Új terápiás lehetőség nyílhat meg 2-es típusú diabéteszben

A 2-es típusú cukorbetegség kezelésében kulcsfontosságú az inzulin hatásának helyreállítása. Kutatók azon dolgoznak, hogy kifejlesszenek egy olyan terápiás stratégiát, amely a hormonszenzitív lipáz működését kihasználva javítja az inzulin hatásosságát.

A hormonszenzitív lipáz (HSL) egy olyan enzim, amely a zsírokat zsírsavakká bontja le, és korábbi kutatások igazolták, hogy a HSL expresszió csökkenése a zsírsejtekben jobb inzulinválaszt eredményezett, túlsúly esetén pedig a HSL által felszabadított zsírsavak hatására fokozatosan inzulinrezisztencia alakul ki.

A kutatók azt a meglepő felfedezést tették, hogy az alacsonyabb HSL aktivitás kedvező hatását valójában nem a keletkező zsírsavak mennyiségének csökkenése okozta, hanem az olajsav fokozott szintézise. Ez a megfigyelés az elhízott és magas diabétesz-kockázatú betegek kezelésének új irányát nyitotta meg.

A terápiás stratégia kidolgozásához ezt követően a kutatóknak fel kellett tárniuk, hogy a HSL szint csökkentése pontosan hogyan érte el ezt a kedvező hatást. A kutatócsoport felfedezte, hogy a HSL és a zsírsavak szintéziséért felelős transzkripciós faktor, a ChREBP között fizikai interakció lép fel. A HSL a ChREBP-hez történő kapcsolódáskor leblokkolja annak működését, ez által a HSL aktivitás csökkenésének hatására a ChREBP felszabadulása fokozódik, ami serkenti az olajsav szintézisét és ezen keresztül javítja az inzulinérzékenységet. Az olajsav kedvező élettani hatását más kutatások is igazolták, kedvező élettani szerepére az ún. mediterrán étrend fogyasztása mellett észlelt adatok hívták fel a figyelmet, azaz, hogy az olajsavban gazdag étrenden élőknél a kardiovaszkuláris betegségek prevalenciája szignifikánsan alacsonyabb.

Az előzetes eredmények alátámasztják, hogy a HSL inhibitora gátolja a ChREBP-vel való interakció kialakulását, ami megalapozhatja olyan hatóanyagok kifejlesztését, amelyek hatásmechanizmusának ez az interakció a célpontja. A franciaországi kutatók már megkezdték az együttműködést egy gyógyszergyártó vállalattal a különböző molekulák vizsgálatának céljából, és várakozásaik szerint a kutatások eredményeként ki tudnak fejleszteni egy olyan új gyógyszercsoportot, ami hozzájárulhat a 2-es típusú diabétesz globális terjedésének mérsékléséhez.

 

Forrás: Cedric Moro, Nathalie Viguerie, Matthew Harms, Stefan Hallén, Antonio Vidal-Puig, Hubert Vidal, Catherine Postic, Dominique Langin. Interaction between hormone-sensitive lipase and ChREBP in fat cells controls insulin sensitivity. Nature Metabolism, 2018; DOI: 10.1038/s42255-018-0007-6

Fordította: Dr. Kaló Anna

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás: ScienceDaily

Ajánlott cikkek