További cikkek a Endokrinológia rovatból

Azonosítottak egy hormont, ami az élettartamot is szabályozza

A vizsgálat során kiderült, hogy az FGF21 nevű hormon az öregedésgátló folyamatokban is fontos szerepet játszik.

hirdetés

A fibroblaszt növekedési faktor (FGF21) nevű, a máj által kiválasztott hormonról az elmúlt években már kimutatták, hogy hím egereknél a fehérjebevitel korlátozására reagál, és így javítja az energiafelhasználást és a gkülóztoleranciát, ami a testsúly csökkenésével jár. Most a Louisianai Állami Egyetem orvosbiológiai kutatóintézetében folytatott vizsgálat során az is kiderült, hogy az FGF21 az öregedésgátló folyamatokban is fontos szerepet játszik - írja a qubit.hu.

Az FGF21-hiányos egereknél ugyanis azt figyelték meg, hogy nemcsak ellenállnak a fehérjemegvonás egészségügyi előnyeinek, hanem korai súlyvesztéssel, nagyobb törékenységgel és az élettartam csökkenésével is jár az állapotuk, alacsony fehérjetartalmú étrend mellett. Ez azt sugallja, hogy a fehérjebevitel korlátozásának az élettartamot növelő hatása egyetlen hormontól függ, amely az emberben is jelen van.Az persze nem egyértelmű, hogy az embereknél is ugyanaz-e az FGF21 szerepe, mint az egereknél, de korábbi, embereken végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy az alacsony fehérje- és magas szénhidráttartalmú étrend hasonló előnyökkel járhat az egészséges anyagcserére nézve.

A louisianai kutatók két csoportra bontották az egereket: az egyik csoportnál kikapcsolták az FGF21 gént, a másiknál nem, majd mindkét csoport egyedeit alacsony fehérjetartalmú ételekkel etették. Az FGF21-et nélkülöző csoport egereinek természetes élettartama csökkent, valamint nagyobbra nőttek és elhíztak – a kutatók szerint teljesen elveszítették a glükóztoleranciájukat. Ezek az egerek a természetes öregedés során sokkal korábban kezdtek fogyni, és gyorsabban váltak törékennyé, mint a másik csoport egerei. A kutatók szerint szemmel láthatóan egészségesebbek voltak az FGF21-et termelő egerek a hosszú távú fehérjeszegény diéta mellett, és még a bundájuk sem volt olyan kopott, mint a másik csoport egereié.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

qubit.hu

Ajánlott cikkek