További cikkek a Diabetológia rovatból

Egy új kutatás feltárja a diabéteszes lábfekélyek valódi következményeit

Egy új kutatás szerint az elfertőződött diabéteszes lábfekélyben szenvedő betegek prognózisa rosszabb, mint ahogyan az eddig feltételezték. A kutatásban részt vevő betegek több mint felénél 1 év múlva sem gyógyult meg a fekély, és hét betegből egynél teljes vagy részleges amputációt kellett végezni.

hirdetés

A kutatás összefoglalása a Diabetic Medicine folyóiratban jelent meg.

A lábfekély az Angliában élő 3,3 millió cukorbetegnek mintegy egynegyedét érinti. A fekély oka a diabétesz miatt kialakuló ideg- és érkárosodás, a sebek gyakran krónikussá válnak, lassan gyógyulnak és hajlamosak az elfertőződésre, ami gyakran amputációhoz vezet.

A kutatást a leeds-i egyetemen végezték, hogy felmérjék a diabéteszes lábfekélyben szenvedő betegek gyógyulási esélyeit, és a vizsgálat eredményei alátámasztják, hogy a magas kockázatú betegeknél rendkívül fontos a szoros monitorozás.

A lábfekély nem csupán mozgáskorlátozottságot okoz, de a kezelés költségei rendkívül magasak az egészségügyi ellátórendszer számára, Angliában például elérik az évi 650 millió fontot.

A leeds-i egyetem kutatói élen járnak a diabéteszes lábfekély megelőzésével és kezelésével kapcsolatos kutatásokban, illetve az egyéb bőrsérülések és a felfekvések kezelésének tanulmányozásában, amelyek mindegyike olyan egészségügyi probléma, ami a népesség elöregedésével egyre gyakoribbá válik.

A kutatók 299 beteget figyeltek meg, akiket a klinikán kezeltek, és 1 éven keresztül utánkövették őket. Az utánkövetési időszak végén hét betegnél (17,4%) történt teljes vagy részleges lábamputáció. A többi beteg kevesebb mint felénél (45,5%) gyógyult meg a fekély. A kutatók véleménye szerint ez a kimenetel rosszabb, mint amire számítottak és amit statisztikai elemzések segítségével alapoztak meg.

A kutatás vezetője szerint „a lábfekély egy nagyon veszélyes állapot, fájdalmas, korlátozza a beteg mozgását, és számos kockázati tényező forrása, például az elhízásé és szívbetegségé.

„Kulcsfontosságú, hogy a betegek azonnali kezeléstben részesüljenek, amikor a fekély elkezd kialakulni, mert csak így lesz esély a teljes gyógyulásra. A kutatásunk eredményei azért is fontosak, mert segíthetnek a klinikusoknak a betegség sikeres kezelésében.”

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Eurekalert

Ajánlott cikkek