További cikkek a Endokrinológia rovatból

Folytatódhat az immunrendszer betegségeinek kutatása Pécsen

Az immun- és endokrin rendszer betegségei mellett vizsgálják a védőoltások immunrendszert befolyásoló hatását is.

hirdetés

Mintegy egymilliárd forint támogatást nyert el a Pécsi Tudományegyetem (PTE) az immun- és endokrin rendszer betegségeivel összefüggő kutatásainak folytatására - tájékoztatott a felsőoktatási intézmény szerdán közleményben.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Tématerületi Kiválósági Programnak köszönhetően további négy évre biztosított az az évek óta zajló projekt, amelyben biomarkerek azonosítását végzik a hormonális és az immunrendszer nyomon követésére, illetve biotechnológiai módszerekkel fejlesztenek diagnosztikai eljárásokat - írták. Az egyetem Berki Tímeát, a PTE professzorát, a projekt vezetőjét idézve hangsúlyozta: az immun- és endokrin rendszer betegségei a harmadik leggyakoribb betegségcsoport a fejlett országokban. Főleg fiatal korban jelentkeznek, elhúzódó lefolyásuk miatt jelentős terhet rónak a társadalomra és az egészségügyre, megelőzésük, korai felismerésük, továbbá a kezelésük a betegek életminőségének, munkaképességének megtartását eredményezi - mutatott rá.Kiemelte, hogy az immun- és az endokrin rendszer szabályozási zavara változatos kórképeket eredményez, ezek korai felismeréséhez keresik azon jelzőmolekulákat, mérhető biomarkereket, amelyek segítik a korai diagnózist, és esetleg terápiás célpontként is szolgálhatnak.

A betegségek hátterében álló folyamatok részletes megismeréséhez a felfedező és klinikai kutatásokban dolgozók szoros együttműködésére van szükség, amelyet a PTE Klinikai Központ, valamint az Egészségtudományi Kar (ETK) Sport-egészségügyi és egészséggazdálkodási csoport kutatóiból álló multidiszciplináris hálózat képvisel - tette hozzá a professzor. A PTE közleménye kitért arra, hogy szakemberek az endokrin és az immunrendszer normál és kóros állapotait jelző biomarkerek, a működéshez kapcsolható jelátviteli útvonalak és molekuláris eltérések mellett új célként vizsgálják a védőoltások immunrendszert befolyásoló hatását. Szintén cél az egészség megőrzésének, a fizikai aktivitás és a sport előnyös biológiai, társadalmi, gazdasági hatásainak vizsgálata, valamint a mozgásszervi és krónikus autoimmun és endokrin betegségekre gyakorolt hatásának vizsgálata. Hozzáfűzték: a kutatók emellett a betegségek társadalmi összefüggéseit is elemzik biostatisztikai módszerekkel. 

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Weborvos

Ajánlott cikkek