További cikkek a Diabetológia rovatból

Patikanap: fókuszban a diabétesz gyógyítása, megelőzése

A "diabéteszes láb" gyógyításában a sebész mellett neurológusra, érsebészre és ortopéd sebészre is szükség van.

hirdetés

Az idei Patikanap fókuszában a diabétesz gyógyítása, a szövődmények megelőzése áll. Az alkalomra a Magyar Gyógyszerészi Kamara Kórházi-Klinikai Területi Szervezete interjút készített a Péterfy Sándor Kórház főigazgatójával, dr. Kökény Zoltánnal és Hlavács Tünde klinikai gyógyszerésszel a "diaeszes láb" gyógyításáról.

Dr. Kökény Zoltán szerint az amputációk jó része elkerülhető lenne, ha a betegek egy egyszerű önvizsgálat keretében, naponta ellenőriznék lábukat, így az időben történő, helyes kezeléssel elkerülhetnék a lábsebek kialakulását és a sebek elfertőződését. Ennek érdekében "Legyél Te is Lábmentő" címmel felvilágosító kampányt hirdetett. A főigazgató szerint a betegutakat is le kell rövidíteni. Mivel a gyógyításban a sebész mellett neurológusra, érsebészre és ortopéd sebészre is szükség van, ezért azt tervezi, hogy a Péterfy kórházban egy sebkezelő centrumot hoz létre.

Dr. Hlavács Tünde, a kórház klinikai gyógyszerésze pedig arról számol be, hogy a gyógyszerészek miképp segítik az orvosok munkáját a gyógyításban és a súlyos állapotok kialakulásának megelőzésben, így például speciális táplálással, a megfelelő sebfertőtlenítők és sebkötözők alkalmazásával. Hlavács Tünde szerint a betegekkel folytatott kommunikáció kulcsfontosságú a gyógyításban.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

MGYK

Ajánlott cikkek