Doktorokat ösztönző programot indítanak Békéscsabán

Doktorokat, felnőtt és gyermek háziorvosokat, fogorvosokat támogató rendszert, helyi munkavállalásra ösztönző programot indítanak el Békéscsabán.

hirdetés
A költségvetés szerint idén erre 15 millió forint áll rendelkezésre, de ha szükséges, akkor több forrást is előteremtenek – ismertette sajtótájékoztatókon Szarvas Péter polgármester és a Hajrá Békéscsaba-frakció nevében Nagy Ferenc alpolgármester, valamint a Fidesz-frakció képviseletében dr. Ferenczi Attila, a pénzügyi bizottság elnöke.
 
A városi képviselő-testület elé került előterjesztés szerint egy 2025-ig szóló programot indítanának el, a támogatás szabadon választható módon lenne felhasználható eszközbeszerzésre, beruházási költségek fedezésére, a rezsiköltségek mérséklésére. A pályakezdők számára – amennyiben nem veheti igénybe az országos praxistámogatások egyikét sem – hárommillió forint letelepedési támogatást adnának. Az iparűzési adó alól is biztosítanának némi mentességet.
 
Ezenfelül kaphatna a szakember például önkormányzati lakást, továbbá ingyenes vagy kedvezményes bérletet adnának a Jókai Színházba, az Árpád Fürdőbe, a Csabai Kolbászfesztiválra, igény esetén a női kézilabda-, a női röplabda- vagy a férfi labdarúgócsapat meccseire, olvasójegyet a megyei könyvtárba.
 
Kiemelték azt is, hogy egy háziorvosi pálya vonzerejét sok minden meghatározza, nem csak a pénz. Az egyszeri támogatás is hasznos, ám ettől még a praxisok alulfinanszírozottak maradnak, a működési költségek tetemesek. Szinte mindenkinek mások a szükségletei a támogatások terén, cezért élszerű egyeztetni az igényekről.
 
Békéscsaba megkereste a Megyei Jogú Városok Szövetségét a tapasztalatokkal kapcsolatban. Néhány tagváros jelezte, vannak problémák a praxisok betöltésében. Jó gyakorlatként említették a doktorok támogatásában az adókedvezményt, az ingyenes parkolást, az évi működési támogatást, az üzemeltetési költségek átvállalását, a pályakezdők segítését, az albérleti díj támogatását.

Hangsúlyozták: addig kell lépni, amíg komoly probléma nem lesz

A rendszer bevezetésének fontosságáról kifejtették: elöregszik az orvosi kar, ami nemcsak helyi, hanem országos probléma is, a nyugdíjba vonuló szakemberek helyére problémát jelent utódot találni. Most Békéscsabán 25 felnőtt, 19 gyermek háziorvosi, valamint 19 fogorvosi körzet működik. Az aktív felnőtt háziorvosok közül 11, a gyermek háziorvosok közül 3, a fogorvosok közül pedig 4 töltötte be a nyugdíjkorhatárt, többen 70 év felettiként dolgoznak.
 

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

beol.hu