További cikkek a Endokrinológia rovatból

Havonta harmincötezer Ozempic ampullát használnak el a magyarok

Valójában nem az Ozempictől indul be a fogyás, hanem attól, hogy a szer hatására kevesebbet eszünk.

hirdetés

Magyarország az európai tagállamok viszonylatában a jobban ellátott piacok közé tartozik, adatbázisunk szerint az Ozempic 0,25 mg-os kiszerelésű gyógyszer havi fogyása országos szinten átlagosan 2 ezer ampulla, a 0,5 mg-ból átlagosan 8 ezer ampulla, míg az 1 mg-osnál (amely a fenntartó dózisa) legnagyobb a fogyás, 25 ezer ampulla körüli havonta – fogalmazott a Magyar Nemzet kérdésére a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központhoz (NNGYK).

A szervezet emlékeztetett, a 2-es típusú cukorbetegek száma világszerte folyamatosan növekszik, a korszerű terápiás megoldásokra épp ezért egyre nagyobb igény mutatkozik mind a kezelőorvosok, mind a páciensek részéről. 

– Az Ozempic nevű készítmény a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő (18 éves és idősebb) felnőttek kezelésére javallott, amikor a diéta és a fizikai aktivitás önmagában nem elegendő. Tehát a már kialakult 2-es típusú cukorbetegség kezelésére és nem annak megelőzésére alkalmazható, továbbá nem fogyókúrás szer – hívták fel a figyelmet, hozzátéve, hogy az Európai Gyógyszerügynökség és az NNGYK közös állásfoglalást adott ki a kezelőorvosok részére, amelyben felhívja a figyelmet, hogy fogyókúrás szerként tilos rendelni betegeiknek, engedély nélküli, indikáción túli gyógyszeralkalmazásnak tekinthető, amely elvonja a készleteket a valóban rászorulók elől.

Az injekció valójában nem csodaszer, a titok abban rejlik, hogy az Ozempicben található szemaglutid hormon azontúl, hogy kifejti az inzulint termelő bétasejtekre a kedvező hatását, lassítja a gyomorürülést és a központi idegrendszeren keresztül csökkenti az étvágyunkat.

A túlsúlyosok számának növekedése világszerte problémát jelent, és bár a pluszkilók jelenléte elsősorban esztétikailag zavarja az érintetteket, az ezzel járó egészségügyi problémák sokkal nagyobb gondot okoznak: a diabétesz, a szív - és érrendszeri betegségek mellett ugyanis számos ráktípus kialakulásának növeli a kockázatát, mint például az emésztőrendszeri daganatok. A felmérések szerint egyre több fiatalt érint a végbéldaganat, a tendencia alapján öt éven belül minden negyedik-ötödik végbéldaganatos beteg az ötven éven aluli korosztályból kerül majd ki.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Magyar Nemzet

Ajánlott cikkek