A hypothyreosis túlkezelése fokozhatja a stroke-kockázatot

Egy új kutatás eredményei szerint a hypothyreosis elleni gyógyszerek túlzott mértékű alkalmazása fokozhatja a pitvarfibrilláció kockázatát, ami a stroke kialakulásának hátterében lévő, gyakori szívritmuszavar.

hirdetés

Amerikai kutatók 174 914 beteg adatait elemezték, akiknél a kórházi kezelés során a szabad thyroxin (fT4) szintet rögzítették és nem kaptak pajzsmirigyhormon-pótló készítményt. A kutatók ezt követően a fT4 szint normál tartományát négy kvartilisre osztották fel, és megvizsgálták, hogy a betegeknél diagnosztizáltak-e pitvarfibrillációt.

„Azt eddig is tudtuk, hogy a hypothyreosisban szenvedő betegeknél magasabb a pitvarfibrilláció kockázata, de ezt a normál tartománynak tartott hormonszinteken belül nem vettük figyelembe” – mondta a kutatás vezetője. „Az új eredmények fényében valószínűleg át kell értékelnünk a normál tartomány fogalmát.”

A kutatók a legmagasabb fT4-szint kvartilisben a diagnosztizált pitvarfibrilláció gyakoriságának 40 százalékos emelkedését tapasztalták, összehasonlítva a legalacsonyabbal, valamint a 3 éves utánkövetés alatt a pitvarfibrillációs esetek számának 16 százalékos emelkedését észlelték.

A kutatás vezetője szerint az új eredmények alapján a fT4 optimális szintjét újra kell definiálni, mert a pajzsmirigyhormonok szedését a betegek a testsúlycsökkenéssel és jobb erőnléttel hozzák összefüggésbe, és ez arra ösztönzi a betegeket és a kezelőorvosokat, hogy a normál tartomány felső részébe eső adagot alkalmazzák a terápia során. Dr. Anderson szerint fel kell tenni a kérdést, hogy káros-e a betegek számára az ilyen gyógyszeres kezelés, ami fokozza a pitvarfibrilláció kockázatát, és ez által növeli a stroke veszélyét.

A kutatás azt is igazolta, hogy szükség van a fT4 és a TSH szintek monitorozására, amit általában csak a rendszertelen pajzsmirigyhormon szinttel rendelkező betegeknél végeznek el, a normál tartományban lévő hormonszint esetén nem alkalmazzák.

A fT4 és a pitvarfibrilláció közötti kapcsolatot egy populáció alapú kutatás tárta fel nemrégiben, amit 1990-ben indítottak el Rotterdam vizsgálat néven. Az új kutatási eredmények ugyanakkor további, független értékelést igényelnek, illetve más betegpopulációk nemzetközi szintű elemzése is szükséges.

 

Forrás: https://intermountainhealthcare.org/news/2018/11/overtreating-patients-for-hypothyroidism-could-raise-risk-of-stroke/

Fordította: Dr. Kaló Anna

Szerző:

PHARMINDEX Online

Ajánlott cikkek