with Established Nephropathy Clinical Evaluation (CREDENCE) vizsgálatban, hogy felmérjék a kanagliflozin hatását a négy biomarker koncentrációjára a vizsgálat kezdetétől egy év, illetve három év elteltével.

Megvizsgálták továbbá az egyes biomarkerek prognosztikai értékét a veseszövődmények különböző szintjein, valamint a vesebetegségek vagy szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázatán. A betegeket alacsony, közepes és magas kockázati kategóriákba sorolták. A legmagasabb kockázatnak kitett résztvevőknél drámaian magasabb arányban fordult elő progresszív veseelégtelenség és szív- és érrendszeri szövődmények a hároméves vizsgálati időszak alatt.

Az elemzés szerint:

  • Az egyes biomarkerek magas koncentrációja a vizsgálat elején pontosan előre jelezte a résztvevő szív- és veseszövődményeinek súlyosságát.
  • A négy biomarker mindegyikének koncentrációja a kanagliflozint szedő betegeknél egy év és három év után alacsonyabb volt, mint a placebót szedőknél.
  • Egy év elteltével az összes biomarker szintje a kanagliflozint szedő résztvevőknél 3%-ról 10%-ra, míg a placebót szedőknél 6%-ról 29%-ra emelkedett.

"Megnyugtató volt felfedezni, hogy a kanagliflozin leginkább azoknál a betegeknél segített csökkenteni a kockázatokat, akiknél a legnagyobb volt a szövődmények kialakulásának valószínűsége. További vizsgálatokra van szükség annak érdekében, hogy jobban megértsük, hogyan alakul ki és fejlődik a 2-es típusú cukorbetegség a vesebetegséggel együtt, hogy korábban, a szív- és vesebetegség kialakulása előtt elkezdhessük a kezelést." – mondta Januzzi.

Háttér:

  • A CREDENCE vizsgálat (2014-2018) a placebo hatékonyságát 100 mg kanagliflozinnal hasonlította össze, amelyet a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére használnak. A vesékben fejti ki hatását, az által, hogy megakadályozza a glükóz felszívódását. A 3. fázisú klinikai vizsgálatba bevont betegek 2-es típusú cukorbetegségben és krónikus vesebetegségben szenvedtek; a vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy a kanagliflozin hatékonyabban csökkentette a szív- és érrendszeri betegségek és a veseelégtelenség gyakoriságát a résztvevőknél, mint a placebo.
  • A kutatás során elemzett négy biomarker a következő volt: N-terminális pro-B típusú natriuretikus peptid; nagy érzékenységű kardiális troponin-T; növekedési differenciációs faktor-15; és inzulinszerű növekedési faktort kötő fehérje 7.

 

James L. Januzzi, Reza Mohebi, Yuxi Liu, Naveed Sattar, Hiddo J.L. Heerspink, Eshetu Tefera, Muthiah Vaduganathan, Javed Butler, Yshai Yavin, Jingwei Li, Carol A. Pollock, Vlado Perkovic, Bruce Neal, Michael K. Hansen. Cardiorenal Biomarkers, Canagliflozin, and Outcomes in Diabetic Kidney Disease: The CREDENCE Trial. Circulation, 2023; 148 (8): 651 DOI: 10.1161/CIRCULATIONAHA.123.065251

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

ScienceDaily

Ajánlott cikkek